Smartare styrning av värme och kyla med Tado Smart AC Control V3+

Tado Smart AC Control V3+ är en uppkopplad, smart och fjärrstyrbar kontroll för värmepumpar och A/C-anläggningar.

Smart hem-styrning handlar ofta om belysning och tidsstyrning, men kan vara så mycket mer. Ta bara det här med att kunna styra värmekällorna på smarta sätt – något som både kan bli lönsamt och bidra till ökad komfort. För att inte tala om möjligheter att reglera värmen på distans!

Med Tados smarta AC Control 3+ ges nya smarta möjligheter att styra även AC- och värmepumpar. Det är dessutom både smartare utformat och mer flexibelt än vad det först verkar vara.

Vitsen med att spara el genom att sänka temperaturen några timmar under en dag kan kanske diskuteras. I ett hyfsat isolerat utrymme går sänkningen långsamt och det riskerar att gå åt lika mycket energi för att värma upp igen som sparats under sänkningen. Men redan möjligheten att avläsa, fjärrstyra och kontrollera värmen på distans gör det ju synnerligen intressant.

Smart och lönsamt

Och när temperaturen kan regleras och hållas lägre med automatik när ingen är där blir det ju mer och mer lönsamt över tid. Och det är bara en sida av saken.

[AdsWithin]Öppna ett fönster för vädring så försvinner den dyrbara värmen snabbt ut. Om då värmekällan dessutom fortsätter att leverera värme när fönstret är öppet eldas det i princip bara för kråkorna. Även detta är något som Tados AC Control kan känna av och reagera på för att minimera spillvärme.

Se där, ett par bra exempel på vad Tado Smart AC Control kan hjälpa till med. Så låt oss ta det hela från början och se vad den smarta kontrollen egentligen är för något och vad den gör.

En fjärr till, fast med WiFi och appstyrning

En värmepump styrs som regel med en fjärrkontroll där man vanligtvis kan reglera temperatur, fläkthantering och arbetssätt (värme, kyla, avfuktning, ventilation med mera). Fjärrkontrollen pratar vanligtvis med värmepumpen via IR och det är detta som Tados smarta kontroll efterliknar och tar över.

Styrenheten är även en fjärrkontroll med möjlighet att visa och ställa temperaturer som pratar med värmepumpen via IR och appen via WiFi.
Styrenheten är även en fjärrkontroll med möjlighet att visa och ställa temperaturer som pratar med värmepumpen via IR och appen via WiFi.

Under installationen, som egentligen bara består av att hämta en app och skanna en QR-kod, får man, efter att ha lärt upp Tado-kontrollen på rätt värmepumpmodell med fjärrkontrollen, en ny ”fjärrkontroll” i form av en dosa på väggen som dock kan navigeras på lite olika sätt.

Med touch-kontroll och display

Ett pet direkt på Tado-fjärren tänder en bakomliggade display och visar inställd temperatur med möjlighet att ändra manuellt. Inte så uppseendeväckande kanske, men det fungerar och redan här har man fått en smartare fjärrkontroll med inbyggd övervakning och avkänning.

Smartare blir det dock när man öppnar Tado-appen och kan styra värmepumpen via telefonen – i dess närhet och på distans. Tados fjärr pratar med värmepumpen via IR, men pratar även med ditt WiFi och når på så sätt ut via din bredbandsförbindelse och kan nås varifrån som helst via mobilapp och en internetkoppling.

Styr och övervaka med telefonen

I appen är det både möjligt att fjärrstyra och göra inställningar, men man kan även låta närvaron styra så att temperaturen sänks när ingen är hemma och ökas igen när någon kommer hem igen.
I appen är det både möjligt att fjärrstyra och göra inställningar, men man kan även låta närvaron styra så att temperaturen sänks när ingen är hemma och ökas igen när någon kommer hem igen.

Tados app innehåller en mängd inställningsmöjligheter som även gör det möjligt att tidstyra värmepumpens funktioner. Det finns dessutom ett premium-innehåll som kan köpas till med ännu större möjligheter och automatiserade funktioner som är enkla att använda även för den som inte håller på med värmepumpar till vardags.

Samtidigt bör det väl tilläggas att flera värmepumpstillverkare har egna liknande tilläggstjänster där man kan installera en modul i värmepumpen och göra den smartare och styrbar även på distans med tillverkarens egna tjänster.

Svårslagen med egna mätsensorer

[AdsWithin]Dessa lösningar brukar dock vara ganska dyra och i det avseendet är Tados Smart AC Control V3+ svårslagen med sitt pris. Tados enhet har dessutom flera sensorer än temperaturmätning, den mäter även luftfuktighet och omgivningsljus. Det är för övrigt så den kan avgöra om till exempel ett fönster öppnas.

Via Tado-appen och telefonens positionering fås även närvarodata som kan avgöra var innehavaren och övriga familjemedlemmar befinner sig. Ingen hemma? Läge att sänka värmen eller stänga av kylan. Tado-appen kan meddela dig och rekommendera en värmesänkning, eller fås att göra det med automatik i premium-versionen.

Tado lagrar även historiska data i appen så det går fint att följa händelser och temperaturkurvor även i efterhand.

HomeKit-kompatibel

Det kanske smartaste med Tado Smart AC Control V3+ är att den även är HomeKit-kompatibel och därmed kan integreras i ett smart hem-system med annan smart hem-utrustning.
Det kanske smartaste med Tado Smart AC Control V3+ är att den även är HomeKit-kompatibel och därmed kan integreras i ett smart hem-system med annan smart hem-utrustning.

Den stora fördelen i smarta hem-sammanhang är dock vare sig app eller inbyggda sensorer, utan det HomeKit-stöd som finns i Tados Smart AC Control V3+ och som gör den möjlig att integrera i ett smart hem-system som Apples HomeKit.

Kontrollen är även kompatibel med Amazon Alexa, Google Assistant och IFTTT (If This Then That) som både gör det möjligt att röststyra och integrera Tado med andra system och enheter.

HomeKit-stödet ger idag full tillgång till de flesta parametrar, men HomeKit i sig kan inte göra så mycket av det. Den som kopplar ihop Tado med en Homey, Animus Heart eller ett annat smart hemsystem med bra HomeKit-stöd kan även få tillgång till nya smarta hem-möjligheter som att kombinera värmestyrning och använda kontrollen och dess övriga mätvärden tillsammans med övrig hemstyrning.

Slutsatser och erfarenheter

Efter att ha låtit Tados AC Control styra en värmepump i en byggnad där det bara är människor ibland kan jag bara konstatera att det fungerar över förväntan. Den oregelbundna närvaron gör det svårt att tidsinställa temperaturer och närvaroavkänning innebär att det kan vara kallt om man varit borta länge. Men med en lägsta nivå på 16 grader sparas både energi samtidigt som det går hyfsat snabbt att värma upp till behagligare temperaturer igen.

En sak skulle jag dock vilja invända mot – Tados upphängning av Smart AC Control V3+-enheten med dubbelhäftande tejp. Då den styr värmepumpen med IR krävs viss närhet och fri sikt och då blir placeringen viktig. Därför skulle en bättre upphängning, typ med skruvar, vara en tryggare lösning än den tejp som nu riskerar att släppa.

Fakta

Tado Smart AC Control V3+ är en uppkopplad fjärrkontroll för värmepumpar.Styrenheten är även en fjärrkontroll med möjlighet att visa och ställa temperaturer som pratar med värmepumpen via IR och appen via WiFi.

Styrning: Manuellt, via Tados app och med HomeKit
Kommunicerar via: IR och WiFi 802.11
Strömförsörjning: usb
Mått: 100 x 100 x 15 mm
Vikt: 73 g
Pris: 1 200 kr
Mer info: Tado om Smart AC Control V3+

Fotnot: Denna artikel är även publicerad i Hemmabiotidningen nr 3, 2020.

 

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.