Med bildskärmen som tv

Se tv på bildskärmen utan dator.
Se tv på bildskärmen utan dator.

Jo, det är klart. Med SVT Play och andra strömmande filmtjänster är det förstås enkelt att se tv på vilken bildskärm som helst. Men hur gör man om bredbandsförbindelse saknas, eller för att slippa använda dator?

Enkelt. Anslut en extern tv-mottagare. Faktum är att det finns flera fördelar med att se tv via tv-sändningar. Och med Macabs DT-800T2 visar sig verkligen den marksända tv:n från sin bästa sida.

Ta bara det här med textning. Ibland vill man kunna se och förstå utan att det ska höras. Då är den separata textningen du hittar på text-tv suverän då även svenska program och nyheter textas. På text-tv sida 199 textas SVT 1 och 299 SVT2. Även TV4 har en motsvarande textning på sin text-tv sida 890.

SVT "bränner" vanligtvis in undertexterna i videosignalen, men har även svensktextning för hörselskadade som dold text via text-tv på sidan 199 (SVT1 HD) och sidan 299 (SVT2 HD). DT-800T2 klarar både text tv, och den dolda textningen för hörselskadade. Bra att ha när ljudet stör eller när du inte riktigt hör.
SVT ”bränner” vanligtvis in undertexterna i videosignalen, men har även svensktextning för hörselskadade som dold text via text-tv på sidan 199 (SVT1 HD) och sidan 299 (SVT2 HD). DT-800T2 klarar både text tv, och den dolda textningen för hörselskadade. Bra att ha när ljudet stör eller när du inte riktigt hör.

Möjligheten att spela in ett program och ta med sig på usb-minne är ju heller inte så dum, men den största fördelen är faktiskt bilden, ja också förstås ljudet om man nu har möjlighet att spela upp 5.1-ljud som många bättre tv-program numera sänds med. Hur man får ut 5.1-ljud? Anslut tv-mottagaren via en hemmabioreceiver.

Bildkvalitet av en annan värld

På en liten bildskärm är det kanske svårt att se skillnad, men när skärmen är större och av lite bättre kvalitet är det uppenbart att strömmande tv och film inte kan jämföras med direktsänd tv som sänds via marknätet eller satellitsändningar. Och det är ju inte så konstigt egentligen.

[AdsWithin] Direktsänd tv sänds från en källa till många parallella mottagare samtidigt. Då kan man kosta på sig att sända med lite högre kvalitet än när varje sändning är unik som vid strömmande tv. Störst skillnad syns förstås på hd-kanalerna SVT 1 HD och SVT 2 HD som sänds i marknätet med en kapacitet på upp till 16 Mbit/s. SVT Play sänder samma innehåll strömmande i upp till 2,4 Mbit/s. Se förklaring längre ner.

Detta är DT-800T2

Ok, så vad är då DT-800T2 för en pryl och vad kan man ha den till?

DT-800T2 är en smart digital tv-mottagare som ansluts via hdmi till valfri tv eller bildskärm och levererar marksänd tv och hdtv.
DT-800T2 är en smart digital tv-mottagare som ansluts via hdmi till valfri tv eller bildskärm och levererar marksänd tv och hdtv.

DT-800T2 är kort och gott en modern, digital tv-mottagare i externt utförande, avsedd att ta emot och visa de fria, marksända tv-kanalerna.

Med hdmi-utgång går den att ansluta till i princip alla moderna bildskärmar och tv-apparater och där kan den spela upp tv-bilden över hela skärmen, med ljud. Det finns dock även analoga utgångar för ljud och bild så det går faktiskt att använda den som en digital tv-mottagare även till äldre skärmar och tv-apparater. Ja, till och med för att få digitalt sänd bild och ljud i en gammal analog tjock-tv!

Använder du de analoga kablarna som medföljer kan du även försörja en gammal tjock-tv med digital bild.
Använder du de analoga kablarna som medföljer kan du även försörja en gammal tjock-tv med digital bild.

Tv-mottagaren måste naturligtvis få in tv-signalen via dess antenningång, men förstärkaren inuti verkar vara av det bättre slaget och vi fick in god signal även med en bordsantenn. Tv-mottagaren styrs med en medföljande fjärrkontroll som kommunicerar via ett externt IR-öga på sladd. Det är bra, för då kan man gömma mottagaren med sladdar bakom bildskärmen och hänga IR-ögat på kanten.

Spelar upp

Ingen belysning, men full funktion även för att spela in och titta på inspelningar av tv eller egna mediefiler.
Ingen belysning, men full funktion även för att spela in och titta på inspelningar av tv eller egna mediefiler.

Förutom ljud och bildutgångarna finns det även en usb-anslutning där man kan ansluta lagringsenheter. Med egna filmer, stillbilder och musik på usb-disken kan tv-mottagaren även agera mediespelare. Och det visar sig faktiskt vara en mediespelare som heter duga!

Tv-mottagaren spelar glatt upp det mesta vi matar den med oavsett om det gäller musik, bilder eller film. Ja, utom flash-filer och hd-filmer direkt från kameran då, men avi, divx och mkv, som är de vanligaste, är inga problem i vare sig SD eller HD-upplösning.

Däremot kan storleken på filen vara ett problem. Tv-mottagaren hanterar bara FAT-32-formaterade enheter och där är största filstorlek 4 Gbyte. Därför har vi inte kunnat testa om den även klarar skivavbilder.

Spelar in

Intressant är även inspelningsmöjligheterna som ges och möjligheten till timeshift.

Ansluter du en hårddisk eller ett usb-minne till mottagarens usb-port kan du även förprogrammera och göra inspelningar av tv-program.
Ansluter du en hårddisk eller ett usb-minne till mottagarens usb-port kan du även förprogrammera och göra inspelningar av tv-program.

Med ett anslutet usb-minne som formaterats av tv-mottagaren ges både timeshift-funktion så att man kan pausa i direktsändningar och titta vidare i handlingen när det passar, och möjlighet att förprogrammera inspelningar via programguiden.

Förprogrammeringar görs enklast via programguiden som klarar upp till sju dagar framåt.
Förprogrammeringar görs enklast via programguiden som klarar upp till sju dagar framåt.

Förprogrammerade inspelningar kräver dock att mottagaren är på hela tiden, annars spelas inte förprogrammerade program in. Inspelningarna är å andra sidan okrypterade och lagras som mpg-filer i ett format som kan spelas upp av flera vanliga mediespelare, så de går fint att flytta.

De inspelningar du gjort hamnar på usb-disken i form av mpeg-filer (.mts) och kan även spelas upp i efterhand någon annanstans.
De inspelningar du gjort hamnar på usb-disken i form av mpeg-filer (.mts) och kan även spelas upp i efterhand någon annanstans.

Slutsatser

Visst är det en lite rå tv-mottagare om man jämför med en hårddiskbaserad digitalbox. Men priset är bara en tiondel av en sådan och mottagaren öppnar för ganska många intressanta möjligheter, både på ett kontor och i ett hem, bara det finns någon form av antennsignal.

För min del ger DT-800T2 den gamla tjock-teven nytt liv och är samtidigt tillräckligt enkel att flytta till datorskärmen när den behövs där. På tjock-teven syns ingen skillnad, men den lite bättre datorskärmen skvallrar direkt om att det är stor skillnad på bildkvalitet för strömmad och direktsänd tv.

Fakta

Macab DT-800T2 – FTA-mottagare med PVR-funktion
Anslutningar:
HDMI 1.3 (1080p), usb 2.0-värd, kompositvideo, stereoljud (RCA) och antenn in och ut
Tv-mottagare: DVB-T/T2
Mediestöd: mpeg2, mpeg4, H.264, AVC, jpg, bmp, png, aac, aac+, ac3, mp3 och wma
Mått: 145 x 75 x 25 mm
Vikt: ca 100 g
Strömförbrukning: 8 (<1) watt (standby)
Cirkapris: 600 kr

SVT:s HD-sändningar

SVT sänder hd-kanalerna SVT 1 HD och SVT 2 HD okrypterat i marknätet. Det innebär att de kan tas emot och ses utan programkort med en tv-mottagare som Macabs DT-800T2. SVT sänder HDTV med standarden 720p/50 vilket innebär en upplösning på 1 280 x 720 och en bildfrekvens på 50 helbilder per sekund. I många fall sänds hd-programmen även med flerkanalsljud – 5.1-surroundljud enligt standarden Dolby Digital (AC3).

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

8 reaktioner till “Med bildskärmen som tv”

 1. Hej,

  Har den alarm funktion? så att man kan ställa den så att tv4 sätts på automatiskt på morgonen?

  mvh

  1. Den har timerfunktion så att man kan förprogrammera inspelningar, men för att inspelningarna ska starta måste den vara igång. Om jag minns rätt går det inte att starta den tidsinställt så som du frågar efter, åtminstone inte i den programversion vi testade.

 2. Kan jag med denna, Koppla från datorns hdmi utgång, in i denna apparat – ut i scart – till tvn?

  Har ni testat med god kvalitet?

  1. Om jag förstår dig rätt vill du koppla ihop tv-mottagaren med datorn via hdmi? Nej, det går inte att använda tv-mottagarens hdmi-utgång som en ingång. Vitsen med denna tv-mottagare är att du slipper använda dator.

   Det finns dock andra tv-mottagare till datorer som ger dig marksänd tv i datorn och grafikkort med komposit- och s-video-utgångar som kan ge bild till en tv:s scart-kontakt.

 3. Undrar om den går att köpa och i så fall var?

  Jag har sökt både generellt på nätet och på dom större varuhusen som säljer teknik utan att kunna hitta nån.

  Mvh /Christer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.