Receiver – så här optimerar du delarna tillsammans

Displayen på bioförstärkaren berättar mycket. DTS-HD MSTR är ljudet som tas emot via hdmi och spelas upp i åtta högtalare.
Displayen på bioförstärkaren berättar mycket. DTS-HD MSTR är ljudet som tas emot via hdmi och spelas upp i åtta högtalare.

Hemmabioförstärkaren är på plats, högtalarna inkopplade och den automatiska kalibreringen kört med den medföljande mätmicken. Nu gäller det att välja rätt inställningar och anslutningar för alla dina enheter som ska anslutas. Så låt oss börja med det kanske svåraste valet – teven.

Den första frågan vi måste ta hänsyn till är vilken eller vilka tevemottagare som används: tevens inbyggda, en extern digitalbox eller kanske båda? Om du använder tevens inbyggda mottagare är det lite att tänka på för att få ut ljudet i hemmabions högtalare istället för tevens egna. Men låt oss ändå börja med den externa digitalboxen.

Teve i hemmabion

Använd hdmi där du kan. Det ger som regel bäst bild, bäst ljud och flest möjligheter.
Använd hdmi där du kan. Det ger som regel bäst bild, bäst ljud och flest möjligheter.

Även om det finns gott om analoga anslutningar både på digitalbox och bioförstärkare är det digitalt som gäller här, och hdmi. Allt annat är sämre. Jag skulle till och med vilja sträcka mig så långt att säga att om digitalboxen inte har hdmi-utgång är det hög tid att byta den. Och det gäller förstås även teven.

Med extern digitalbox

En stor fördel med en hemmabioförstärkare är nämligen att den kan separera ljud och bild i en signal.

[AdsWithin] Den hdmi-signal som kommer från en digitalbox innehåller både ljud och bild som tas emot av bioförstärkaren och separeras. Bilden skickas vidare obehandlad (eller via en bildprocessor) till teven medan ljudet fångas upp, bearbetas och spelas upp i bioförstärkarens högtalare.

Därmed kan du se allt som matas in i förstärkaren på teven eller med projektor och få ljudet serverat, väl synkat och bra återgivet hemmabions högtalare. Du kan även välja att låta ljudet följa med till teven, men det vill vi å det bestämdaste avråda från. Det låter helt enkelt inte alls lika bra som när bioförstärkaren får göra jobbet själv. Risken är dessutom stor att tevens ljud inte längre synkar med vare sig bild eller bioförstärkarens ljud.

Med tevens inbyggda mottagare

Ok, med det sagt backar vi tillbaka ett steg och tittar på första alternativet när tevens inbyggda mottagare används.

[AdsWithin] När antennsladden går direkt till teven och teven tar emot ljud och bild sker samma separation i teven som i bioförstärkaren – bilden visas på teven och ljudet går till högtalarna och tevens ljudutgångar.

Den som vill använda bioförstärkaren till tevens ljud måste alltså koppla teven som en ljudkälla till bioförstärkaren och det kan göras på lite olika sätt, analogt och digitalt.

[AdsWithin] Det bästa och enklaste sättet är att använda den returkanal för ljud (ARC) som finns inbyggd i nyare teveapparaters hdmi-ingång (oftast hdmi 1). ARC-funktionen måste förstås även finnas i bioförstärkaren som då tar emot ljud via den hdmi-utgång som teven är ansluten till.

Om det inte finns någon ARC-anslutning kan du antingen använda en analog ljudkabel eller en digital optisk eller elektrisk kabel mellan teven och förstärkaren. Den analoga ger enbart stereoljud, de digitala klarar även att förmedla flerkanaligt ljud och låter som regel lite bättre.

Det är sällan några konstigheter att koppla ihop dem. Svårigheten brukar snarare ligga i att hitta vilka knappar som ska tryckas på förstärkarens fjärrkontroll för att få ut tevens ljud i högtalarna. Det kan krävas lite studerande i handboken för detta. Med extern digitalbox är det enklare för då är det bara att välja rätt hdmi-ingång så strömmar ljudet ut i högtalarna med automatik.

Inställningar för teve i hemmabion

Oavsett vilken väg teveljudet kommer finns det en hel del möjliga inställningar att göra som både kan försämra och förbättra ljudet en hel del. Flera av dessa inställningar kan göras i såväl förstärkaren, digitalboxen och teven, så det gäller att veta var de bör göras i första hand.

Synkning av ljud och bild

Det första är synkningen mellan ljud och bild som ofta kan göras på fler ställen, men som även kan bero på teveutsändningarna.

Tänk så här: om min bioförstärkare får ljud och bild i samma signalkälla (hdmi) är det a och o för förstärkaren att leverera det vidare i samma synk. Det är ytterst sällan bioförstärkarens fel om ljud och bild inte synkar.

[AdsWithin] Även om du kan justera ljudsynken i förstärkaren är det som regel en korrigering av en felaktig insignal. Bäst är därför om du först försöker justera synkningen där felet uppkommer, det vill säga från digitalboxen eller teven.

Om inte det går kanske bioförstärkarens justeringsmöjligheter kan hjälpa till, men tänk även på att det kan vara sändningen som är felsynkad. Om du korrigerar detta i förstärkaren är ju risken uppenbar att korrigeringen gör att det inte synkar senare när signalen skickas korrekt. Testa med att byta tevekanal för att se om synkfelet kvarstår.

Teveljud i stereo eller 5.1

Vilket ljud på tv-sändningarna som ska användas ställer du först in i tevemottagaren. Därefter kan du testa olika inställningar i bioförstärkaren om det inte låter bra.
Vilket ljud på tv-sändningarna som ska användas ställer du först in i tevemottagaren. Därefter kan du testa olika inställningar i bioförstärkaren om det inte låter bra.

Många tevesändningar görs i dag med 5.1-ljud, men långt ifrån alla. Med en hemmabioförstärkare kan du välja hur du vill spela upp ljudet. Du kan till och med välja att göra om stereo-sändningar till konstgjorda flerkanalssändningar i förstärkaren. Och det kan låta riktigt bra, ibland.

Vitsen med en flerkanalsförstärkare som en hemmabioförstärkare med 5+1 eller 7+1 kanaler är dock möjligheten att återge dessa kanaler på ett korrekt sätt. När det kommer till musik och teveljud som främst är avsett att spelas upp i stereo låter det som regel bäst att återge det i stereo. Det är därför dina fronthögtalare är större och dyrare än dina surround-högtalare.

Direct uppspelning rekommenderas

Det finns en enkel lösning på detta i alla bioförstärkare – låt bioförstärkaren ta emot och återge ljudet så som det sänds. Alltså att inte omvandla ljudet utan att bara spela upp det så som det kommer. Frekvensuppdelningen där låga frekvenser skickas till subbasen görs förstås ändå. Om du vill och inte ställer in systemet annorlunda förstås.

[AdsWithin] Detta heter lite olika i olika förstärkare som direct, pure audio eller liknande, men borde alltid vara det förvalda. Stereoljud in – stereo ut. 5.1 in – 5.1 ut. Såvida inte det blir svårt att höra dialogen.

Vår erfarenhet av mångkanaliga tevesändningar är att musikprogram ofta kan låta mycket bra medan filmljud har en tendens att undertrycka dialogen så det blir svårt att höra vad som sägs och vad som egentligen borde komma ut ur centerhögtalaren.

Balansen mellan de olika kanalerna är en sak som går fint att justera och ställa in i bioförstärkaren, men återigen finns det en fara i detta om inställningarna görs generellt – då påverkar de ju även filmljudet från dvd- och Blu-ray-filmer som inte alls uppträder på samma sätt.

Behandla teveljudet som ett specialfall

Teveljudet är alltså ganska speciellt och bör därför inte få styra över bioförstärkarens generella inställningar. Vill du ta emot och spela upp teveljud som 5.1-ljud väljer du detta i digitalboxen eller tevemottagaren och låter bioförstärkaren spela upp det som det sänds i största möjliga mån.

Låter det inte bra kan det vara bättre att testa att ställa om tevemottagaren till stereoljud och spela upp det i stereo, alltså i ljudåtergivningsläget Direct. Du kan även testa att låta bioförstärkaren göra om tevens stereoljud till ett konstgjort flerkanalsljud som Dolby Pro Logic II. Ibland låter det bättre än tevens eget flerkanalsljud. Tänk dock på att inte låta teveljudets inställningar styra bioförstärkaren för alla källor utan se det mer som ett specialfall.

Filmljud i hemmabion

Japp, bio var ordet och på bio ser man ju film. Film är förstås huvudsaken i en hemmabio där man vill få till bästa möjliga filmljud. Och vad är då bättre på detta än en riktig hemmabioförstärkare? Men det finns trots allt en hel del du kan göra med ljudet och bilden i såväl filmuppspelare, bioförstärkare som bildvisare.

DVD och Blu-ray

Dvd-spelare och Blu-ray-spelare är, till skillnad från tevemottagare, mer exakta och korrekta i sina återgivningar. Här är det inte kanske utan antingen eller som gäller.

[AdsWithin] Ofta ger det enkla det bästa resultatet. Anpassningar och inställningar kan många gånger snarare förstöra än försköna filmupplevelsen. En ren och opåverkad signal från Blu-ray-spelaren som inte förändras i förstärkaren är oftast det som ser bäst ut på en välinställd (kalibrerad) teve och projektorbild.

Men ljudet kan många gånger behöva ställas in eller väljas för bästa möjliga återgivning. Har dvd-spelaren hdmi? Om inte byt. Och varför har du ens en dvd-spelare? En Blu-ray-spelare för några hundralappar ger dig bättre bild ut via hdmi och klarar alla dvd-filmer (och musik-cd-skivor) också.

De flesta dvd och Blu-ray-filmer har flera alternativa ljudspår. Vilket som ska spelas upp väljer du i första hand i Blu-ray-spelaren.
De flesta dvd och Blu-ray-filmer har flera alternativa ljudspår. Vilket som ska spelas upp väljer du i första hand i Blu-ray-spelaren.

Med Blu-ray-spelaren ansluten till bioförstärkaren via hdmi blir film ett av ingångsvalen på förstärkaren. Återigen är det allra bästa ljudinställningsvalet i förstärkaren det som inte omvandlar signalen. Bästa möjliga ljudåtergivning väljer du först i Blu-ray-spelaren med filmens möjliga ljudalternativ, förslagsvis det mest högupplösta flerkanaliga ljudet, och låter bioförstärkaren ta emot och spela upp detta ljud. Ofta syns text eller symboler i bioförstärkarens display som visar vilket ljudalternativ som används. Där kan du kontrollera så att filmens valda DTS HD MA 7.1 verkligen når fram till förstärkaren.

7+1-kanalers ljud trots att du bara har 5+1 högtalare anslutna? Testa filmens olika alternativ och lyssna vilket du tycker låter bäst. Hör du ingen större skillnad? Gott så. Vill du verkligen höra skillnad? Testa att välja filmens stereoljud och prova förstärkarens olika konstgjorda ljudåtergivningssätt. Vill du höra ännu mer skillnad? Släpp förbi ljudet till teven…

Musik i hemmabion

Trots att vårt råd att kasta dvd-spelaren till förmån för Blu-ray-spelaren även gäller för musik på skiva är det inte riktigt samma sak med cd-spelaren om du har en bättre sådan. Någonstans ska ju den digitala musiken göras analog och då kan en bra cd-spelare ibland göra ett bättre jobb än en bioförstärkare.

Så när det kommer till cd-musik i hemmabion kan faktiskt analog anslutning vara att föredra. Men det beror alltså på. Varför inte testa att ansluta spelaren både analogt och digitalt och jämföra?

Den största skillnaden mellan bra och billiga Blu-ray-spelare är dess möjligheter till ljudåtergivning. Ska du bara leverera bild och ljud till en bioförstärkare via hdmi kan en billig Blu-ray göra ett lika bra jobb.  Bättre Blu-ray-spelare som Oppo BDP-103EU är snarare ett föredöme i mer avancerade miljöer där man vill kunna leverera hd-bild och hd-ljud separat till flera olika typer av uppspelare.  Med sina dubbla hdmi-utgångar där du även kan välja att separera ljud och bild kan Oppon skicka ren bildsignal till en projektor i den ena utgången och ljud utan bild i den andra till en förstärkare. Samtidigt med bibehållen synk. Notera även de dubbla digitala ljudutgångarna (coaxial, optical) samt de åtta analoga ljudutgångarna som också kan leverera hd-ljud. Via dessa kan du spela upp flerkanaliga musikinspelningar till en bättre musikanläggning eller leverera hd-ljud direkt till aktiva högtalare.
Den största skillnaden mellan bra och billiga Blu-ray-spelare är dess möjligheter till ljudåtergivning. Ska du bara leverera bild och ljud till en bioförstärkare via hdmi kan en billig Blu-ray göra ett lika bra jobb.
Bättre Blu-ray-spelare som Oppo BDP-103EU är snarare ett föredöme i mer avancerade miljöer där man vill kunna leverera hd-bild och hd-ljud separat till flera olika typer av uppspelare.
Med sina dubbla hdmi-utgångar där du även kan välja att separera ljud och bild kan Oppon skicka ren bildsignal till en projektor i den ena utgången och ljud utan bild i den andra till en förstärkare. Samtidigt med bibehållen synk.
Notera även de dubbla digitala ljudutgångarna (coaxial, optical) samt de åtta analoga ljudutgångarna som också kan leverera hd-ljud. Via dessa kan du spela upp flerkanaliga musikinspelningar till en bättre musikanläggning eller leverera hd-ljud direkt till aktiva högtalare.

Även bättre Blu-ray-spelare (okej då, bättre dvd-spelare också) kan vinna i ljudkvalitet vid musikuppspelning på att anslutas analogt till hemmabion. Det handlar ju snarast om vilken enhet, spelare eller förstärkare, som har de bästa D/A-omvandlarna. Testa och lyssna. Med bioförstärkaren är det enkelt att växla återgivningen mellan olika ingångar för att lyssna och jämföra.

För bioförstärkarens del är det viktigare att stereoljudet faktiskt återges i stereo. Det vill säga med ljudinställningsvalet direct eller pure audio. Skillnaden mellan dessa val är att pure audio är speciellt avsett för ljud och stänger ner sådant som inte behövs, som till exempel bildbearbetning, för att minimera störkällor i förstärkaren.

En del musik kan även låta bra när den spelas upp med bioförstärkarens konstgjorda flerkanalsåtergivning, men långt ifrån all musik låter lika bra. För den tekniskt bästa och mest korrekta återgivningen väljer du även här direct eller pure audio.

Mediebox, dator och spelpanel

Japp, varför inte? Det är klart att du ska köra medieboxen, spelkonsolen och datorn, om du använder en sådan i hemmabion, genom bioförstärkaren. Och ansluta via hdmi så att förstärkaren sköter ljud och bild.

Nyare datorer med hdmi-utgång kan även leverera ljud den vägen. Det är bara att välja hdmi-utgången som förvald ljuduppspelningsenhet.
Nyare datorer med hdmi-utgång kan även leverera ljud den vägen. Det är bara att välja hdmi-utgången som förvald ljuduppspelningsenhet.

Med nyare datorer kan du även spela musik den vägen och slippa använda datorns eget taffliga ljudkort. Det är bara att välja hdmi-ljud ut i datorns ljudåtergivning. Och det kan låta riktigt bra.

Medieboxen har om möjligt ännu större nytta av att köras genom en bioförstärkare, för då kan man även kringgå det licensproblem för olika ljudstöd som många medieboxar lider av.

Med flerkanals ljudutgång i datorn får du även möjlighet att spela upp flerkanalsljud, och det är mycket användbart när du använder datorn som mediespelare för film.
Med flerkanals ljudutgång i datorn får du även möjlighet att spela upp flerkanalsljud, och det är mycket användbart när du använder datorn som mediespelare för film.

Med en bioförstärkare med fullt ljudstöd för de olika hd-formaten behöver ju inte medieboxen avkoda ljudet utan kan leverera det som en kodad ström till bioförstärkaren som får göra avkodningsjobbet. På så sätt går det att spela upp nätverkslagrade filmer med hd-ljud i hemmabion även om medieboxen själv inte har stöd för detta. Visst är bioförstärkaren bra på mycket?

Radio, nätverk och strömmande underhållning

Bioförstärkare med inbyggt Airplay-stöd hittas automatiskt av datorer, surfplattor och telefoner med Airplay. Notera dock att förstärkaren i fråga – Pioneer VSX-923 har en högtalarsymbol och alltså bara klarar ljud via Airplay.
Bioförstärkare med inbyggt Airplay-stöd hittas automatiskt av datorer, surfplattor och telefoner med Airplay. Notera dock att förstärkaren i fråga – Pioneer VSX-923 har en högtalarsymbol och alltså bara klarar ljud via Airplay.

När det kommer till strömmande underhållning kan många bioförstärkare bli riktiga kameleonter. En hemmabioförstärkare med inbyggd Airplay, DLNA-stöd och Bluetooth kan göra även den smartaste teve grön av avund. Men hur gör man egentligen för att använda möjligheterna?

Den inbyggda radion är enkel att använda. Den funkar som en extra anslutning att växla till. Internetradio och Bluetooth-uppspelning likaså, även om de kan kräva lite inställningar första gången de används. Då kan Airplay och DLNA-stöd vara lite svårare att använda. Eller är det kanske tvärtom lite för enkelt för att det ska vara uppenbart?

För lätt för att vara enkelt?

Pioneer VSX-923 som Airplay-enhet i en iPod.
Pioneer VSX-923 som Airplay-enhet i en iPod.

Du hittar inga ingångar, anslutningar eller förval som indikerar vare sig Airplay eller DLNA. Ja, nätverksförbindelsen då, som är nödvändig för att det ska fungera. Den inbyggda Airplay-mottagaren startas nämligen med automatik – välj den som uppspelningsenhet från din i-pryl så växlar bioförstärkaren själv till detta läge. Tänk dock på att det inbyggda Airplay-stödet sällan klarar film utan främst är till för musik.

I Windows når du förstärkaren via DLNA genom att högerklicka på en mediefil och välja Play To. Funkar finfint både för ljud och filmfiler.
I Windows når du förstärkaren via DLNA genom att högerklicka på en mediefil och välja Play To. Funkar finfint både för ljud och filmfiler.

DLNA fungerar nästan på samma sätt i dessa sammanhang. Du väljer vad som ska spelas upp från exempelvis Windows Media Player och väljer sedan förstärkaren som en uppspelningsenhet i datorn, så ansluts förstärkarens DLNA-stöd samtidigt som förstärkaren växlar läge automatiskt. Och via DLNA går det även att spela upp film i hemmabion.

En annan nackdel med den automatiska växlingen i bioförstärkaren är, förutom att den kan vara svår att hitta, om någon redan sitter och tittar på en film i bion samtidigt som någon annan får för sig att spela musik via nätverket samtidigt. Bioförstärkaren växlar ju oavsett…

I sådana fall kan det vara bättre att inte ha dessa fjärrstyrningstjänster inbyggda i förstärkaren utan att istället använda externa enheter som en mediebox, Apple TV eller Google Chromecast anslutna till egna hdmi-ingångar. Då väljer du ju vad som ska spelas per ingång istället. Och med Apple TV klaras även film via Airplay.

Fotnot: Detta är ett utdrag ur en artikel i Hemmabiotidningen nummer 3 2014.

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.