Gigaset vänder upp och ner på begreppet hemlarm med sitt nya Elements. Det bygger fortfarande på sensorer i hemmet, men styrs via en molntjänst och manövreras med din mobil. Via mobilen kan du även ta del av övervakningen i realtid, men är det tillräckligt mycket larm för att skrämma bort inbrottstjuvar? Och vågar du förlita ditt hems säkerhet på en molntjänst?
Om hemlarm i allmänhet
[AdsWithin] Har du larm hemma? När undertecknad skaffade larm fick jag lära mig att det fanns lite olika sätt att tänka vad gäller syftet med att larma. Det kan dessutom skilja en del på vad som ska hända när larmet går.
Den första frågan som dök upp var om man verkligen ska skylta med att det är larmat? Det är förstås avskräckande i sig, men säger ju även att här finns saker värda att stjäla.
Nästa fråga var vad som ska hända när larmet går: larmsignal inne i byggnaden så att tjuven inte vill vara där, larmsignal utanför så att grannarna hör och uppmärksammar, uppringning till en larmcentral och/eller uppringning till egen förvald telefon?
En annan intressant fråga är hur ett modernt larm ska fungera. Många gånger kan det vara bättre att styra och övervaka ett larm via bredband än via uppringda telefonförbindelser. Och det är här som Gigaset Elements kommer in som en frisk fläkt.
Vem ska larmas, och hur?
Ett larm som ringer upp kräver tillgång till telefon – fast linje eller en egen mobil.
Uppringning till larmcentral kräver ett avtal med löpande månadskostnader. Eventuella utryckningar kan också bli kostsamma, speciellt om det visar sig vara falsklarm.
Det finns alltså ett antal val att göra och dessa påverkar även larmets utförande och kostnad.
Vad ska utlösa larmet?
Det finns sensorer för dörrar och fönster, rörelsesensorer, kameror och mikrofoner som både kan avlyssna, visa och spela in vad som sker under ett inbrott, så valet är inte givet vad som ska utlösa ett larm och vem som ska kunna ta del av vad larmet förmedlar.
Hitta svagaste länken
Inget larm är starkare än dess svagaste länk. Den inbrottstjuv som klipper telefonledningen eller bär med sig en störsändare för mobilen kan relativt enkelt förhindra larmet från att meddela sig med omvärlden. Och en illa dold siren är knappast svår att tysta med en kofot.
Ett larm kräver även underhåll. Batteridrivna sensorer och enheter tappar till slut orken om de inte får nya batterier, men det är också saker som de kan larma om när det är dags.
Tillräckligt enkelt att använda
Men det viktigaste är ändå att larmet verkligen används och fungerar som tänkt. Därför måste det vara så lätt att använda att även minsta barn och den mest otekniske klarar av att aktivera och stänga av larmet utan problem.
Avskräckande eller förhindrande?
Därmed är vi tillbaka till ruta ett och syftet med larmet – ska det vara avskräckande för den tillfälliga tjuven eller dokumentera och fånga den professionella inbrottstjuven innan alla värdesaker hinner bäras ut?
Molntjänst och mobil övervakning
Gigaset har nämligen tagit fram en ny hemövervakningslösning utan att kolla speciellt mycket i backspegeln efter hur det sett ut och fungerat förr. Resultatet? Gigaset Elements är ett sensor- och molnbaserat system som låter dig se och avgöra hur det ska fungera och vad ett larm ska leda till.
Gigaset Elements levereras som ett grundpaket bestående av en dörrsensor,
en rörelsedetektor samt en basstation. Sensorerna är batteridrivna och kommunicerar trådlöst via DECTULE (som är en strömsnålare variant av DECT som används av trådlösa telefoner) med basstationen som i sin tur drivs med en nätadapter och kommunicerar med omvärlden via en trådad nätverksförbindelse.
Tandlöst larm utan molntjänst
När alla delarna är installerade och startade har du ett enkelt hemövervakningssystem som vare sig ger trygghet eller skrämmer några tjuvar på flykt. Men det är nu det roliga börjar.
Molntjänsten som övervakar systemet når du via en app till mobilen (eller datorn) och när du installerat appen, registrerat ett konto och sedan aktiverat basstationen kan du följa vad som händer i din mobil eller med en dator oavsett var du befinner dig.
Se allt via internet
Du kan snabbt och enkelt kontrollera så att dörren är stängd och att ingenting rör sig i ditt hem, men det är även här du talar om vad som ska hända om dörren skulle öppnas och/eller någon rörelse skulle registreras i ditt hem.
Dina valmöjligheter består av att bli meddelad via e-post och/eller att få push-meddelanden i din mobil.
Larmet registrerar och kan meddela dig direkt om varje enskild händelse som sensorerna registrerar. Men det kan snabbt bli betungande att få ett meddelande så fort en dörr eller ett fönster öppnas eller när någon passerar rörelsesensorn.
Använder händelsemallar
[AdsWithin] För att du inte ska behöva bli meddelad om varje gång en dörr öppnas eller någon passerar rörelsedetektorn har Gigaset lagt samman händelserna i fyra grupper – Hemkomst, Intrång, Holiday och Systemstatus. Det är med dessa olika lägen du styr hur du ska meddelas.
Inbrott misstänks när dörrsensorn känner av ovanliga rörelser genom att någon försöker bryta upp dörren eller om någon av sensorerna reagerar när larmet står i Holiday-läge.
När någon kommer hem och öppnar dörren på ett normalt sätt och kort därefter passerar rörelsesensorn uppfattar systemet det som Hemkomst. I hemkomstläget kan du välja om du vill få meddelanden när någon kommit hem.
När du aktiverar Holiday-läget talar du om för larmet att ingen ska vara hemma och får därför information så fort en sensor rapporterar att någon öppnat en dörr, ett fönster eller passerat en rörelsedetektor. Här kan du även välja att en siren (tillbehör) ska utlösas på plats.
Systemstatus innebär att systemet behöver en åtgärd och det kan vara en uppdatering som finns tillgänglig eller ett batteri som börjar bli svagt.
Behöver kalibreras
[AdsWithin]För att kunna avgöra vad som är en normal och icke normal öppning och stängning av en dörr eller ett fönster måste dörr- och fönstersensorer även kalibreras. Men det handlar bara om att öppna och stänga dörren eller fönstret, så det är också enkelt att göra.
Värre är det när enheterna uppdateras. Du får ett meddelande till mobilen att en ny uppdatering finns tillgänglig och kan installeras, och det går fint att göra på distans. Men efter att uppdateringen installerats måste sensorn kalibreras och det kräver ju manuell öppning och stängning på plats. Så installera gärna uppdateringarna så snart du kan, men vänta tills du är hemma och kan kalibrera sensorerna.
Molnsystemet bedömer hotet
Du kan själv välja vid vilka händelser du ska bli meddelad. Skulle du få ett rött meddelande om Intrång kan du även välja ett telefonnummer i förväg dit du i din tur ska ringa – en granne, polisen, en larmcentral – för åtgärd.
Tjuven kan dock jobba vidare ostört utan att ha märkt av något larm, för det ingår vare sig siren eller larmskyltar i startpaketet.
Bygg ut med fler sensorer
Du kan köpa till en siren och en (eller flera) dörr- och fönstersensorer som kan rapportera om ett fönster eller en altandörr öppnas eller står på glänt. Och de sensorerna kan även läsas av för att förvissa sig om att en dörr eller ett fönster verkligen är stängt.
Det är enkelt att lägga till en sensor. Man håller bara en aktiveringsknapp inne samtidigt på basstationen och den nya sensorn så att de hittar varandra. Då aktiveras den nya sensorn automatiskt i systemet.
Med siren och fönstersensor inkopplade, uppdaterade och kalibrerade har startpaketet fått lite mer pondus och blir både bättre på att avgöra vad som är inbrott och att låta tjuven veta att inbrottet är upptäckt och larmat.
Snabba meddelanden
Meddelandet till dig går mycket snabbt – det handlar om enstaka sekunder från det att dörren eller fönstret öppnas ovarsamt tills din telefon blippar till – och i telefonen är det som om du fått ett sms.
Med de två extra enheterna siren och fönstersensor har prislappen ökat från startpaketets 2 000 kr till 3 000 kr. Det bör dock tilläggas att molntjänst och aviseringar till din telefon ingår i priset, men det är fortfarande du som måste vidta åtgärder vid ett eventuellt inbrottslarm. Och du är fortfarande ganska sårbar.
Förutom att förlita dig på larmets förmåga att avgöra om det rör sig om en hemkomst eller ett inbrottsförsök gäller det även att basstationen har ström och att bredbandsförbindelsen är intakt. Dessutom måste ju din mobiltelefon vara laddad och ha tillgång till internet för att kunna ta emot aviseringarna.
Lite tidigt ute?
[AdsWithin]Gigaset Elements är en frisk fläkt som visar de traditionella larmföretagen att det går att förenkla, effektivisera och modernisera genom att göra övervakningen till en mobil molntjänst utan dryga månadsavgifter. Men larm och övervakning är även en fråga om förtroende och trygghet. Och på den punkten lyckas inte Gigaset riktigt övertyga med nya, lättanvända Elements.
Även om Elements eliminerar många av äldre larmsystems svaga länkar tillför det även en hel del nya. Det skulle även behövas ett enklare och mer direkt sätt att larma på där man själv kan välja och tidsinställa när hemmet ska vara larmat för att ingen är där, och ett lika enkelt sätt att larma av när man kommer hem, via mobilappen.
Med stor utvecklingspotential
Men det är också här det finns utrymme för förbättringar. Gigaset uppger själva att fler sensorer och möjligheter i molntjänsten kommer så småningom. Exempel som nämns är smartplug, kamera och rökdetektor. Gigaset Elements är ännu en mycket ung produkt från en tillverkare som tidigare mest ägnat sig åt trådlösa telefoner.
Så för dig som retar dig på ditt larms dyra avgifter är tipset att avvakta och se. Gigaset Elements är knappast redo att ersätta ett traditionellt larm kopplat till en larmcentral i dag, men ge det ett halvår så kan det mycket väl vara ditt nästa hemlarm. Och om ett år eller två kanske det låter dig fjärrstyra och övervaka hela ditt hem.
Fakta om Gigaset Elements
Startpaketets innehåll: Nätdriven basstation med Ethernet-anslutning, trådlös batteridriven rörelsesensor, trådlös batteridriven dörrsensor
Ytterligare sensorer: trådlös batteridriven fönstersensor, nätansluten inomhussiren
Trådlös överföring: DECT
Trådlös räckvidd: 50 meter
Mobilapp till: iPhone och Android
Pris startpaket: 2 000 kr
Pris extra sensor: 500 kr
Mer info: gigaset.com
Se även tidigare test av Fibaro Home Center 2