Catline – när HDMI inte når fram

Catline IP-1000 är en hdmi-förlängare som omvandlar och överför en hdmi-signal via Ethernet-kabel upp till 120 meter.
Catline IP-1000 är en hdmi-förlängare som omvandlar och överför en hdmi-signal via Ethernet-kabel upp till 120 meter.

Hdmi har mycket hög kapacitet och kan överföra hdtv och Blu-ray-film utan att förvanska signalen till en bildskärm, teve eller projektor. Men det finns en stor begränsning – avståndet. 5-10 meter är sällan några problem, det fixar oftast även de billigare hdmi-kablarna. Men när avståndet når 15 meter krävs ofta helt andra kabelkvaliteter och 20 meter kräver som regel aktiva förlängare som förstärker signalen. Över 20 meter är svårt att nå, om man inte tar till andra knep.

Svag hdmi-signal brukar visa sig som störningar i bild i form av grönt snöande i mörka partier. När signalen blir sämre än så tappas oftast kontakten helt eller så stannar bilden upp och visas ryckvis som stillbilder. Med svag signal kan det hjälpa med en bättre hdmi-kabel av högre kvalitet. Eller med en lösning som Catline IP-1000.

Catline IP-1000

Catline IP-1000 kan användas både till att förlänga en hdmi-signal och som hdmi-splitter för att förmedla en hdmi-signal till upp till 127 mottagare på avstånd upp till 240 meter.
Catline IP-1000 kan användas både till att förlänga en hdmi-signal och som hdmi-splitter för att förmedla en hdmi-signal till upp till 127 mottagare på avstånd upp till 240 meter.

Catline IP-1000 är en hdmi-förlängare som använder vanlig nätverkskabel för överföringen. Till fördelarna hör framförallt att räckvidden utökas till 120 meter, men tekniken ger även möjlighet att dela och skicka hdmi-signalen till flera mottagare på längre avstånd. Faktum är att med en mellanliggande switch, som ger möjlighet att ansluta upp till 127 mottagare till en sändare, utökas räckvidden till upp till 240 meter.

Hdmi-förlängaren består i grundutförandet av en sändare och en mottagare som kopplas ihop med en Ethernet-nätverkskabel av klass Cat5e eller Cat6 som har kapacitet att klara 1 Gbit/s. Långsammare Ehternet-kablar av Cat5-typ kan fungera, men är bara gjorda för att klara 100 Mbit/s vilket är alldeles för långsamt för att föra över en hdmi-signal.

Fjärrkontrollens signaler åker med

Sändaren har en hdmi-ingång för insignalen och en kontakt för en medföljande IR-kabel som gör att fjärrkontrollens signaler också kan sändas via hdmi-förlängaren. På mottagarsidan fungerar det likadant – en hdmi-utgång till teven eller projektorn och ett IR-öga som kan ta emot fjärrkontrollens signaler.

Det låter kanske komplicerat, men är hur enkelt som helst att installera och få igång. När nätverkskabeln är dragen krävs inga inställningar alls, det är bara att ansluta enheterna och börja använda.

1080p 24 och 50

En del hdmi-förlängare har kapacitetsbegränsningar som gör att de inte klarar full hd-upplösning utan radsprång (1080i). Catline IP-1000 har inga problem med vare sig Blu-ray-filmers 1080p med 24 hela bilder per sekund, datorsignal eller hdtv på 1080p med 50 helbilder per sekund.

Inte heller verkar det ibland så trilskande kopieringsskyddet dhcp påverka funktionen – det går nämligen fint att koppla i, ur och byta nätverkskabel samtidigt som sändningen sker utan att bildkällan protesterar. Bilden fryses bara under tiden.

Så påverkas bilden

Catline IP-1000 använder hela nätverkskabelns kapacitet för att föra över hdmi-signalen så korrekt som möjligt. Det innebär även att du inte kan använda befintligt nätverk och samköra hdmi-signalen med den övriga nätverkstrafiken. Det krävs en egen Ethernetkabel som går från sändare till mottagare.

Catline IP-1000 klarar såväl 1080p 24 som 1080p 50 utan problem.
Catline IP-1000 klarar såväl 1080p 24 som 1080p 50 utan problem.

Hdmi har en kapacitet på upp till 5 Gbit/s för att föra över högupplöst bild och ljud som i vissa fall kan dubbleras och ge en 3D-bild i högsta upplösning – 1 920 x 1 080.  Catline IP-1000 gör mycket lite med signalen och den lilla komprimering som sker ner till 1 Gbit/s är svår att upptäcka i bild i praktiken.

Och det är inte så konstigt. 1 Gbit/s är väldigt mycket jämfört med andra typer av nätverksöverförd och strömmande hdtv som sker med betydligt mycket lägre kapacitet via DLNA, WiDi, Miracast och Airplay.

Inte för 3D Blu-ray

Men när du försöker spela upp en 3D Blu-ray-film från en 3D-BD-spelare till en 3D-teve via Catline IP-1000 räcker inte kapaciteten inte riktigt till och då visas filmen i 2D-läge istället.
Men när du försöker spela upp en 3D Blu-ray-film från en 3D-BD-spelare till en 3D-teve via Catline IP-1000 räcker inte kapaciteten inte riktigt till och då visas filmen i 2D-läge istället.

Ett annat tecken på att signalen faktiskt utnyttjar maximal kapacitet i Ethernet-kabeln är när vi försöker överföra 3D-film till en 3D-teve. Resultatet blir att 3D-teven inte känns igen. Det är precis samma fenomen som fås när hdmi-utrustning som kablar, hemmabioförstärkare och hdmi-växlar i version 1.3 inte riktigt mäktar med 3D.

I hdmi version 1.4 har kapaciteten ökats för att klara även 3D och här visar sig alltså Catlines främsta och kanske enda nackdel – den klarar bara hdmi 1.3. Och det kan ha betydelse om du har en 3D-projektor.

Slutsatser

Har du mindre än 15 meter mellan teve och bildkälla är en bättre hdmi-kabel antagligen billigare och enklare. Men när avståndet blir mer, eller när det finns hinder i vägen, som till exempel en vägg eller ett tak, är det som regel både enklare och billigare att använda en nätverkskabel och sätta dit en Catline IP-1000 i var ände.

Du hittar knappast en 20 meters hdmi-kabel som fungerar till lägre pris, och hdmi-kabelns kontakter kräver dubbelt så stora hål som en nätverkskabel där du kan sätta på kontakterna i efterhand. Och så får du ju även med fjärrkontrollens signaler …

Plus

  • Hdmi upp till 240 meter
  • Upp till 127 mottagare
  • Påverkar inte bildkvaliteten

Minus

  • Hdmi version 1.3, inte 1.4
  • Klarar ej 3D från Blu-ray

=

  • En smart och lättinstallerad lösning för att förlänga hdmi-signalen som ofta kan vara billigare än längre hdmi-kablar.

Mätvärden Catline IP-1000

Ljudnivå: helt tyst
Strömförbrukning: ca 1 watt

FAKTA Catline IP-1000

Mer info: Macab AB
Anslutningar: 1 Gbit/s Ethernet, hdmi, ir
Mått: 103 x 93 x 24 mm per enhet
Vikt: 230 g per enhet
Pris: cirka 1 800 kronor för paket med sändare och mottagare

Läs även Så här funkar Airplay
och: Så här ser du play-tv på din teve
Här hittar du mer om: play-tv
Här hittar du mer om: streaming

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.