Nyheterna på CES 2015

Samsung_bendabelVärldens mest inflytelserika hemelektronikmässa – CES 2015 i Las Vegas, är nu över. Nytestat har varit på plats och rapporterar här om trenderna och de hetaste nyheterna från mässgolvet.

Senast uppdaterad: 2015-01-27


Curved, eller böjda tv, är fortfarande stort. Hos Samsung satsar man nu rejält på böjda tv även bland lite mindre tv och bildskärmar. LG verkar ha svängt en smula från att helhjärtat satsa på böjda tv till att numera erbjuda samma tv i två alternativ – böjd eller platt. För den som inte kan välja finns även böjbara tv, både från Samsung och LG, men de kostar även en slant. Här är Samsungs böjbara 105-tummare i 21:9-format med 5K-upplösning för att fylla ut 4K-bilden även i sidled.

Tv med nästan lite för enastående bild

Färgrikare, ljusstarkare och med djupare svärta. Det är en tydlig trend bland tv-tillverkarna som inte bara har med teknikvalet LED eller OLED att göra.

Frågar man Samsung vill de helst inte snacka om tekniken bakom utan hänvisar till resultatet. Och Samsungs nya serie S UHD-tv är verkligen imponerande med en nästan bländande ljusstyrka, en nästan överdriven färgåtergivning och en svärta som närmast för tankarna till OLED-tevens totala svärta. Så vi frågar Magnus Nilsson på Samsung i alla fall – vad har ni gjort och vad är det för teknik bakom?

Samsung trollar med LED-tv-tekniken

– Vi har gjort en lcd-panel som släpper igenom mer ljus och vi använder ett nytt skikt av nanokristaller i varierande storlek för att generera klarare färger. På så sätt har vi kunnat utöka färgrymden och når mycket nära DCI-P3, alltså så som filmer spelas in. Bakbelysningen har också förbättrats och vi använder nu blå lysdioder med högre effektivitet och ännu längre livslängd samtidigt som den kan dimmas ner med bättre precision. Den energi som sparas i mörka partier kan användas för att ge extra skjuts i ljusa partier. Och resultatet – ja det ser du ju själv, säger Magnus Nilsson som är Samsungs tekniska produktchef för tv, på plats på CES i Las Vegas.

Fyra olika skärmtyper med samma bild. Samsung S UHD uppe till vänster, LED-lcd uppe till höger, OLED nere till vänster och plasma nere till höger.
Fyra olika skärmtyper med samma bild. Samsung S UHD uppe till vänster, LED-lcd uppe till höger, OLED nere till vänster och plasma nere till höger.

Och visst är resultatet enastående. Ljusstyrkan anges till 1 000 nits, det vill säga mer än dubbelt så mycket som vanliga LED-tv. Och svärtan är verkligen grym tack vare att Samsung skippat kantbelysningen och lagt den bakom panelen istället. På så sätt kan man släcka enskilda delar mer effektivt och det är det som är hemligheten bakom den djupa svärtan.

Att skärmen blir lite tjockare med bakbelysningen bakom panelen är inget som stör. Tvärt om döljs det mycket väl av den böjda skärmen som snarare ger ett mer kurvigt intryck då den är lite tjockare på mitten medan kanterna fasas av och blir tunnare ju längre ut man kommer.

Samsung S UHDSå vad står då S:et för i S UHD? Super, superior eller storartad – välj själv. De lätt övermättade färgerna gör sig fantastiskt bra när det visas vackra naturbilder, läckra maträtter, exotisk frukt och liknande, men det kan lätt bli för mycket av det goda också.

Skämmigt färgrikt

Samsung är långt ifrån ensam om att visa färgrikare tv. Faktum är att böjda UHD-tv med extra stora färgrymder dyker upp lite varstans från en mängd mer eller mindre kända tv-tillverkare som exempelvis Changhong, Haier, Hisense och Skyworth. Men här är gränsen mellan smakfullt och överdrivet ofta passerad på ett mindre tilltalande sätt när demomaterialet visar människor och mer vardagliga miljöer där man känner igen sig och vet att riktigt så färgrikt är det inte i verkligheten.

Leyard_outdoor_tvSkämmig bild och baksida

En annan ny och relativt okänd tv-tillverkare är Leyard som visade två riktiga storbildare jämte varandra på 108 och 110 tum. Men bilden var betydligt mycket bättre på den mindre skärmen för 110-tummaren hade den udda upplösningen 1 248 x 780 pixlar vilket gav ett ganska pixligt intryck i den storleken.

Tittade man sedan på baksidan framgick det tydligt att 110-tummaren var ihopsatt av fyra mindre men sammankopplade skärmar. Till saken hör dock att det inte handlar om tv för inomhusbruk, utan om stora bildskärmar som ska kunna stå utomhus och ses på längre håll. Därav prislapparna på 55 000 respektive 75 000 US dollar.

LG visar var OLED-skåpet ska stå

LG_highcolorI LG:s monter lyser det också färgrikt, men där är det svärtan som framhävs mest. ”Det ser mörkt ut för tv-branschen” säger LG själva och syftar på sin OLED-teknik som kan ge total svärta. LG är i stort sett ensamma om att ha lyckats bemästra tekniken i större sammanhang som tv, så vad ligger egentligen bakom?

OLED är en slags organisk plast i fast form som kan lysa när den strömsätts. Svårigheten med att göra OLED-tv är att få alla röda, gröna och blå OLED-substrat på rätt plats utan att de förorenar varandra så att färgerna blandas samman. Många har försökt utan att lyckas. Problemet är att av 100 tillverkade skärmar misslyckas man med en allt för stor andel för att det ska vara ekonomiskt hållbart.

LG hittade dock en egen lösning på problemet som både löser förorenade färger och det faktum att OLED-tekniken är ljussvagare än exempelvis LED. Lösningen blev att använda fyra vita OLED-substrat och använda färgfilter till tre av dem. På så sätt gör det inget om substraten skulle blandas något – färgfiltren sköter ju färgåtergivningen. Och med den fjärde vita OLED:en utan färgfilter blir det även möjligt att höja ljusstyrkan.

LG om fördelarna och nackdelarna med OLED respektive LED.
LG om fördelarna och nackdelarna med OLED respektive LED.

Det är egentligen inte ljusåtergivningen från RGB-OLED som är problemet, utan det faktum att strömförbrukningen blir för stor när alla OLED ska lysa samtidigt. Tidigare RGB-OLED-skärmar löser detta med det med att dra ner på ljusstyrkan för att inte överhetta panelen när stora delar av bilden ska lysa vitt – precis som med plasma-tv. Det behövs inte med en extra vit OLED.

En annan fördel med OLED-tekniken är att den är mycket snabbare sett till responstid, alltså den tid det tar att byta färg på en pixel. Det gör att eftersläpningar i bild blir obefintliga och att såväl skärpa som svärta hålls intakt även vid snabba rörelser i bild.

Ytterligare en fördel är betraktningsvinkeln där vare sig färg eller ljusstyrka förändras vid olika tittvinklar.

OLED inte bara från LG

LG har patenterat sin OLED-teknik vilket gjort att man i princip är ensam om att tillverka OLED-tv idag. Men det finns förstås undantag då en del trots allt lyckas få till oförorenade OLED-substrat i olika färg.

Panasonic visade en egen prototyp som verkligen inte skämdes för sig.

Även Panasonic visade en OLED-prototyp mot svart bakgrund för att den grymt djupa svärtan verkligen skulle framgå. Och bilden var verkligen enastående.
Även Panasonic visade en OLED-prototyp mot svart bakgrund för att den grymt djupa svärtan verkligen skulle framgå. Och bilden var verkligen enastående.

Flera av de kinesiska tv-tillverkarna som ställer ut på CES visar upp egna OLED-tv som i många fall ser riktigt bra ut. De finns till och med som böjda och med UHD-upplösning. Men även dessa ståtliga exemplar får sin förklaring i LG:s monter.

– Vi säljer inte våra OLED-skärmar till våra värsta konkurrenter, men mindre tillverkare som inte verkar på samma marknader kan vi låta köpa paneler från oss också, i alla fall när kapaciteten ökar. Just nu säljer vi själva allt vi kan tillverka, men i år ska vi bygga ut tillverkningskapaciteten för OLED-skärmar med UHD-upplösning och då kommer vi både att kunna sälja till fler samtidigt som tillverkningspriserna går ner. För egentligen är vår OLED-teknik både enklare och billigare att tillverka än våra LED-tv och det kommer ju att avspegla sig i priset bara vi fått upp volymerna, förklarar Erik Åhsgren som är produktansvarig på LG.

Drönare

Drönare är en annan het trend som nu har nått en ny mognadsnivå. Här ett litet filmklipp direkt från mässgolvet på CES 2015 där ett gäng minidrönare flyger tillsammans:

Wearables och annan smart teknik för människor

Wearables är en ännu hetare trend att döma av alla pressmeddelanden och inbjudningar vi fått i förväg. Men hur fungerar egentligen blinkers i reflexvästar och hjärtövervakade underkläder? Och vilken typ av medburen elektronik vill vi egentligen ha på oss?

Enligt en amerikansk undersökning som genomförts av Stratos är vi mest intresserade av smarta armband som aktivitetsband följt av smarta kameror och smarta armbandsur. Minst lockade är vi av smarta kläder och skor.

Fler alternativ till Google Glass

Toshiba och Sony visade båda var sitt spännande alternativ till Googles smarta glasögon med inbyggd skärmvisning till höger öga. I Sonys fall rör det sig om två prototyper – ett par som ser ut som vanliga glasögon och ett par med en liten skärm som fästs på befintliga glas.

ToshibaToshiba har valt en lite annorlunda väg och tagit hjälp av en glasögontillverkare för att få fram en serie bågar med fästen för deras lilla skärm.

Robotar

Något som i alla fall vi föll pladask för var den söta Medi-roboten från RxRobots Inc som både kan leka och prata med barn på barns vis på ett stort antal språk.

Mark Williams, vd på RxRobots med företagets Medi-robot.
Mark Williams, vd på RxRobots med företagets Medi-robot.

– Tanken är att den ska underlätta och vara ett sällskap för barn inom sjukvården och göra dem mindre rädda för sprutor. Och den har redan visat sig göra underverk, säger Mark Williams som är vd för företaget.

En sjungande robot

Ett annat kul exempel på smarta robotar kommer från Toshiba och visas här i en kort video:

Toshiba visar framfötterna med en sjungande robot. Pianisten är dock livs levande. 

Mobil teknik och nya smarta mobiltelefoner

LG:s teknik med böjda och böjbara skärmar tas nu även till företagets mobiltelefoner. Nya LG G Flex 2 är inte bara uppföljaren till G Flex och G2, det är även en böjd böjbar telefon med ett ”självläkande” bakstycke. Perfekt för alla med telefonen i bakfickan då den både är böjd från början och har en viss flexibilitet i ytterligare böjning.

LG_G_Flex2– Vi tror att G Flex 2 kommer att tilltala användare som vill ha det senaste inom teknik och som samtidigt vill sticka ut från mängden och våga testa något annorlunda, säger Kristoffer Ejebro, nordisk produktspecialist för mobiltelefoner på LG Electronics.

En Lamborghini i fickan?

Biltillverkaren Lamborghini ger sig nu in på mobilmarknaden med en alldeles egen telefon. Även om den bygger på en Android-lur har Lamborghini valt hårdvara med omsorg och gett den en både vågad och exklusiv design.

Lamborghini_mobil

En annan intressant telefonnyhet är YotaPhone som har dubbla skärmar – en normal färgskärm på insidan och en e-ink-skärm på utsidan.

En annan intressant telefonnyhet är YotaPhone som har dubbla skärmar – en normal färgskärm på insidan och en e-ink-skärm på utsidan.

Vitsen med e-ink-skärmen är att man kan se allt som går att se på den inre skärmen, men att den nästan inte drar någon ström alls. Faktum är att e-ink bara drar ström när innehållet på skärmen ändras, så om du visar en karta eller en text på skärmen finns den kvar även om batteriet tar slut och telefonen dör.

Sälj din mobil med stil

Skulle du vilja byta upp dig till någon av dessa eller en annan intressant lur kan du även passa på att sälja din gamla telefon och få den värderad med automatik i ecoATM:s returautomat.

Juli Spaventa visar EcoATM:s returautomat för återköp av begagnade mobiltelefoner.
Juli Spaventa visar EcoATM:s returautomat för återköp av begagnade mobiltelefoner.

– Det är som en intelligent pantstation där du kan få din telefon värderad, säger Juli Spaventa på EcoATM.

Automaten jämför telefonen med en inbyggd databas där alla gamla lurar finns inlagda. Både skick och kondition bedöms samtidigt som det kollas så att den inte är stulen. Om allt är ok och priset skäligt kan du på detta sätt inkassera ett bidrag till din nya lur på under fem minuter.

Fler galna prylar och grejer från CES 2015

Det brukar även bjuda på en hel del galna prylar på CES och dess sidoutställningar. Här är två exempel i form av korta filmklipp:

4moms mamaRoo är en självvaggande babysits för trötta föräldrar.

Intel-bestyckade spindelrobotar som fjärrstyrs och synkroniseras med en mobil eller surfplatta. Snyggt! Men vad ska man ha dem till?

Mer från CES 2015:

Laser tv – den nya projektorn på CES 2015

4K-film och Ultra HD-material på CES 2015

CES 2015: Smarta tv allt smartare

Nyheterna på IFA 2014

 

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.