Smartare Blu-ray – Oppo BDP-103EU

BDP-103EU är Oppos smarta Blu-ray-spelare som både kan agera mediespelare och ta emot strömmande medier via DLNA. Den har dessutom ett eget utbud med onlineinnehåll.
BDP-103EU är Oppos smarta Blu-ray-spelare som både kan agera mediespelare och ta emot strömmande medier via DLNA. Den har dessutom ett eget utbud med onlineinnehåll.

Oppo har länge ansetts vara något av det bästa man kan ha när det gäller Blu-ray-spelare och en referens när det kommer till rättvisande bild. Även dess föregångares mediespelar-funktioner har lovordats i tidigare tester i Hemmabio.

Smarta anslutningar

Även Oppo bjuder på dubbla hdmi in- och utgångar och baksidan avslöjar även det nära släktskapet med Cambridge Audios spelare.
Oppo bjuder på dubbla hdmi in- och utgångar och baksidan avslöjar även det nära släktskapet med Cambridge Audios spelare som också testas här intill.

Den senaste modellen BDP-103EU för arvet vidare och tillför dessutom en hel del spännande nyheter på egen hand som till exempel 4k-videouppskalning, 2D-till-3D-konvertering och dubbla hdmi-ingångar varav en sitter på framsidan och har stöd för MHL, alltså uppspelning från mobiltelefon via dess usb-utgång.

Förutom detta ryms alla typer av analoga och digitala ljudutgångar man kan tänka sig samt tre usb-anslutningar varav en mer lättåtkomlig på framsidan. Nätverksstödet består av en 100 Mbit/s Ethernet-anslutning för kabel och inbyggt trådlöst nätverk av typen 802.11 b/g/n.

Menysystemet i Oppon är föredömligt enkelt och ändå mycket flexibelt där man kan ställa in saker som olika bildjustering individuellt för de två hdmi-utgångarna och välja hur de ska användas – som dubbla video-utgångar eller en för ljud och en för bild.

Smartare textning

Elegant och smart med snabbknappar för Netflix och Vudu.
Elegant och smart med snabbknappar för Netflix och Vudu.

Faktum är att likheterna med Cambridge Audios  Azur 752BD är mycket stora, men i detta fall är det Oppo som är förebilden. Likheterna går igen även när det gäller förflyttning av textning i filmer – håll inne knappen Subtitle i 3 sekunder så aktiveras textförflyttningen i bild.

Och det är ju smart att kunna lägga textningen nere i det svarta fältet när en film visas i biobreddformat, eller att kunna flytta upp texten helt i bild om du zoomar in bilden på en bredare bioduk eller cinema-tv.

Förflyttningen av undertexterna kan göras fem steg uppåt eller nedåt och du kan även förvälja ett eget läge i menysystemet.

Smart mediespelare

När det gäller egen underhållning från hårddisk via usb eller nätverk gör Oppo oss återigen glatt överraskade. BDP-103EU spelar i princip upp alla våra testfiler från såväl usb som via nätverk vilket föregångaren BDP-93 inte riktigt klarade. Däremot verkar Oppo ha tagit bort det stöd för uppspelning av ISO-filer som faktiskt fanns i BDP-93.

Genomgående märks dock en skillnad i såväl Oppos BDP-103EU som i Cambridge Audios Azur 752BD – ljudet. Ljudet från egen underhållning hanteras genomgående bättre än vad de flesta enklare medieboxar och mediespelare gör. Och då menar vi främst nätverkslagrad film och musik.

Kanske är det hårdvaran, kanske ett bättre ljudstöd, kanske dessa båda tillsammans? Oavsett vilket låter det bättre i hemmabion och ljudet återges med korrekt ljudstöd direkt.

Många bättre medieboxar har också fått allt fler och bättre ljudstöd, men de hanteras inte så här bra utan måste först väljas som det ena eller det andra i menyer för att sedan spelas upp. Med Oppo och Cambridge Audio behöver du inte välja – det sköts automatiskt.

Onlineinnehåll

Oppons onlineutbud är ganska skralt och mycket amerikanskt, men Netflix går i alla fall fint att använda även i Sverige.
Oppons onlineutbud är ganska skralt och mycket amerikanskt, men Netflix går i alla fall fint att använda även i Sverige.

Om onlineinnehåll var Cambridge Audio-spelarens svagaste kort är Oppo BDP-103EU betydligt bättre rustad med mer än dubbelt så många tjänster. Oppo har dessutom gett fjärrkontrollen två direktknappar för tjänsterna Netflix och Vudu.com.

I huvudmenyn bjuds på ytterligare sex tjänster inklusive Youtube, Pandora och Picasa, men det rör sig alltså främst om amerikanska tjänster som i flera fall kan vara svåra att nå från Sverige. Netflix funkar dock fint.

Strömmande i nätverk

Det går att strömma underhållning direkt från en dator eller smartphone med DLNA-stöd som här där appen iMediashare strömmar ett tv-program från Discovery till Oppo BDP-103 som i sin tur spelar upp till projektorn.
Det går att strömma underhållning direkt från en dator eller smartphone med DLNA-stöd som här där appen iMediashare strömmar ett tv-program från Discovery till Oppo BDP-103 som i sin tur spelar upp till projektorn.

Oppons inbyggda nätverksstöd ger den både möjlighet att ta del av de nämnda onlinetjänsterna, egen nätverkslagrad underhållning från datorer och näthårddiskar och annan underhållning via DLNA. Och DLNA-stödet är mycket bra.

Med rätt app i telefon eller surfplatta kan du strömma underhållning direkt därifrån till Oppo via nätverket. Ljudet förs vidare till förstärkaren som en 44,1 kHz PCM-ström och film visas direkt eller skalas upp till vald hd-upplösning.

Enklast i datorn är det med Windows Media Player där du bara väljer att Spela till Oppo BDP-103. Det funkar utmärkt för såväl musik som film och när du strömmar en film på detta sätt kan du även pausa och snabbspola i uppspelningen med Oppos fjärrkontroll.

Detta är ett utdrag ur en artikel i det kommande numret av Hemmabiotidningen där tre olika smarta Blu-ray-spelare testas och jämförs och där du även hittar fördelar, nackdelar, mätvärden och slutsatser om denna allkonstnär.

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.