Andersson ADS 3.0 – oj vilket felköp!

AnderssonADS30Andersson ADS 3.0 ser ut att vara den ideala lösningen på papperet. Smart tv och medie-spelare i fickformat som har rejält med processor-prestanda, senaste Android-versionen, WiFi och Bluetooth 4.0. Och till detta en gyrobaserad fjärrkontroll!

Faktum är att just navigeringen är lite av svagheten med Android i tv:n – det är ju svårt att gå fram och peka på tv:n eller projektorduken. Så en gyrobaserad fjärr som man kan peka och svepa med borde ju inte vara helt fel.

Gyrostyrning i stället för att svepa

Det finns dessutom en extra qwerty-fjärr med inbyggt gyro som säljs i paket – så jag slog till på båda. Man vill ju både kunna peka och bläddra mellan underhållningen och skriva sökbegrepp i samma enhet.

[AdsWithin]”Koppla bara in den i en ledig HDMI-ingång på din TV, projektor eller monitor och du kan njuta av både onlineunderhållning eller strömma foto, musik och film via nätverket, bara din egen fantasi sätter gränserna.”, skriver säljaren på sin hemsida.

Och det är ju precis vad jag vill åt. Min gamla mediespelare klarar inte onlinetjänster men är bra på att spela upp musik, film och bilder via nätverk. Visst, senare filmformat har blivit allt tuffare för den gamle, så även där skulle ju en kraftfullare mediespelare sitta fint. Därmed var även valet mellan den dyrare och snabbare ADS 3.0 och den lite billigare ADS 2.1-versionen klart.

Inte riktigt så enkelt som utlovat

startmenyVäl på plats visar sig Andersson ADS 3.0 vara en synnerligen tom och naken Android-spelare med hdmi-anslutning. Det enda den kan från början är att spela upp film och musik från dess inbyggda eller direktanslutna minnen. Och det är inte mycket till mediespelare om man lagrar underhållningen i nätverk. Då kunde jag i princip lika gärna kopplat in min Android-telefon till tv:n via dess hdmi-utgång.

Det går inte att avnjuta strömmande underhållning heller efter inkoppling, för det krävs andra appar än de få som följer med.

TizzBird ett föredöme

Suck, det var ju en hel del av grejen med Android-baserade mediespelare som till exempel TizzBird F13 som vi tittat på här tidigare. Eller nya TizzBird S20T som du kan läsa mer om här. Å andra sidan kanske Andersson-spelaren är mer jämförbar med TizzBird Stick N1.

TizzBirds inbyggda gränssnitt med anpassade mediespelare gör det enkelt att navigera med en vanlig fjärrkontroll.
TizzBirds inbyggda gränssnitt med anpassade mediespelare gör det enkelt att navigera med en vanlig fjärrkontroll.

Båda TizzBird-modellerna kommer med ett eget gränssnitt ovanpå Android där man enkelt kan navigera sig igenom underhållningen och göra inställningar med en normal fjärrkontroll.

I TizzBird finns även stöd för nätverkskopplingar och dess fjärrkontroller har snabbknappar för att enkelt växla mellan olika genvägar som kan vara långa att klicka sig igenom. Andersson ADS 3.0 har ingenting av detta.

Dåligt tv-anpassad

Inte ens hårdvarustödet är speciellt tv-anpassat i ADS 3.0. Bland hdmi-inställningarna hittar vi de vanliga upplösningarna och bildfrekvenserna, men stöd för 24p saknas helt. Det finns heller inget eget stöd för hd-ljud eller ens flerkanalsuppspelning. Och det är dessvärre något som kan vara svårt att göra något åt.

Så vad kan man ha den till?

SVT Play och andra strömmande filmtjänster går fint att köra om du hämtar rätt app.
SVT Play och andra strömmande filmtjänster går fint att köra om du hämtar rätt app.

För den som har egen under-hållning är frågan högst berättigad. Men för den som bara vill åt smart-tv-funktioner som till exempel SVT Play, Netflix och andra liknande tjänster av strömmande underhållning handlar det snarast om att hämta och installera apparna för dessa eller köra dem via en webbläsare.

Den som vill kunna visa lite bilder eller några egna filmsnuttar får dock problem. Visserligen klarar mediespelaren att spela upp sådant som lagras på ett usb-minne och ansluts direkt till spelarens usb-port. Men då dyker nästa problem upp.

Vänta, det kommer mer

[AdsWithin] Andersson ADS 3.0 har två usb-portar på ena kortsidan. Men båda är upptagna. Den ena används för strömmatning och den andra är upptagen av fjärrkontrollens trådlösa usb-mottagare. Och utan fjärrkontroll kommer du överhuvudtaget ingen vart…

Vilket skämt

Och fjärrkontrollerna sedan – kolsvarta med små, tunna symboler i grått på de svarta knapparna. Om du lyckas hitta någon av fjärrkontrollerna i hemmabions mörker kan du ändå inte använda dem mer än till känseln. För det finns inte en chans att tyda knapparnas tecken utan att tända ljuset. Och sedan gäller det förstås att veta vilken av dem som är inkopplad.

Båda fjärrkontrollerna har nämligen var sin likadan trådlös usb-mottagare som ska anslutas i mediespelarens usb-uttag. Tyvärr är usb-mottagarna bara lika på utsidan, så du kan inte använda en och samma usb-mottagare till båda fjärrkontrollerna utan måste ha rätt mottagare ansluten.

Trots allt inte helt hopplös

Andersson_USB_hubbDet enda sättet att kunna ha båda fjärr-kontrollerna aktiva samtidigt är därmed att ansluta en usb-hubb till ADS 3.0 och ansluta båda usb-mottagarna där. Och då blir det ju även lättare att ansluta extern lagring.

Med en fyra portars usb-hubb ryms båda fjärrkontrollmottagarna och två usb-minnen som både kan innehålla film, musik och annan underhållning. Och med underhållning ombord byter Andersson ADS 3.0 skepnad från att ha varit en ganska hopplös pryl till något som kan bli riktigt användbart.

Men det är fortfarande en synnerligen naken spelare som behöver kläs med rätt appar för att få till de funktioner man vill kunna använda.

Bluetooth som alternativ

Det finns en kortplats för micro-SD-kort där man också kan mata spelaren med egen underhållning.
Det finns en kortplats för micro-SD-kort där man också kan mata spelaren med egen underhållning.

Den som har ett mini-tangentbord eller mus med Bluetooth inbyggt kan kringgå problemet genom att ansluta dessa till spelarens inbyggda Bluetooth 4-mottagare. Men då fungerar förstås inte någon av fjärrkontrollerna.

Ett annat alternativ skulle kunna vara Anderssons mobila fjärrapp, men den appen kan bara styra en Andersson-tv, inte ADS 3.0.

Klen WiFi-antenn

Det första vi gör är att installera SVT Play, TV4 Play och övriga play-tjänster vi är intresserade av. De fungerar utan problem, men visar det som signalmätaren skvallrat om – att ADS 3.0 inte har den bästa WiFi-antennen inbyggd. Med optimerad placering utifrån mottagningsförhållandena får vi dock till en acceptabel kapacitet.

Med den inbyggda webbläsaren går det också att ta del av en hel del underhållning, och med Chrome installerad kan vi även få med bokmärken och genvägar från tidigare och underlätta åtkomsten till annan underhållning och information på nätet som nu ADS 3.0 kan visa på tv:n.

Bra på egna mediefiler

videouppspelningMed Android 4.2.1 som ADS 3.0 levereras med följer enkla uppspelnings-program för video, musik och stillbilder som fungerar bra med lokalt ansluten underhållning utan ge några extra möjligheter.

Videospelaren VLC Media Player brukar vara ett vinnande alternativ så det är vårt första val för att krydda videouppspelning av eget material. Men VLC visar sig fungera ganska dåligt i Anderssons miljö och klarar bara hjälpligt att spela upp direktanslutet material.

iMediaShare är en annan favorit-app som brukar lösa många problem med att spela upp egen underhållning via nätverk, men inte heller denna app vill sig överhuvudtaget i Andersson ADS 3.0.

Det går att få ADS 3.0 att funka i nätverk

Med nätverksappen SMB Network Places lyckas vi bättre och kan faktiskt både läsa och spela upp flera av våra testfilmer i nätverket. Fast när det kommer till lite mer avancerade filmformat tar det stopp. Då vill den reklamfinansierade appen hämta nya codecar mot betalning.

Har du fler tips på bra program som kan göra en dum mediespelare lite smartare? Tipsa gärna i kommentarerna nedan.

Slutresultatet

Jodå, visst kan du göra en dum tv lite smartare och ge den strömmande film och tv-tjänster med Andersson ADR 3.0. Kompletterad med den större gyro-fjärrkontrollen får du dessutom både mus- och tangentbordsstyrning. Och för dig som vill kunna se film av lite högre kvalitet går det även att se dem om de lagras på ett direktanslutet minne.

Men varför ens försöka? Det finns betydligt mycket bättre medieboxar som kan allt detta från början och verkligen anpassats för film och tv-underhållning.

Inget för hemmabion

Den som är intresserad av bra ljud och bildkvalitet på film och hd-sändningar av lite högre kvalitet har antagligen slutat läsa detta för länge sedan. Om du ändå härdat ut så här långt kan vi bekräfta det du redan anar – Andersson ADS 3.0 är ingenting för bildkonnässören i hemmabion och knappast något för tv-entusiasten heller.

[AdsWithin] Lyckas du spela upp film av lite bättre kvalitet gäller det att du får tag i bra appar som kan spela upp dem med bra flyt, annars riskerar det bli en trist och ryckig föreställning trots höga hårdvaruprestanda.

Förutom avsaknad av 24p-stöd och hd-ljudformat verkar Andersson även räkna med att ADS 3.0 kommer att genomströmmas av underhållning av lägre kvalitet. Så för att hjälpa till lite på traven verkar spelaren lägga på lite extra kantskärpning i bild och jämna ut ljudets dynamik. Det kanske kan funka på en mindre platt-TV eller bildskärm med små inbyggda högtalare, men det är inte riktigt vad man önskar sig med en väl inställd tv eller projektor med surroundljud.

Fakta

Andersson ADS 3.0
Processor: 1,6 GHz Quad Core ARM Cortex A9, Mali-400MP Quad Core
Minne: 2 GB RAM, 8 GB Flash, Micro SD-kortplats
Nätverk: WiFi 802.11b/g/n
Utgångar: Hdmi, Bluetooth 4.0
USB-anslutningar: 1x USB 2.0 host, 1x USB
Nätverksstöd: via appar
24p-stöd: nej
3D-stöd: nej
Hd-ljudstöd: nej
Filsystem-stöd: FAT32
Mobil fjärrstyrningsapp: nej
Mått: 102 x 39 x 13 mm
Vikt: 32 g
Pris: 799 kr
Minitangentbord: 199 kr (100 kr i paket)
Mer info: Andersson, Netonnet

PS, testet av Andersson ADS3.0:s motsats – TizzBird S20T är nu klart. Testrapport finner du här.

 

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

2 reaktioner till “Andersson ADS 3.0 – oj vilket felköp!”

  1. Ett tips är att installera XBMC för Android! Då har du en komplett mediaspelare både för nätverk och intern lagring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.