Så här får du datorbild till tv via antennkabel

Via antennsladden går det att sända datorbilder även till äldre tv-apparater med digitalbox.
Via antennsladden går det att sända datorbilder även till äldre teveapparater med digitalbox.

Egentligen är det genialt. Att ingen tänkt på det tidigare? Så enkelt. Så smart. Och så många nya möjligheter det öppnar.

En burk med de nödvändiga anslutningarna där du kan ansluta datorer, telefoner och surfplattor. Sedan kan du se skärmbilden på vilken teve du vill. Med ljud!

Macabs DIM-50 är en hdmi-modulator som omvandlar hdmi, komponent och komposit till en DVB-T-signal.
Macabs DIM-50 är en hdmi-modulator som omvandlar hdmi, komponent och komposit till en DVB-T-signal.

Burken i fråga heter DIM-50 och gör om den inkopplade enhetens bildsignal till en DVB-T-signal, en digital tv-signal alltså, som skickas vidare i tevens antennkabel och kan tas emot av alla teveapparater som är anslutna till antennkabeln.

Om du kopplar in burken före andra enheter som till exempel en digitalboxinspelare går det även att spela in tv-signalen från det du väljer att koppla in och visa. Det fungerar som en egen tv-kanal bland de andra där du kan välja vad som ska visas med fjärrkontrollen.

Egen tv-kanal

Det du kopplar in till DIM-50 sänds alltså ut som en tv-kanal och du kan både välja vilken kanalplats och vilket namn kanalen ska ha i DIM-50. I utgångsläget heter kanalen CH-E21 och sänder på 474 000 MHz vilket är UHF-kanalplats 21, men du kan ändra frekvens mellan 45 000 och 860 000 MHz och även ge kanalen ett eget namn på upp till 15 tecken som till exempel ”Hemkanalen HD”.

När du gjort en kanalsökning i teven läggs kanalen automatiskt upp på en ledig plats i tevens kanallista. Sedan är det bara att välja med fjärren – SVT1 HD, TV4 HD eller Hemkanalen HD. På Hemkanalen visas det du matar in och det kan både vara skärmbilden från en dator, en kamera, en mediebox eller något annat med tv-anpassad utgång.

Liten fördröjning

Se play-tv och all annan datorunderhållning på tv via antennkabel.
Se play-tv och all annan datorunderhållning på teve via antennkabel.

När man använder dator och rör musen syns det att det finns en viss fördröjning inbyggt i systemet, men det rör sig om delar av en sekund vilket upplevs som att musen inte är så exakt när man har teven som direkt bildskärm på detta sätt. Kopplar du in en övervakningskamera eller en digitalkamera märker du inte av fördröjningen alls.

Kopplar du in en Blu-ray-spelare eller en digitalbox via hdmi protesterar dock bildkällorna när kopieringsskyddet DHCP träder in. Det går nämligen alldeles utmärkt att spela in filmerna via DIM-50 och det gillar inte filmbolagen. Men det finns faktiskt andra vägar att gå så att man kan spela upp även Blu-ray-film i hemmets teveapparater via antennkabeln med vanlig tv-upplösning.

Hdmi, komponent och komposit

Bland DIM-50:s ingångar finns inte bara hdmi utan även komponent och komposit samt stereoljud. Där kan du också koppla in olika bild- och ljudenheter för utsändning i antennkabeln. Du kan dock bara sända från en enhet via en ingång i taget. Men om Blu-ray-spelaren inte vill sända högupplöst film via hdmi går det som regel bra via komposit eller komponent. För DIM-50 spelar det ingen roll. Det gör bara om det du matar den med till en antennsignal.

Ljud inget stort problem

Alla datorer skickar inte ut ljud via hdmi så om du ska sända SVT Play på detta sätt kan det behövas en uppdatering av drivrutiner i datorn för att få det att fungera. För vår del fungerade det dock direkt och vi kunde även sända musik direkt från datorns hdmi-utgång via antennkabel till teven.

Skulle det inte fungera går det även att koppla in ljudet separat via DIM-50:s RCA-anslutningar för stereoljud så bakas även ljudet in i tv-signalen.

Gjord för tv-signaler

När datorn ska leverera tv-bild via hdmi funkar det bäst med tv-upplösning som 1080i eller 720p.
När datorn ska leverera tv-bild via hdmi funkar det bäst med tv-upplösning som 1080i eller 720p.

Tv-utrustning som DIM-50 är anpassad och gjord för att ta emot och modulera tv-signaler. Det innebär att man inte kan koppla in vad som helst utan tanke på vad det är för bildsignal som skickas in i boxen. 1080p-signal fungerar inte. 1080i går bra liksom 720p, 576p, 576i, 480p och 480i. Men även bildfrekvensen kan behöva anpassas när den sänds från en dator.

Man är helt enkelt låst till de tv-upplösningar som används för distribution av tv-signaler och det kan ställa till det när man ansluter en dator som ofta klarar fler alternativ. Men det är absolut inte hopplöst, bara man anpassar utsignalen till tv-format så att den kan sändas vidare.

Med proffspris

Haken med DIM-50 är att det handlar om proffsutrustning som är gjord för att installeras i ett teknikrum. Det är kanske ingen nackdel i sig med tillhörande driftsäkerhet och mer påkostat utförande, men det gör att prislappen sticker iväg en del och att burken som sådan kan bli lite svårplacerad i ett hem. Men för den som i dag betalar för dyra extrakort och multiabonnemang kan det kanske betala sig ändå. Och om inte priset är det mest väsentliga är det ju fortfarande en ovanligt smart lösning för att spela upp filmer och play-program från datorn på teve.

Plus

  • Gör en egen hemkanal på teve
  • Klarar även hd-upplösning
  • Hdmi, komponent och komposit

Minus

  • Max 1080i
  • Högt pris

=

  • En smart proffslösning för att förmedla datorbild till teve via antennkabeln.

FAKTA

Macab DIM-50

Mer info: Macab AB
Anslutningar: 10/100 Mbit/s Ethernet, coaxial-antenn in + ut, hdmi, komponent, komposit med stereoljud
Nätverksstöd: tcp-ip (för fjärrstyrning)
Ljudavkodning: MPEG-1 Audio Layer II
Videoavkodning: MPEG-2
Mått: 234 x 204 x 44 mm
Vikt: 0,8 kg
Pris: cirka 12 000 kronor

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.