Takhängd Epson EH-LS500B golvar hemmabion i vardagsrummet!

EH-LS500B är en LCD-baserad laserprojektor med supervidvinkel och imponerande ljustryck. Det öppnar nya möjligheter för projektoranvändning, men tillför också några nya, möjliga problem.

I den omvända världen gäller inte de normala begränsningarna med projektorer. Tänk om bilden skulle bli för stor om du backade projektorn ett par decimeter från duken? Tänk om ljusstyrkan är lite för bra i normalläget även i vardagsrummet? Tänk även att eko-läget ger det där alldeles lagom ljusstarka för ett vardagsrum samtidigt som kylfläkten bara hörs som en avlägsen viskning?

Jo, detta är faktiskt fullt möjligt med en ultra short throw-projektor som Epsons LS500B.

Ultrakort projicering är ett smart sätt att slippa många av de problem man normalt associerar med projektorer. I klassrum och konferensrum är det förstås ypperligt att kunna ha projektorn i taket precis framför duken – ur vägen för elever och deltagare och med minimala krav på installationen.

Redan med projektorn EH-LS100 som vi testat i ett tidigare nummer av Hemmabiotidningen tog Epson ultrakort projicering till vardagsrummet.

Men då var det en hemmabioanpassad presentationsprojektor med lite udda upplösning. Nu etablerar Epson trenden med två nya vardagsrumsprojektorer med ultrakort projicering som blivit betydligt mer hemmabio-anpassade.

B eller W – golv eller tak

De två modellerna – EH-LS500B och EH-LS500W – är egentligen samma projektor med olika hölje i vitt (W) eller svart (B). Den svarta gör sig antagligen bättre lågt placerad medan den vita kan funka bättre vid takmontering i ett vardagsrum.

I båda fall har Epson tänkt till och satt alla anslutningar på projektorns framsida (riktade mot duken, så du behöver inte se en enda kabel om du inte vill.

LS500B vänder ändan till publiken. Med projektorn långt fram nära duken förenklas kabeldragningen, men även ljudnivån blir lägre i och med att man är längre ifrån. Och LS500B kan vara tyst som en mus om inte de inbyggda högtalarna används förstås.
LS500B vänder ändan till publiken. Med projektorn långt fram nära duken förenklas kabeldragningen, men även ljudnivån blir lägre i och med att man är längre ifrån. Och LS500B kan vara tyst som en mus om inte de inbyggda högtalarna används förstås.

Ultra short throw fungerar som en tv

Fördelen med den ultravidvinkliga linsen i ett vardagsrum eller i en hemmabio är att projektorn kan fungera som en tv. Det krävs inga långa signalkablar och kraven på rummets utformning är ju minimala – som för en tv. Men det finns också nackdelar.

En vanlig projektor som skjuter bilden i princip rakt fram har inga problem med att göra bilden större, bara avståndet är tillräckligt. Men en projektor som skjuter bilden i vinkel får ett optiskt fokusproblem när avståndet mellan den del av bilden som är närmast linsen och den som är längst bort blir för stort. Då klarar inte optiken att leverera skarp bild hela vägen.

Mer begränsad bildplacering …

Ett annat problem med vinkeln är att bilden ökar i höjd med avståndet. Ett fenomen som är vanligt även med vanliga projektorer där linsen är något förskjuten. I Epsons ultrakortskjutande fall är dock denna höjdförändring ganska försiktig.

Med projektorn på golvet och 40 cm framför duken börjar bildens nederkant på knappa 20 cm höjd. På 82 cm avstånd hamnar nederkanten 40 cm ovanför golvet. Vid takinstallation gäller förstås samma sak, fast omvänt med höjden på bilden.

Signalkablar ansluts framifrån, alltså på den sida som är vänd mot bildytan. De tre fötterna undertill gör det möjligt att justera bildens höjd genom att vinkla projektorn, men det kräver även Keystone-korrigering för att få en rak bild.
Signalkablar ansluts framifrån, alltså på den sida som är vänd mot bildytan. De tre fötterna undertill gör det möjligt att justera bildens höjd genom att vinkla projektorn, men det kräver även Keystone-korrigering för att få en rak bild.

Detta går naturligtvis att påverka genom att vinkla (luta) projektorn och kompensera med Keystone-justering, men det görs i så fall på bekostnad av upplösning.

Å andra sidan är just upplösning något det finns rikligt av i LS500B. Den kan nämligen leverera UHD-bild!

… och bildstorlek

Bildens storlek kan varieras mellan 65 tum (144 x 81 cm) och 120 tum (266 x 150 cm) och det görs genom att variera projektionsavståndet mellan 40 cm och 82 cm från duken. Och det är ju mått som borde fungera bra i snart sagt varje hem. Men den som vill ha större (eller mindre) bild än så riskerar att stöta på fokusproblem.

Det lyser snett

Ett annat fenomen som kan bli fallet av projiceringsvinkeln är att det blir mycket ströljus som reflekteras i tak, väggar och golv. Projektorn lyser ju så att säga snett uppåt/nedåt istället för rakt framifrån mot bildytan. Ytterligare en effekt av detta sneda ljus visar sig när duken inte är helt slät.

När vi flyttade in LS500B från testrummet till vardagsrummet visade sig ett antal tunna vågräta linjer i bild. Det var som om var hundrade pixelrad lyste en aning starkare och det syntes mest i de ljusaste partierna och inte alls i de mörkare …

På ovansidan finns den supervidvinkliga linsen och en avkännare som släcker lasern om någon befinner sig allt för nära laserljuset.
På ovansidan finns den supervidvinkliga linsen och en avkännare som släcker lasern om någon befinner sig allt för nära laserljuset.

EH-LS500B i praktiken

När det gäller avstånd överensstämmer teori väl med praktik. Fast måtten 40 cm och 82 cm gäller inte avståndet mellan vägg och projektorns framkant, utan snarare dess bakkant eller i alla fall till linsen som sitter i bakkant. Det innebär att projektorns framkant står några få cm från väggen och att kablarna som sticker ut går utmed väggen.

Även ströljuset är rikligare och har du vita väggar och tak nära bilden kommer det att lysa upp rummet en hel del i ljusa scener. Märkbart mer än med en projektor med längre räckvidd.

Jämför man med en tv är egentligen inte skillnaderna så stora för även tv-apparater sprider sitt ljus bredare. Men tv:n är sällan så stor och därför märks det inte på samma sätt.

Logisk och lättnavigerad, men inte så hemmabioanpassad då det saknas bakgrundsbelysning.
Logisk och lättnavigerad, men inte så hemmabioanpassad då det saknas bakgrundsbelysning.

Välinställda bildförvalslägen

Det finns fyra olika bildförvalslägen – Bio, Bright Cinema, Spel och Dynamiskt – och de är alla förvånansvärt väl inställda. Inte ens dynamiskt sticker iväg allt för långt från naturlig tv-bild.

[AdsWithin]Bio fungerar som regel bäst och är redan i utgångsläget inställd för tystast och mörkast möjliga bild medan Bright Cinema ger en ljusare och lite ljudligare bild med motsvarande färginställningar. Se våra bildinställningsförslag nedan.

Även spelläget med minsta möjliga fördröjning ger en väl balanserad och nyanserad bild som även funkar för tv och film och förstås gör sig riktigt bra i spelmiljöer. I spelläget är ljusstyrkan uppskruvad och inställningarna optimerade för skuggenomlysning och ljusstyrka. Svärtan är därmed gråare och färgerna når inte riktigt lika långt, men i praktiken är det spel-läget som är närmast korrekt färg i hdtv enligt Rec.709.

Ljusstark som få och relativt svart ändå

LS500 har en laserbaserad ljuskälla istället för lampa och den beräknade livslängden är upp till 20 000 timmar. Ljusstyrkan är riktigt bra och vi mäter över 2 000 lumen i injusterat och D65-kalibrerat läge. Samtidigt är svärtan rätt ok ändå med bra detaljgenomlysning och vi mäter kontrasten till 1 100:1 vilket förstås inte är i närheten av de fantasisiffror som tillverkarna uppger, men ändå rätt ok när man jämför med många andra projektorer.

LS500:s tonkurva är väl förinställd för ett vardagsrum och det finns gott om justeringsmöjligheter. För mörkare biogrottor är det dock ljusstyrka och svärta som sätter gränsen.
LS500:s tonkurva är väl förinställd för ett vardagsrum och det finns gott om justeringsmöjligheter. För mörkare biogrottor är det dock ljusstyrka och svärta som sätter gränsen.

Det finns även en slags bländarfunktion bakom inställningen Dynamisk kontrast som kan vara snabb, normal eller av. Effekten av denna funktion är dock ganska liten och påverkar inte färgåtergivningen. Men den sänker svärtan ytterligare ett snäpp, så låt den vara på om du vill ha djupast möjliga svärta.

Steglös ljusreglering mellan 50 och 100 %

Det låter en del om projektorn när den lyser för fullt, men man kan sänka både ljudnivå och ljusstyrka ovanligt mycket genom att dra ner på reglaget Ljusutgång som är steglöst mellan 50 och 100 %.

[AdsWithin]50 % innebär eko-läget och där är ljusstyrkan även halverad, liksom svärtenivån, så kontrasten är fortfarande densamma. Ljudnivån minskar också rejält, fast inte till hälften, utan till en fjärdedel av hur örat upplever ljudvolymen!

Skillnaden är verkligen påtaglig samtidigt som 50 %-nivån räcker långt även i ett vardagsrum med lite belysning. Vi mäter fortfarande 1 100 lumen. Detta torde vara en av de stora fördelarna med laserbaserat ljus – att det går att reglera så exakt och att värmeutvecklingen är så liten att man i princip kan stänga av fläkten.

Färger och gråskala

Om kontrast, ljus och ljud går hand i hand när man ändrar på ljusutgångsreglaget påverkas dock färgåtergivningen lite mindre förutsägbart. Den D65-kalibrering vi gjorde med reglaget i 100 %-läget stämmer allt sämre ju närmre 50 % man kommer.

För att bli riktigt bra krävs en annan D65-inställning för eko-läget och det är sannolikt den som är den mest önskvärda med tanke på ljus och ljudnivåer i ett hem.

I vanlig ordning har Epson god koll på bildinställningarna. Här är gråskalan lätt finjusterad och optimerad för ljusläget 50 %, men ett ändrat ljusläge förändrar även gråskalan, så det är bättre att använda olika bildförval med olika ljusinställningar för att behålla en korrekt gråskala.
I vanlig ordning har Epson god koll på bildinställningarna. Här är gråskalan lätt finjusterad och optimerad för ljusläget 50 %, men ett ändrat ljusläge förändrar även gråskalan, så det är bättre att använda olika bildförval med olika ljusinställningar för att behålla en korrekt gråskala.

Epsons grundinställningar är därför en ganska god kompromiss som stämmer väl vid 75 % ljusnivå, men blir lite för kall eller varm när ljusnivån sänks eller höjs. Men det går att justera.

Ett tips är därför att hålla sig till Bio i 50 % och växla över till bildläget Bright Cinema med 100 % ljusnivå när det krävs. Då kan man ha två olika inställningar för färgåtergivningen och därmed behålla kalibrerad bild i båda dessa bildlägen. Se våra bildinställningsförslag nedan.

Livfull färgåtergivning

Om gråskalan är väl inställd och enkelt kalibrerbar finns det lite mer att säga om färgåtergivningen när den blir som mest intensiv. Det är genomgående färgrikt och varmt, snyggt och klatschigt och känns lite studiomässigt tillrättalagt om än något överdrivet ibland. Verktygen finns där för att kalibrera även detta, men om man tänker använda denna projektor till det den är bäst på kan man även förstå Epsons lite uppvärmande färgval.

Det finns mycket som gör EH-LS500B unik. Den har sina begränsningar och det är inte någon allt i allo-projektor som passar överallt. Fördelarna med LS500B är istället att den kan ge stor bild på riktigt nära håll i en lite ljusare miljö med rejäl ljusstyrka. Och i dessa miljöer blir gärna färger lite fadda och grå, så ur det perspektivet är det kanske inte fel att ge projektorn en lite mer livfull färgåtergivning, vilket är precis vad Epson gjort.

Det finns goda kalibreringsmöjligheter inbyggda, men frågan är om inte Epsons val att ge bilden en lite varmare och klatschigare inramning kan passa där projektorn är tänkt att användas – i ett lite ljusare vardagsrum.
Det finns goda kalibreringsmöjligheter inbyggda, men frågan är om inte Epsons val att ge bilden en lite varmare och klatschigare inramning kan passa där projektorn är tänkt att användas – i ett lite ljusare vardagsrum.

UHD, upplösning och skärpa

4K Pro UHD heter den teknik som Epson använder för att återge bild i UHD-upplösning genom att shifta pixlar diagonalt i steg om 0,5 pixlar. När man tittar på högupplöst material ser det verkligen både skarpt och detaljrikt ut, men när man går riktigt nära duken är det svårt att ens urskilja de enskilda pixlarna och då är de förstås ännu svårare att se på några meters håll.

4K-förbättring finns även som en inställningsalternativ i menyn, men är bara tillgänglig när insignalen inte är 4K/UHD-upplöst material. Med hdtv in kan man stänga av eller låta 4K-förbättringen vara på, men vår rekommendation är att ha den av som utgångsläge. Detta är nämligen en funktion som tar en hel del kraft, och även stänger av andra möjligheter till annan bildförbättringsteknik.

Epson har löst det så vist att även när 4K-förbättringen är avstängd går den igång av sig självt när du sätter på en UHD-rulle eller strömmar 4K-upplöst material.

Bildflyt, hack eller bildsmet?

När projektorns 4K Pro UHD-funktion jobbar med att skala upp och återge bild i UHD-upplösning blir bilden för vanlig tv gärna lite hackig i större rörelser. Det räcker dock med att stänga av 4K Pro UHD för att bildflytet ska bli bättre igen.

Med 4K-förbättringen av tillkommer även en bildstabiliseringsteknik kallad Raminterpolering som kan stabilisera bilden ytterligare genom att räkna fram mellanliggande bilder.

Raminterpoleringen kan vara av, låg, normal eller hög och ger bara mindre bieffekter så länge den inte skruvas upp för högt. Men om du sätter på 4K Pro UHD-funktionen försvinner möjligheten till raminterpolering och det är ju egentligen då den skulle behövas som bäst.

EH-LS500 fixar UHD-film med HDR utmärkt och klarar även den utökade färgrymden BT.2020 med 10-bitars färgdjup.
EH-LS500 fixar UHD-film med HDR utmärkt och klarar även den utökade färgrymden BT.2020 med 10-bitars färgdjup.

HDR och 3D

När det gäller HDR har LS500 stöd för HDR10 och HLG. Ljusstyrka finns det ju gott om att ta av, men när det gäller den utökade färgrymden som brukar höra till UHD och HDR-material når projektorn inte hela vägen fram till den utökade, men väl en bra bit utanför Rec.709 som används för hdtv och Blu-ray.

LS500 känner av insignalen och ställer om sig själv utan att du behöver göra något. I menyn finns dock möjlighet att påverka hur stor HDR-effekten ska vara och även välja manuellt mellan HDR-alternativen.

Det finns även 3D-stöd, men kräver en extra sändare och 3D-glas för att titta på den 3D-återgivning projektorn klarar.

Med mobil wifi-styrning

[AdsWithin]LS500 har inbyggt nätverk och möjlighet att ta emot innehåll trådlöst via wifi från en dator eller en smartphone. För detta krävs dock ett speciellt program eller en app kallad Epson iProjection som finns för såväl Mac som PC, iOS och Android.

Appen paras ihop med projektorn via en QR-kod och kan sedan styra och spela upp bilder, visa dokument och webbsidor samt kamerainnehåll på projektorn, men inte strömmad film. iProjection ger även möjlighet att använda en telefon som en extra fjärrkontroll.

Slutsatser

En ultra short throw-projektor som Epsons EH-LS500B kan bjuda på en mängd nya möjligheter, men den ställer även lite nya krav.

Det tog ett tag innan vi fattade vad som var orsaken till de där extra lysande pixelraderna på duken i vardagsrummet, men när polletten väl trillade ner insåg vi att det inte var projektorns fel. Det var små uttöjningar i rulldukens yta som blivit resultatet av flitig in- och utrullning av duken. Linjerna syns inte när en projektor lyser på lite håll, men när man lyser med en lampa från sidan framträder de, och det är ju faktiskt det Epsons EH-LS500B gör…

Rätt använd kan LS500B/W ge ett rejält lyft för stor bild i vardagsrummet även med lampor tända, för som projektor betraktad imponerar den stort, trots att den lyfte fram en hel del nya brister i vårt vardagsrum. I mörka biogrottan kan dock LS500 bli lite för mycket, där passar antagligen en mer normal projektor bättre.

Bildinställningsförslag

Bildinställningsförslag mörkare:

Bildläge: Bio
Ljusstyrka: 52
Kontrast: 45
Färgmättnad: 50
Färgton: 50
Skärpa: 2, 2, 2
Bildförbättring: Av eller efter eget tycke
4K-förbättring: Av
Raminterpolering: Av eller låg
Ljusutgång: 50 %
Dynamisk kontrast: Hög eller efter eget tycke
Vitbalans (anpassat):
Offset R: 50
Offset R: 50
Offset R: 48
Vinst R: 51
Vinst R: 50
Vinst R: 51

Bildinställningsförslag ljusare:

Bildläge: Bright Cinema
Ljusstyrka: 51
Kontrast: 48
Färgmättnad: 50
Färgton: 50
Skärpa: 2, 2, 2
Bildförbättring: Av eller efter eget tycke
4K-förbättring: Av
Raminterpolering: Av eller låg
Ljusutgång: 100 %
Dynamisk kontrast: Hög eller efter eget tycke
Vitbalans (anpassat):
Offset R: 48
Offset R: 50
Offset R: 48
Vinst R: 51
Vinst R: 51
Vinst R: 44

 

Fakta Epson EH-LS500B

EH-LS500B är en LCD-baserad laserprojektor med supervidvinkel och imponerande ljustryck. Det öppnar nya möjligheter för projektoranvändning, men tillför också några nya, möjliga problem.Bildmotor: 3LCD, 0,62-tums LCD-paneler med C2-fine
Upplösning: 1 920 x 1 080 x 3 med 4K förbättring 4K PRO-UHD
Anslutningar: 3x hdmi hdcp 2.2, 2x USB, audio out, WiFi 802.11b/g/n
Högtalare: 2 x 10 watt
3D-stöd: Ja
HDR-stöd: HDR10 och HLG
Optik brännvidd: 3,9 mm, f/1,5
Zoom: 1,35x digital
Kastavstånd/offset: 0,12:1 / 8,13:1
Bildbredd på 0,4 m avstånd: 1,4 m
Avstånd för 2 m bred bild: 0,6 m
Angiven ljusstyrka (eko): 4 000 (1 200) Lumen
Uppmätt Ljusstyrka (eko): 2 200 (1 100) Lumen
Angiven kontrast: 2 500 000:1
Uppmätt maxkontrast: 1 100:1
Uppmätt ANSI-kontrast: 900:1
Angiven ljudnivå (eko): 37 (23) dB
Uppmätt ljudnivå (eko): 39,5 (34) dB
Uppmätt effekt normal (eko): 240 (140) watt
Ljuskälla: laser
Ljuskällans livslängd normal: 20 000 h
Mått: 458 x 375 x 128 mm
Vikt: 9,3 kg
Garanti: 5 år eller 20 000 h
Pris: 30 000 kr
Mer info: Epson.se

Fotnot: Denna artikel är även publicerad i Hemmabiotidningen nr 1-2, 2020.

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.