Styr ditt hus via webbläsaren eller med din smartphone

Fibaro System Home Center 2 är ett styr- och övervakningssystem för hem som kan skötas via webbläsare eller en smartphone.

Fibaro Home Center 2 är ett styr- och övervakningssystem för hem som kan skötas via webbläsare eller en smartphone. Systemet består av en nätverksansluten enhet som kan kopplas ihop med ett stort antal trådlösa eller nätverksanslutna strömbrytare, dimrar, sensorer, termostater eller kameror.

Denna artikel publiceras i nästa nummer av Hemmabio.

Z-Wave är ett trådlöst protokoll som tagits fram för hemautomation. Tekniken utvecklades av det danska företaget Zensys och använder 900 MHz-bandet. Räckvidden är upp till 30 meter och bandbredden upp till 40 kbit/s. Det krävs varken hög effekt eller snabba överföringar för att styra el och elektronik på detta sätt. Z-Wave-tekniken är billig att tillverka, enkel att integrera och kräver blygsam strömförsörjning vilket gör att den även kan användas i små batteridrivna sensorer. Det finns närmare 200 företag som ingår i Z-Wave Alliance och använder Z-Wave i sina produkter.

Du kan i princip styra all form av elektrisk utrustning med Home Center 2 genom att koppla den via Fibaros strömbrytare eller dimrar. Och dessa finns både för utanpåliggande bruk och för infälld installation i väggar och eluttag.

Vill du styra den elektriska bioduken med Home Center 2 går det också bra. Det finns en speciellt anpassad strömbrytare för detta som kan styra motorduken uppåt och neråt.

I det svenska menysystemet kallas enhetstypen för persienn, och visst, det går även att välja steglöst läge för duken så att den hissas ner till exempelvis 45 procent, men det är ändå en lite missvisande benämning för man kan göra ganska mycket mer.

Så här funkar det

Huvudenheten rymmer en mindre dator i en tyst och läcker aluminiumlåda med blå lysdioder och en antenn. Men det är inte en antenn för att ansluta enheten till ditt WiFi-nät, utan antennen som används för att kommunicera trådlöst med systemets givare, strömbrytare och andra enheter. Enheterna kommunicerar via en standard som heter Z-Wave.

Till ditt hemnätverk ansluts huvudenheten via nätverkskabel och blir därmed en resurs som kan styras via dess webbgränssnitt. Därmed går det även att nå och styra Home Center 2 utifrån via din internetanslutning, om du väljer att tillåta det. Och webbstyrningen är verkligt användbar!

I Home Center 2 delar du in styrutrustningen efter hemmets våningar och rum. Här styrs biorummets belysning och elektriska bioduk.
Fibaros kameraövervakning i iPhone-appen.

Slutsatser

Fibaro Systems Home Center 2 är en försmak av framtiden som går att använda redan idag. Men det kräver en del av dig och din familj för att det ska vara praktiskt att använda med gammal elutrustning. Redan idag går det att styra och läsa av de flesta elektriska apparater och funktioner i ett hem eller en sommarstuga via en webbläsare. Men då måste all styrning ske den vägen. Riktigt användbart blir det när kaffekokaren och elkontakten har inbyggd trådlös styrning så att de både kan styras trådlöst på distans och manuellt på plats.

Vad hemstyrningssystemet verkligen kan och har för svagheter kan du läsa mer om i nästa nummer av Hemmabio.

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

En kommentar till “Styr ditt hus via webbläsaren eller med din smartphone”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.