TV Sverige ger dig SVT Play på tv

TVSverigepaTVImponerande är bara förnamnet. Hämta och installera gratisappen så kan du se på play-tv, hyrfilmer, Youtube-filmer och lyssna på radiokanaler i en och samma app. Skaffar du en TV Sverige-box kan du även strömma innehållet direkt till din tv, både med Android och iPhone.

Och det är faktiskt så enkelt att även mormor klarar det. Inga inställningar, inga anslutningar som behöver göras, ja inga förbehåll alls faktiskt.

I appen väljer du enkelt var innehållet ska spelas upp genom att klicka på en ikon – telefonen eller tv-boxen. Är ni flera som har appen kan ni alla spela upp till samma box.

En anledning till att det är så enkelt är att tv-boxen inte har några egna inställningar. Det finns inte ens en fjärrkontroll, den styrs helt och hållet via appen i din mobil. Allt du behöver göra är att ansluta dem till samma nätverk. Sedan går resten av sig självt.

Detta kan du se strömmande med TV Sverige

Den bästa fjärrkontrollen för play-tv och strömmande underhållning till tv:n?
Den bästa fjärrkontrollen för play-tv och strömmande underhållning till tv:n?

Så fort du installerat appen har du tillgång till utbudet som i dag består av SVT Play, Öppet Arkiv, Headweb, ett 40-tal radiokanaler och Youtube. Allt tillgängligt direkt i mobilen och enkelt att strömma till tv:n via boxen.

– Vi håller just nu på att integrera en ytterligare film- och tv-serie-tjänst och vi för diskussioner med flera andra om att lägga till dem under hösten, berättar Johannes Book som är teknisk chef på TV Nordic AB.

Johannes Book
Johannes Book

Företaget bakom TV Sverige
– TV Nordic är sprunget ur Excito Electronics, som i många år gjort konsumentelektronik, mest känt är nog Bubba Server eller Excito B3 som den kom att heta senare. Faktiskt världens första NAS även om vi inte förstod det då. TV Nordic är en satsning på att göra en TV-box-produkt ”av och för Svenskar”, med strikt fokus på användarvänlighet och svenskt innehåll. På sikt kommer vi att expandera i norden (därav bolagsnamnet), men första året har vi vigt till den svenska marknaden, berättar Johannes Book som är teknisk chef på TV Nordic AB.

TV Nordic AB hette tidigare Excito Electronics och gjorde sig ett namn för några år sedan med sin smarta NAS-produkt Bubba Server, eller Excito B3 som den senare kom att heta. Men B3 var lite före sin tid med sina tekniska finesser så det är kanske inte så konstigt att TV Nordic nu satsar på att göra en tv-box-lösning med strikt fokus på användarvänlighet och svenskt innehåll. Men visst märks det att teknikgenerna finns där och går igen även i den lättanvända TV Sverige-appen.

Smartare uppspelning

Har du mediefiler i telefonen syns dessa även i appen och kan spelas upp trådlöst på tv:n lika enkelt som allt annat. Delar du ut underhållning i ditt hemnätverk, från exempelvis en NAS eller en dator, dyker även dessa enheter upp i TV Sverige-appen.

När du väljer att strömma exempelvis filmer till boxen fungerar telefonen bara som en fjärrkontroll. Det är smart för då sparar du både nätverkstrafik, mobilbatteri och prestanda.

Via appen väljer du vad som ska spelas upp genom att starta en film och när TV Sverige-boxen är målet strömmas den direkt från källan till boxen utan att passera din mobiltelefon. Du kan dock fortfarande ändra volym, pausa och hoppa i handlingen med telefonen, men du kan också stänga av telefonen och fortsätta se vidare på filmen.

Även eget material lokalt och via nätverk

Som mediespelare klarar TV Sverige de vanliga filmformaten som mpeg1/2/4, H.264, VC-1, WMV, AVI, MKV och MOV, även i full hd. Vi har till och med lyckats spela upp ytterligare några besläktade filmformat och fått med separata undertexter, men det går inte att spela upp skivavbilder och ljudet ut är stereo. Så TV Sverige är kanske inte den bästa lösningen för Blu-ray-film i högsta kvalitet, men till tv-serier och nedtankade filmer fungerar TV Sverige riktigt bra.

Kan bli bättre som mediespelare

Appen klarar även foton och musikfiler, men bara från mobilen och här finns det utrymme för förbättringar.

[AdsWithin] När det gäller musik finns det ingen sortering utan alla filer visas i en följd. Och du kan bara välja att spela upp en låt åt gången.

Foton fungerar ungefär likadant även om de kan hanteras i mappar. Men du kan inte bläddra mellan flera bilder utan bara visa en bild åt gången.

– Både bildvisning och musik är tänkt att fungera även från DLNA, men jag vet att vi fortfarande saknar fullt stöd för vissa DLNA-servrar. Det är ett pågående arbete, och vi släpper uppdateringar efter sommaren som förbättrar detta. Bilder från mobilen fungerar, men än så länge bara i Android-appen. Men vi ska se till att den funkar fint så fort vi hinner, kommenterar Johannes Book.

Ingen webbläsare för strömmande filmtjänster

När det kommer till webbläsartjänster som exempelvis strömmande filmtjänster som Swefilmer och Dreamfilm, är det saker som valts bort för att behålla enkelheten.

[AdsWithin] Varför har TV Sverige inget webbläsarstöd?

– Det är en bra fråga som vi har grubblat mycket på, men hittills valt att inte lägga med eftersom det är svårt att skapa en bra användarupplevelse så. Dels är det svår att garantera funktionen för tjänster som är utanför vår kontroll, och dels blir gränssnittet komplicerat. Det krävs ju muspekare som ska styras via appen, förklarar Johannes Book.

Bättre än Apple TV?

Nästan som en Apple TV, fast lite bredare och tunnare.
Nästan som en Apple TV, fast lite bredare och tunnare.

För den som redan har Apple-prylar och kan strömma innehåll till tv:n via en Apple TV tillför knappast TV Sverige så mycket mer än möjligheten att spela upp lokalt lagrade filmer på ett enkelt sätt. Men för den som inte har en Apple TV eller för de som använder Android är TV Sverige verkligen ett ovanligt smart, lättanvänt och billigt alternativ.

Excito B3

Vad var det för speciellt med Excito B3?
När hårddiskar var hårddiskar och servrar var servrar lanserade en svensk tillverkare en server i form av en hårddisk – en NAS.

Visst fanns det hårddiskar med nätverksanslutningar redan före 2009, men Excito B3 var före sin tid med inbyggda funktioner som brandvägg, router, WiFi-accesspunkt.

Succén uteblev dock, kanske för att få insåg vitsen med detta då.

Här är ett test av Excito B3 från tidningen Ljud & Bild nr 9, 2009.

TV Sverige är märkesneutral och appen, som finns för både iPhone och Android, är gratis att använda.

Mer fakta och ytterligare slutsatser om TV Sverige hittar du i Hemmabiotidningen nr 9, 2014 på sidorna 95-96.

Fakta TV Sverige

Systemkrav app: iPhone eller Android version 4 eller högre
Bredbandskapacitet: 6 Mbit/s eller mer
Nätverk: WiFi för mobil appstyrning och WiFi eller Ethernet till boxen
TV Sverige box: klarar 1080p 30 fps
Anslutningar: HDMI 1.4, Ethernet 10/100 Mbit/s, WiFi 802.11bgd (2,4 GHz)
Mått: 100 x 100 x 17 mm
Vikt: 140 gram
Pris: 495 kronor
Mer info: tvsverige.tv

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

En kommentar till “TV Sverige ger dig SVT Play på tv”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.