Kameror med appar ger många nya möjligheter

Med appen Smart Remote Control i Sony Nex-5R och Play Memories i en smartphone kan du ställa kameran på stativ och använda telefonen som fjärrkontroll för att se motiv, göra inställningar och ta kort.
Med appen Smart Remote Control i Sony Nex-5R och Play Memories i en smartphone kan du ställa kameran på stativ och använda telefonen som fjärrkontroll för att se motiv, göra inställningar och ta kort.

Nikon Coolpix S800c, Samsung Galaxy Camera och Sony Nex-5R är de tre första riktiga kamerorna som har möjlighet att använda appar för att förbättra, redigera, publicera eller bara visa bilder på nya sätt. Och det är ett gediget smörgåsbord med nya tjänster som öppnar sig.

Ta bara det här med sociala medier. Instagram är en social bildtjänst som på senare tid blivit ett alternativ till Facebook i bildsammanhang tack vare de enkla men smarta och automatiserade bildredigeringsverktyg som erbjuds. Men det krävs en app för att använda sig av tjänsten och det har begränsat användningen till mobila kamerabilder. Men med en Instagram-app i en riktig kamera…

Nikon Coolpix S800c är en praktisk men ganska enkel kamera i fickformat med 10x zoom som fungerar precis som Nikons övriga kompaktkameror tills du trycker på hem-knappen. Då går kameran över i Android-läge och fungerar som en surfplatta eller mobiltelefon utan sim-kort.

Samsung Galaxy Camera är mer av en surfplatta där man byggt in en riktig kamera. Egentligen är möjligheterna ganska lika om man jämför Samsungs Galaxy Camera med Nikons S800c – de kan båda göra mängder med konster baserat på vilka appar man väljer att använda. Men det finns också stora skillnader.

Sonys Nex-5R är en imponerande kamera på många sätt. Det råder ingen tvekan om att det är den kamera som tar absolut bäst bilder i detta sällskap. Faktum är att hd-filminspelning också blir riktigt bra med en imponerande tyst och snabb autofokus även i filmläge. Nex-5R har egentligen bara en wifi-koppling och DLNA-stöd som skiljer, och ett urval appar som kan ge kameran fler möjligheter.

Mer om vad denna trio kan erbjuda och vad som skiljer dem åt kan du läsa om i nästa nummer av tidningen FOTO.

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.