Framtidens hemmabio – om branschen själv får säga sitt

Samsung_curved_tv_beskardVad är hetast just nu och vad kommer nästa år? Vad önskar sig branschens företrädare själva till jul? Hemmabiotidningens utsände, Petter Hammarbäck, släppte motvilligt fokus på produkterna för ett tag och frågade istället ut ett antal utställare och branschföreträdare i och omkring IFA om deras syn på hemmabio.

Hur ser trenderna ut inom hemmabio? Vilken hemmabioprodukt önskar sig produktcheferna och de tekniska specialisterna själva, och framförallt vilka är deras deras bästa tips och råd till oss vanliga dödliga? Det visade sig snabbt att svaren skiftar beroende på inriktningar och intressen, men samtidigt växer en större helhet fram som visar på många olika men ändå ganska parallella strömningar.

 

Vi frågar Christian Nilsson, LG Electronics, utbildare och produktspecialist

Christian Nilsson, LG Electronics, utbildare och produktspecialist
Christian Nilsson, LG Electronics, utbildare och produktspecialist.

Vad är hemmabio för dig?

För mig är hemmabio bra bild, bra ljud och bra snacks. Vi på LG satsar ju i båda riktningar när det gäller detta. Bra bild kan vi få genom 4K och våra stora LCD-skärmar, men vill man ha den ultimata bilden ska man titta på OLED. Det är den bästa bildtekniken på marknaden med perfekt svärta och färger.

Vart tror du hemmabiotrenden är på väg?

Vi ser framförallt större skärmar och högre upplösning. Om jag själv får välja vill jag ha så bra och stor bild som möjligt. Jag tror aldrig man kan få för stor bild. När man har varit på bio kommer man ju aldrig ut och säger att filmen var bra, men att skärmen var för stor. Så personligen tycker jag så stort som möjligt. När det gäller ljud så är det 5.1 som gäller för min del om jag får välja, men många har begränsat utrymme hemma och därför är små och slimmade soundbars med distinkt ljud och en hyfsat bra subwoofer, en het trend på ljudområdet vi ser.

Vad skulle du önska dig i hemmabioväg för egen del?

Då måste jag stanna vid soundbaren vi just har släppt – en soundbar som du lägger antingen framför eller under tv:n. Dels på grund av designen, den tar inte upp så mycket plats, dels för att man slipper en massa sladdar och får ett tillräckligt bra ljud till en tv. Skulle jag välja helt fritt utan hänsyn till storleken är det 5.1 som gäller och vi har ju faktiskt en rätt rolig lösning med våra nätverkshögtalare där du får en soundbar, men kan koppla på två stycken surroundhögtalare trådlöst. Det är vad jag skulle vilja ha under min gran i år.

Ditt bästa tips och råd till mig som ska bygga hemmabio?

Till den som ska bygga från början skulle jag rekommendera att satsa på så stor skärm för så rimlig peng som möjligt. Projektor är jättebra, om du kan mörklägga. Men vardagsrummet är inte det ultimata stället att ha en projektor på, för du får det inte tillräckligt svart såvida du inte sitter och tittar mitt på natten.

[AdsWithin] Nu finns ju stora LCD-paneler till låga kostnader och jag skulle personligen rekommendera en 55-tums Ultra HD med uppskalning om man tittar på Blu-ray-filmer och sedan någon form av ljudsystem. Antingen en soundbar eller ett hyfsat bra 5.1-ljud. Då kommer du undan hyfsat billigt och får väldigt mycket hemmabio för pengarna.

Vill du ha projektorstorlek på bilden kan jag rekommendera vår 105-tummare i 21:9-format med inbyggda högtalare på 150 watt från Harman Kardon. Det dundrar på ganska ordentligt. Har man en ordentlig budget kan jag rekommendera vår kommande 77 tums 4K OLED. Eller så kan du vänta ytterligare ett eller två år på vår 98 tum stora 8K-tv och sedan behöver du inte uppgradera dig på ett tag.

 

Vi frågar Torbjörn Sjöving, Sony, produktchef för audio i Norden

Torbjörn Sjöving, Sony, produktchef för audio i Norden.
Torbjörn Sjöving, Sony, produktchef för audio i Norden.

Vad är hemmabio för dig?

Hemmabio för mig är egentligen en upplevelse, ofta tillsammans med en film, men det kan även vara musikvideos. En bra hemmabio ska kunna förstärka upplevelsen och ge det där sköna intrycket av att du både ser och känner den där fantastiska upplevelsen genom ljud, allra helst flerkanalsljud.

Vart tror du att hemmabiotrenden är på väg?

Vi ser två ganska tydliga trender inom hemmabio. Den ena är ljudlimporna som gör det enkelt att få bra ljud till en tv oavsett om man har den ståendes på ett bord eller om den hänger på väggen. Och så kan man komplettera detta med en bas som kan vara trådlös så man kan ställa den var som helst utan att det blir en massa sladdar. För standardkonsumenten är det oftast detta med sladdar och installationen som begränsar.

Tittar man på de som redan har börjat med hemmabio och kanske köra lite multikanal, som till exempel jag själv, är trenden att det kommer in allt mer WiFi, att man kan styra sina program och anläggningar via mobiltelefoner och appar. Och framförallt då att det blir högupplöst ljud. Nu när vi ser allt mer ljud komma högupplöst gäller det även att förstärkaren verkligen kan avkoda den högupplösta musiken.

Vad skulle du önska dig i hemmabioväg för egen del?

Jag själv har ett 5.1-system hemma, men om jag fick önska fritt så skulle jag vilja ha ett niokanaligt system – ett 9.2-system. Men mitt vardagsrum och min familj har vissa begränsningar, som att sätta in högtalare på så många olika positioner.

Ditt bästa tips och råd till mig som ska bygga hemmabio?

Har man obegränsat med pengar så är det självklart en ganska angenäm situation, men väldigt få förunnat. Därför tror jag att det gäller att tänka till ekonomiskt, tänka igenom dina möjligheter. Vill du ha allting på en gång eller kan du tänka dig att köpa det i steg?

Nästa sak att tänka på är om du vill ha ett system som kan byggas ut eller inte. Det kan vara klokt att köpa en förstärkare som går att bygga ut med fler kanaler än de du använder från början.

Se lite längre än vad du behöver just för stunden så kan du både spara in onödiga uppgraderingar och ändå köpa till och växa i steg. Det är mitt bästa tips.

 

Vi frågar Jenny Fisher-Toivo, produktchef för ljudprodukter, och Magnus Nilsson, produktchef för tv, på Samsung AB

Jenny Fisher-Toivo, produktchef för ljudprodukter på Samsung AB
Jenny Fisher-Toivo, produktchef för ljudprodukter på Samsung AB

Vad är hemmabio för dig?

Jenny: Hemmabio för mig har ändrats under de senaste åren. Förut var det väldigt mycket stora system som kopplades med trådar hit och dit, men som kanske ändå inte riktigt matchade det vi vill göra med tv:n. I dag har vi helt andra typer av produkter som verkligen kompletterar tv:n på ett annat sätt, som till exempel vår nya curved soundbar och mycket mer trådlös frihet.

Magnus: Nu handlar det nog mer om att göra tv-ljudet bättre och få en större och bättre tv-upplevelse. Och då är en soundbar en jättebra lösning där jag får ett mycket bättre ljud från min tv med surroundeffekt. På så sätt når vi många fler människor med bra ljud än om vi hade försökt ställa sju högtalare med sladd någonstans.

Vart är hemmabiotrenden på väg?

Magnus Nilsson, produktchef för tv på Samsung AB
Magnus Nilsson, produktchef för tv på Samsung AB

Magnus: Trenden är definitivt att det blir lättare och bredare lösningar som tilltalar fler. Det ska vara snyggt och enkelt att installera för att passa fler människor. En annan trend är det här med multiroom och trådlös utbyggnad där man kan kombinera och komplettera på ett enkelt sätt. Då kan jag även använda mina två högtalare i tv-rummet både som musikhögtalare när jag bara vill lyssna på musik och få bra filmljud när de används som extra surroundhögtalare.

Jenny: Mera valfrihet för konsumenten.

Vad skulle du önska dig i hemmabioväg för egen del?

Jenny: Jag har ingen curved soundbar hemma, ännu. Jag har dock trådlösa högtalare och konsumerar rätt mycket musik, mer än vad jag någonsin gjort tidigare. På min önskelista står den breda upplevelsen hemma i soffan som en curved soundbar ger.

Magnus: Jag vill också ha en curved soundbar. Jag tycker att lösningen är så bra, som en schweizisk fickkniv.

Ditt bästa tips och råd till mig som ska bygga hemmabio?

Jenny: Jag skulle börja med att titta på hur du konsumerar underhållning och musik i vanliga fall och hur du använder din tv. Konsumerar du mycket musik skulle jag rekommendera att du börjar med ett par multiroom-högtalare som du kan koppla med Bluetooth till tv:n och använda dem till den när du väl ser på tv.

Magnus: Projektor har man ju för att man vill ha en stor bild. Men nu kan du köpa en stor tv och få stor bild utan projektorns begränsningar. 55 tum ser nu ut som ett standardformat, men 65 och 75 tum ökar nu dramatiskt. Kolla även in curved tv, alltså böjda tv-apparater där bilden i högre grad är riktad mot dig som betraktare istället för att den är riktad vid sidan om dig. Med en böjd tv får du en gynnsammare vinkel till en större del av tv:n, och det gäller även om du sitter lite vid sidan av. Mitt bästa tips är därför att satsa på en curved UHD-tv.

 

Vi frågar Fiede Schillmoeller, pr och marknadschef för Sonos i Holland

Fiede Schillmoeller, pr och marknadschef för Sonos i Holland
Fiede Schillmoeller, pr och marknadschef för Sonos i Holland

Vad är hemmabio för dig?

För mig som är ett stort musikfan handlar hemmabio och hemunderhållning framförallt om möjligheterna att lyssna på musik i hög kvalitet oavsett var jag är, inte bara på ett speciellt anpassat ställe. För mig är det viktigt hur musiken kan bli en del av ens liv, mitt hus, mina rum och min familj och alla de underbara stunder det kan ge. Så jag är väldigt fokuserad på musiken i det avseendet.

Vart är hemmabiotrenden på väg?

På IFA-mässan var det tydligt att alla nu försöker följa Sonos och skapa trådlösa ljudenheter och multirumslösningar. Det är förstås en extra rolig bekräftelse på att vi på Sonos är på rätt väg. Jag tror också att folk i allmänhet nu ser lite längre än till de enkla och billiga Bluetooth-högtalarna och dockningsstationerna och det innebär att hifi är tillbaka där det borde vara, det vill säga att handla om hög kvalitet.

Vad skulle du önska dig i hemmabioväg för egen del?

Jag skulle faktiskt önska mig bättre fungerande enheter. Jag tycker fortfarande att många saker är lite för komplicerade och svåra att få att fungera ihop. Det finns alltid någon liten hake som gör att just det du vill göra inte riktigt fungerar, att de inte vill ansluta eller att de inte fungerar så som avsett. Så om jag får önska mig vad som helst blir det att allt bara fungerar så som det är tänkt.

Ditt bästa tips och råd till mig som ska bygga hemmabio?

Tänk igenom vad det är du vill ha och vad du ska använda det till. Fall inte direkt för vad andra människor säger är det bästa och vad du borde köpa. Ta reda på vad som är viktigt för dig och utgå från det.

[AdsWithin] Vill du bara ha bra ljud till din tv kan det vara lite overkill att börja med ett 7.1-system, då kanske en soundbar kan vara en bättre början. Bygger du en hemmabio med projektor kan du också komma långt med en utbyggbar soundbar som kompletteras med subbas och surroundhögtalare, men då kanske ett större ljudsystem kan vara att föredra också.

Det är det jag menar med att tänka igenom vad just du ska ha grejerna till och inte bara lyssna på vad andra gjort.

 

Vi frågar Pär Josefsson, TP Vision

Pär Josefsson, TP Vision
Pär Josefsson, TP Vision

Vad är hemmabio för dig?

För mig som håller på med Philips tv är det som ger den där verkligt stora upplevelsen Ambilight. För mig är hemmabio en riktigt stor och fet Ambilight-tv med Ultra HD och uppskalning så att det blir riktigt krispig och skarp bild. Sedan vill man förstås ha ljudet, för det är ju halva upplevelsen.

Vart är hemmabiotrenden på väg?

Trenden är ju tydligt på väg mot större och större tv. Dels är det ju Ultra HD och källor med allt bättre bildkvalitet som driver på utvecklingen och sedan är det ju prisutvecklingen som gjort att stora tv är nåbara för allt fler.

Vad skulle du önska dig i hemmabioväg för egen del?

Det kanske blir en 65PUS9809, jag vill ju ha vår senaste Ultra HD-tv på 65-tum med Direct LED för att få den här extremt djupa svärtan och sedan vill jag ha en riktigt juste ljudanläggning till det. Men grunden för mig är bilden.

Ditt bästa tips och råd till mig som ska bygga hemmabio?

Köp inte en för liten tv. 55 till 65 tum är lämpligt när man sitter 3-4 meter ifrån, men det beror förstås även på källan. Tänk även på att inte bli lurad att köpa en större tv med sämre bildbehandling. Bättre då att köpa en något mindre tv med riktigt bra bildbehandling för då har du bilden. Köper du för stort och för billigt blir det inte lika bra upplevelse. Håll dig till de högre modellserierna för att få en bra bildkvalitet. Det är det första.

Se sedan till att ha ett bra ljud om du vill titta på film. Inte så att våra tv har dåligt ljud, men för film vill man ha det där lilla extra och då krävs det mer än vad som ryms i en tv för att utöka upplevelsen.

 

Vi frågar Mats Holmqvist, EET Europarts, svensk distributör för Loewe

Mats Holmqvist, EET Europarts, svensk distributör för Loewe
Mats Holmqvist, EET Europarts, svensk distributör för Loewe

Vad är hemmabio för dig?

För mig är hemmabio väldigt mycket fokus på ljudet. Ljud är, tycker jag, mer kärlek, mer känsla, mer passion än bild. För mig kan bra ljud få håret att resa sig på mina armar. Så för mig är ljudkvalitet mer central än bildkvalitet i en hemmabio.

Vart är hemmabiotrenden på väg?

Det är lite svårt. Alla pratar ju om streaming och online-innehåll, men det är nog en sak vad vi som tekniknördar inom ljud och bild tycker och en annan vad gemene man tycker. För oss som är fantaster kommer nog trenden med stora högtalare att finnas kvar, men för vanligt folk går det mer och mer mot lösningar där man streamar innehåll från internet och kanske använder sin telefon som mellanstation. Det innebär naturligtvis att man tummar på kvaliteten i många lägen, men också att användarvänligheten och enkelheten blir allt mer central. Så jag tror att vi kommer att få se två olika trender – en för oss nördar och en annan för de som inte vill pilla så mycket med sin hemmabio.

Vad skulle du önska dig i hemmabioväg för egen del?

Egentligen skulle jag vilja ha de där drömhögtalarna som inte finns att köpa mer, och en riktigt grym projektor. Det hade varit drömmen för mig att få uppleva den ultimata kombinationen av extremt bra ljud och enorm bild. Men mitt hus tillåter inte det och jag är inte helt säker på att jag varit helt nöjd med en sådan lösning då den lätt blir allt för komplicerad för att mina barn ska kunna titta på barnprogrammen.

Ditt bästa tips och råd till mig som ska bygga hemmabio?

Börja med att prata med någon som redan har gjort det. Ta kontakt med en återförsäljare som du vet har kompetens inom området. Fråga dig även vad det är du vill ha? Vill du ha den enkla, smidiga lösningen där du kanske måste kompromissa med vissa saker eller vill du ha den kompromisslösa där du själv måste hålla på och mecka med kablar och liknande?

Bestäm dig för vad som är viktigast för dig och prata med någon som redan har gjort det. Även lyckade byggen har föregåtts av misslyckanden, så ta reda på fakta, tänk först och agera sedan efter det.

 

Vi frågar Vadim Couthon, Epsons Sverigechef med passion för sport, musik, resor och filmer

Vadim Couthon, Epsons Sverigechef med passion för sport, musik, resor och filmer.
Vadim Couthon, Epsons Sverigechef med passion för sport, musik, resor och filmer.

Vad är hemmabio för dig?

För mig är hemmabio att försöka återge film hemma på bästa möjliga sätt. Och då menar jag inte en platt tv i vardagsrummet, utan en full hd-bild på 100 tum eller mer ackompanjerat av ett bra ljudsystem. Bra ljud är nämligen lika viktigt för mig då ljud och bild går hand i hand för att återge film på ett bra sätt. En riktigt bra hemmabio är även ett dedikerat, ljuskontrollerat rum även om jag vet att det inte alltid är möjligt. Men det är så jag helst vill uppleva bra film.

Vart är hemmabiotrenden på väg?

Det vi ser nu inom tv, där full hd är standard och Ultra HD kommer starkt, sker även på projektorsidan. Inte minst i vår kommande toppmodell Epson EH-LS10000. En annan het trend på projektorsidan är att använda laser och LED-teknik som ljuskälla. Det har tidigare bara använts i företagsprojektorer, men med våra kommande modeller EH-LS10000 och EH-LS9600W kombinerar vi laser-dioder med vår 3LCD-teknik även på hemmabiosidan och får därmed projektorer som klarar 30 000 timmar.

Vad skulle du önska dig i hemmabioväg för egen del?

För egen del står naturligtvis Epsons kommande toppmodell EH-LS10000 högst på önskelistan med en kontrast på 70 000:1, möjlighet till absolut svärta och 30 000 timmars bekymmersfri drift. Ljudnivån är dessutom låga 19 dB och självklart är det en projektor med motorstyrda linspositionslägen.

Ditt bästa tips och råd till mig som ska bygga hemmabio?

Jag skulle säga att mitt bästa råd när det kommer till att bygga en egen hemmabio från grunden är att ta hjälp och råd av specialister som kan helheten, som exempelvis Tiwia. I en riktigt bra hemmabio är det många parametrar som ska klaffa som ljudåtergivning, ljusreflektioner och liknande, och allt hänger ihop. Upplevelsen är ju snarare ett resultat av helheten än av enskilda faktorer.

 

Vi frågar Benny Norling, försäljnings- och marknadschef, SES Astra AB

Benny Norling, försäljnings- och marknadschef, SES Astra AB
Benny Norling, försäljnings- och marknadschef, SES Astra AB

Vad är hemmabio för dig?

Att se en film utan reklamavbrott med utmärkt bild-och ljudkvalitet på en stor tv. Blu-ray eller HD är ett måste. Bilden skall gnistra! Och ljudet är mycket viktigt – bra ljud höjer upplevelsen avsevärt. Sen måste det vara mörkt i tv-rummet. Dämpad belysning, men inget ljus som irriterar. Och mobilen avstängd.

Vart är hemmabiotrenden på väg?

Bättre bild och ljud. Ultra HD börjar nu komma igång och det går hand-i-hand med att vi köper allt större tv-skärmar. Sitter man på ett givet tittavstånd (våra bostäder är ju som de är) måste man förbättra bildkvaliteten när bilden blir allt större. Ultra HD via satellit och IP och ger en fantastisk upplevelse. Under 2014-2015 startar Ultra HD i blygsam skala för att från 2016 bli mer reella kommersiella lanseringar. Då har vi bland annat OS i Rio och sport i Ultra HD är en härlig upplevelse som passar hemmabion utmärkt.

Via satellit klarar vi att sända alla typer av bild- och ljudformat inklusive Ultra HD med fantastisk kvalitet. Vi har redan sänt fotbolls-VM 2014 i Ultra HD via satellit och nya Ultra HD-testsändningar med fantastiskt material är på gång.

Ultra HD sänds via satellit med den nyare, effektivare komprimeringsstandarden HEVC (High Efficiency Video Coding) som ersätter MPEG 4. I DVB Group har man nyligen kommit överens om standarden för Ultra HD fas 1 och då går utvecklingen snabbare. Kommersiella produkter med HEVC inbyggt lär dyka upp under 2015.

Vad skulle du önska dig i hemmabioväg för egen del?

En subbas till och en Ultra HD skärm, 65 tum eller större. Och en sak till – en fjärrkontroll som är enkel att använda och har lysande symboler. Man ser inte något på svarta fjärrkontroller i mörkret.

Ditt bästa tips och råd till mig som ska bygga hemmabio?

[AdsWithin] Se till att ha bra signalkällor. Satellit-mottagning med HD-kanaler och en bra Blu-ray-spelare. Den klarar dina dvd- och cd-skivor utmärkt också. Med kommande Ultra HD-sändningar via satellit begränsas inte bild- och ljudkvaliteten.

Med Ultra HD via internet är du helt beroende av din IP-bandbredd eller hur många som använder internetförbindelsen samtidigt. Ultra HD kommer att sändas med 20-25 Mbit/s datahastighet med HEVC-kodning för att ge bilden rättvisa. Köp inte för dyra kablar men märk dem. Det blir en stor kabelhärva bakom tv-bänken och du behöver alltid ändra något.

 

Våra summeringar

Philips FidelioUnder våra intervjuer visade det sig ganska snabbt att hemmabio är ett ganska vitt begrepp som inte alltid betyder samma sak i alla läger. Ska man försöka definiera hemmabio som ett gemensamt begrepp handlar det i mångt och mycket om underhållning i hemmet. Det kan vara både ljud, bild och film och de ska kunna samverka. Men man kan också se lite olika inriktningar och olika kategorier av användare.

Trender

Större, bättre bild, bättre ljud, men också enklare, mer praktiskt och mer flexibelt. Allt blir bättre… Ska man vara elak liknar flera av branschens trender rena önsketänkanden från företagens sida, men det indikerar kanske också att det inte riktigt finns någon entydig trend för framtidens hemmabio.

Bästa rådet – hitta balansen

Silar vi bort de rena produktrekommendationerna ligger det ganska mycket klokskap bakom råden som även pekar på att det finns väldigt många frågor att överväga. Planera noga i förväg, utgå från vad du själv vill ha, ta hjälp av de som kan, satsa klokt och tänk framåt.

Utgår vi från de tillfrågades samlade erfarenheter är det också ett ganska gott råd som framträder – hitta din egen balans.

En superprojektor eller en fantastisk ljudanläggning gör inte en bra hemmabio på egen hand. Det som krävs är snarare balans och harmoni mellan hemmabions delar och det rum den ska verka i.

Fotnot: Detta är ett utdrag ur en artikel som publiceras i Hemmabiotidningen nr 12, 2014 som kommer ut den 15 december 2014.

Mer från IFA-mässan i Berlin 2014

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.