Smartare Blu-ray – Cambridge Audio Azur 752BD

Azur 752BD är en smart Blu-ray-spelare från Cambridge Audio som även kan agera mediespelare och ta emot strömmande medier via DLNA.
Azur 752BD är en smart Blu-ray-spelare från Cambridge Audio som även kan agera mediespelare och ta emot strömmande medier via DLNA.

Cambridge Audios smarta Blu-ray-spelare Azur 752BD gör ingen besviken när det gäller smarta funktioner, knappast annars heller för den delen. Redan möjligheten att spela upp innehåll till flera enheter parallellt med dess dubbla hdmi-utgångar öppnar nya möjligheter att ansluta projektor, tv och hemmabio samtidigt.

En annan udda men smart funktion som finns inbyggd är två hdmi-ingångar varav en sitter gömt bakom ett skydd i fronten, där man kan ansluta saker som en digitalbox, mediebox, kamera, mobiltelefon (jodå det finns MHL-stöd också) eller en Airplay-mottagare som en Apple TV.

Smarta anslutningar

Jodå, dubbla hdmi in och ut då en ingång även finns på framsidan.
Jodå, dubbla hdmi in och ut då en ingång även finns på framsidan.

Den viktigaste ingången för en smart pryl är dock nätverksanslutningen. Cambridge Azur har både fast 100 Mbit/s Ethernet och 150 Mbit/s WiFi av typen 802.11 b/g/n. Det trådlösa sköts dock via en usb-sticka som även begåvats med ett extra ställ med förlängning så att du ska kunna flytta usb-stickan dit det är bäst mottagning.

Elegant och praktisk. Ståstativ medföljer dessutom.
Elegant och praktisk. Ståstativ medföljer dessutom.

Ett extra ställ följer dessutom med till fjärrkontrollen vilket bidrar till känslan av lyx som verkligen är genomgående i Cambridge Azur. Det sammantagna intrycket är att tillverkaren inte skytt några medel för att göra det så bekvämt och praktiskt som möjligt för oss som användare.

Lyxkänslan går även igen på insidan där inställningsmöjligheterna verkligen är omfattande. Det går till och med att göra individuella bildinställningar för de två hdmi-utgångarna. Och språkvalen påverkar såväl menyerna som filmernas ljudspår och textning.

Smartare textning

Textningens placering går också att påverka. Håll inne knappen Subtitle i tre sekunder så kan du flytta texten uppåt eller nedåt med piltangenterna och spara placeringen med Enter. Sedan minns spelaren inställningen tills du väljer att ändra den igen. Åtminstone för dvd och BD-skivor.

Du kan mata Cambridge med de flesta skivor, undantagen är HD-DVD och DVD-RAM, och innehållet kan även vara stillbilder och musik. Ansluter du ett usb-minne med underhållning till någon av Azurs tre usb-ingångar kan du även spela upp ljud, bild och film därifrån. Samma sak gäller via nätverk. Azur klarar såväl utdelade enheter i datorer som näthårddiskar och DLNA/UPnP-enheter.

Smart mediespelare

Cambridge Audios onlineutbud är ganska skralt, men apparna är väl anpassade för att styras med fjärrkontrollen.
Cambridge Audios onlineutbud är ganska skralt, men apparna är väl anpassade för att styras med fjärrkontrollen.

För musik funkar det mesta som flac, ogg, wma, wav och mp3. Film likaså. Cambridge Azur spelar egentligen allt vi matar den med utom skivavbilder som iso-filer. Men det vore kanske att gå över ån efter vatten i en Blu-ray-spelare där optiska skivor trots allt är huvudsaken?

Filmfiler med separata undertexter funkar också fint, bara textfilen har samma namn som filmfilen och ligger på samma ställe. Men möjligheten att flytta undertexten i bild, som med film på skiva, fungerar inte med filmfiler.

Onlineinnehåll

HB1308_smartaBD_05Tittar vi på tillgängliga onlinetjänster är det kanske spelarens svagaste kort. Det finns Youtube och Picasa. Det är allt. Men därmed inte sagt att Cambridge inte klarar fler tjänster.

Strömmande i nätverk

Azur har inte Airplay inbyggd, men dess DLNA-stöd är mycket bra och kan användas för att strömma underhållning till spelaren från en dator, mobiltelefon eller NAS med uppspelningsfunktion.

Du lyckas knappast strömma SVT Play via DLNA, men egen underhållning i form av musik, bilder och filmfiler från NAS, dator och mobil går alldeles utmärkt. Och med en app som iMediaShare i din telefon kan du även strömma ett flertal webb-tv-kanaler och filmtjänster.

Detta är ett utdrag ur en artikel i det kommande numret av Hemmabiotidningen där tre olika smarta Blu-ray-spelare testas och jämförs och där du även hittar fördelar, nackdelar, mätvärden och slutsatser om denna allkonstnär.

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

En kommentar till “Smartare Blu-ray – Cambridge Audio Azur 752BD”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.