Smartare med smart Blu-ray?

smartabdintroSmart var ordet och snart är var och varannan pryl smart på något sätt. När det gäller tv och hemmabio har smart-begreppet varit extra viktigt för att kunna ta del av olika typ av underhållning som till exempel nätverkslagrade filmer, strömmande tv och musik från olika källor. Men hur smart är det egentligen att göra varje pryl smart på sitt sätt?

Visst kan det vara smart att ha en smart tv, åtminstone för tv-tittaren utan vare sig hemmabioljud, digitalbox eller Blu-ray-spelare. Men tv:n är ju sist i kedjan, så egentligen är det ju smartare att låta det smarta vara i en tidigare del så att även andra delar kan dra nytta av möjligheterna. Och då är förstås frågan var det smarta gör störst nytta?

En annan fråga är vad det egentligen är som är smart, och om det smarta är samma saker för dig som för mig?

Vad är smart?

Mediespelarfunktioner, onlinetjänster, strömmande filmtjänster, appar, sociala medier och play-tv är väl det första man tänker på liksom webbläsare som både kan ge möjlighet till nya tjänster och en flexiblare visning av de befintliga. Detta är funktioner som du hittar i många medieboxar och smarta tv.

[AdsWithin] Andra smarta funktioner som till viss del kan överlappa och kanske ersätta flera av de ovan är möjligheten att strömma lokalt från en annan enhet som en dator, surfplatta eller mobiltelefon som i sin tur hämtar onlinetjänster som till exempel Spotify, play-tv eller en filmtjänst som Netflix.

På så sätt kan man ju låta en dator ta emot exempelvis SVT Play och spela upp det direkt i hemmabion. Airplay, Miracast och WiDi är tre sådana tekniker som testades i Hemmabio nummer 05, 2013 och kan finnas inbyggda i vissa smarta tv och medieboxar.

Ytterligare en smart egenskap är hur det hela kan styras med fjärrkontroll, tangentbord, mobilapp eller via dator. Ju mer komplicerade de smarta prylarna blir desto större behov av smartare styrning.

Det är inte alldeles enkelt att välja rätt avsnitt av tv-serien på SVT Play med tv:ns fjärrkontroll, eller ännu värre att försöka knappa in en adressrad i medieboxens webbläsare.

Smartast i Blu-ray-spelaren

Ser man till hela kedjan med prylar för ljud och bild i hemmabion är det kanske inte så smart att låta tv:n vara smartast, den är ju alltid sist i kedjan. Visst går det att skicka ljudet bakåt till bioreceivern, men hur blir det då med projektorbilden eller musikuppspelning när man inte vill ha tv:n på?

Då borde ju Blu-ray-spelaren, som är i andra änden av kedjan, vara smartare att göra smart. Blu-ray-spelaren har dessutom redan den hårdvara som krävs för att leverera film och ljud av högsta kvalitet till en hemmabio. Men hur klarar Blu-ray-spelaren smarta tjänster, och styrningen av dem?

Här är tre smarta Blu-ray-spelare testade för Hemmabios räkning med lite olika förutsättningar och talanger:

Smartare Blu-ray – Oppo BDP-103EU
Smartare Blu-ray – Cambridge Audio Azur 752BD
Smartare Blu-ray – Philips Fidelio BDP9700

 

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.