Readly nu med bokläsare och böcker

Readly, tjänsten där man kan läsa så många tidningar man vill för 99 kronor per månad, serverar nu böcker på samma sätt. Och det är en imponerande mängd tillgängliga redan från början.

Readly, nu även med fri tillgång till böcker. Böckerna hanteras och läses som tidskrifter när de laddats ner och sparats.
Readly, nu även med fri tillgång till böcker. Böckerna hanteras och läses som tidskrifter när de laddats ner och sparats.

Readly har knutit till sig ett 20-tal svenska förlag som Bonniers, Norstedts och Natur & Kultur. Och utbudet kommer att växa ytterligare. Men du hittar inte de senaste böckerna i tjänsten. Och tjänsten är inte lika väl anpassad för bokläsning som för tidningsläsning. Än i alla fall.

När Readly lanserades för cirka ett år sedan gjorde man stor sak av att ha med de senaste tidningarna. Det innebar även att man konkurrerar direkt med tidningsförlagens egen försäljning vilket fick till följd att många tidningar valde att stå utanför.

Hemligheterna och lögnerna som omvärvt Harry Cliftons uppväxt har gjort det omöjligt för honom att stanna kvar i Bristol. Han tar värvning i flottan och lämnar allt bakom sig, däribland kvinnan han älskar. Men Harrys fartyg sänks i Atlanten… En faders synder är en av tre böcker i Jeffrey Archers Clifton-krönika.
Hemligheterna och lögnerna som omvärvt Harry Cliftons uppväxt har gjort det omöjligt för honom att stanna kvar i Bristol. Han tar värvning i flottan och lämnar allt bakom sig, däribland kvinnan han älskar. Men Harrys fartyg sänks i Atlanten…
En faders synder är en av tre böcker i Jeffrey Archers Clifton-krönika.

När man för en månad sedan adderade ett internationellt utbud bestående av ett par hundra amerikanska och brittiska tidningar och magasin var det inte lika viktigt att magasinen var dagsfärska.

Med boklanseringen ges nu lite större utrymme för nyförsäljningen i pappersform vilket antagligen ökar viljan att ge ut böcker på Readly i efterhand, precis som biofilmerna släpps på Blu-ray och dvd efter att biograferna fått sitt.

– Livslängden på en ny bok kan vara några få veckor innan den försvinner ur rampljuset. Readlys boktjänst ger förlagen en möjlighet att låta läsarna upptäcka böcker som är förbi den inledande fasen, säger Per Hellberg, vd för Readly International, som står bakom appen.

Kända författare

Det är praktiskt att läsa böcker i surfplatta eller telefon. Du slipper ju ha läslampa och boken väger aldrig mer än läsplattan.
Det är praktiskt att läsa böcker i surfplatta eller telefon. Du slipper ju ha läslampa och boken väger aldrig mer än läsplattan.

Vi hittar flera favoritförfattare bland böckerna som till exempel Jan Guillou, Jo Nesbø, Torbjörn Flygt, Jeffrey Archer och Stieg Larsson. Men också mycket okänt och spännande som man kanske aldrig skulle läst annars.

– Om du väljer fel bok i Readly är det bara att ta en ny, eftersom du inte köper enstaka böcker utan abonnerar på en hel värld av läsande. Du kan dessutom börja läsa den inom några sekunder. Readlys boktjänst är ett verktyg för att upptäcka läsandet, säger Readly Books vd Kåre Halldén som själv är författare och bland annat gett ut böcker om champagne.

Lätt att hitta, svårt att söka

Bokus om Jeffrey Archers böcker.
Bokus om Jeffrey Archers böcker.

Och visst är det lätt att hitta nya böcker och författare. Men det är inte riktigt lika lätt att hitta det man letar efter, för söktjänsten är ännu så länge ganska skral. Här är ett exempel:

Bland skönlitteratur hittar vi Jeffrey Archers bok En faders synder utgiven på svenska i januari 2014. Denna bok är del två av tre i en serie kallad Clifton-krönikan. Readlys söktjänst ger bara möjlighet att söka på titel, inte författare, så den vägen lyckas vi inte hitta fler delar. Via en webbläsare hittar vi dock att del ett heter Harrys sång och gavs ut i mars 2013. Och med boktiteln går det att söka efter boken även i Readly. Dessvärre visar det sig att En faders synder ännu så länge är Readlys enda bok i serien, men det får vi utgå ifrån bara är en tidsfråga innan del ett och del tre dyker upp.

Ingen anpassad bokläsare

Nu kan du även läsa brittiska och amerikanska tidningar i Readly jämte de svenska. Totalt handlar det om cirka 400 titlar.
Nu kan du även läsa brittiska och amerikanska tidningar i Readly jämte de svenska. Totalt handlar det om cirka 400 titlar.

När man jämför Readlys bokförmedling med att köpa en e-bok eller låna en på bibliotek är det svårslaget att bara kunna klicka på boken för att börja läsa. Men själva bokläsningen kan kräva lite tillvänjning.

Det märks att Readly utgår från tidningsläsande när det gäller möjligheten att zooma i och panorera över en sida – något som inte är lika viktigt vid läsning av en boktext.

Det finns heller ingen funktion för att sänka bakgrundsbelysningen, välja typsnitt och teckenstorlek som är vanligt i andra e-bokläsare. Men det kommer kanske så småningom när allt fler upptäckt att det inte riktigt är samma sak att bläddra i ett magasin och läsa boksida efter boksida?

Inte gratis att läsa

En annan fördel med Readly är att boken inte slutar fungera. När du laddat ner boken för läsning är den där och kan läsas hur länge du vill.

[AdsWithin] Du behöver varken låna om eller återinstallera den och själv leta upp det senast lästa kapitlet. Readlys nedladdade böcker stannar där de är. Men du får dem inte gratis.

Du kan visserligen provläsa gratis i en månad, men sedan kostar det 99 kronor i månaden att ha tillgång till böckerna och det är 99 kronor utöver de 99 kronor som ger tillgång till tidningarna.

Lite kvar att göra

För bokslukaren är det förstås ett klipp att få tillgång till hundratals böcker för under hundralappen. Men det förutsätter ju både att böckerna man vill läsa verkligen finns där och att de går att hitta på ett enkelt sätt.

Förhoppningsvis har Clifton-krönikans första del Harrys sång (och Välbevarade hemligheter, som är del tre i Clifton-krönikan) dykt upp i Readly när du läser detta. För det är ju lite av grundförutsättningarna för en bra bokläsartjänst, att serier är kompletta.

Readly bjuder även på en månads fri provläsning till alla som vill prova. Så varför inte testa själv? Readlys tjänst finns i dag till alla plattformar och man kan använda upp till fem enheter i ett hushåll på samma abonnemang.

Mer om Readly

Pris: 99 kronor per månad
Plattformar: Apple iOS, Android, Windows 8, Kindl Fire
Offline-läsning: Ja, man kan ladda ner och läsa senare offline
Mer om Readly på Nytestat: Läs hur många tidningar du vill – nu även i Android och iPhone
Här hittar du Readly

 

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

En kommentar till “Readly nu med bokläsare och böcker”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.