Solcellsbatteri till mobilen

Sandberg Solar PowerBank 2000 mAh
Sandberg Solar PowerBank 2000 mAh

Så enkelt, så praktiskt och så smart. Ta ett rejält batteri i fickformat och ge det samma usb-anslutning som mobiltelefonerna använder. Lägg till ett extra omvänt usb-uttag där du kan ladda mobilen och krydda anrättningen med en rejäl solcellsladdare som kan ladda såväl det egna batteriet som en ansluten mobiltelefon.

Sandbergs Solar PowerBank 2000 mAh är precis som det låter, ett solcellsladdat batteri avsett att fungera som en portabel laddnings- och nödströmsenhet till mobiltelefonen. Tack vare standarden kring usb-laddning är det inte längre något krångel med adaptrar – det fungerar till alla mobiltelefoner med usb-laddning via micro-usb-kontakt.

Rymmer som en rejäl smartphone

Så hur fungerar det i praktiken? Det inbyggda batteriet har en kapacitet på 2 000 mAh vilket är mer än de flesta smarta telefoner rymmer. När mobilen håller på att dö av energibrist kan du använda den medföljande usb-kabeln för att koppla ihop telefon och PowerBank. Har du en i-pryl kan du använda i-prylens usb-kabel.

Ett tryck på startknappen påbörjar laddningen och visar hur mycket energi som återstår i PowerBanks batteri med fyra blå lysdioder. PowerBank har kapacitet att ladda med 1 000 mA vilket gör att du kan ladda en normal mobil fullt på under två timmar. Indikatorn visar hur mycket kapacitet som finns kvar och när det är dags att ladda PowerBanks egna batteri.

Bara att vända på kabeln

Uppladdningskapaciteten är inte riktigt lika hög (500 mA) så räkna med att det tar 4-5 timmar att återladda PowerBank med en mobilladdare eller någon annan pryl som kan tappas på ström via usb. Då vänder du bara på den medföljande usb-kabeln och ansluter micro-kontakten till PowerBank. Eller så tar du hjälp av solen.

Batterislut – ut i solen och ring

Solar PowerBank har en 86 x 44 mm stor yta med solceller som kan hämta ström från ljus utomhus och i viss mån även starkare lampor. Det är naturligtvis en ypperlig möjlighet som både är miljövänlig, smart och praktisk, särskilt när det är långt mellan eluttagen.

Men du får räkna med att det tar tid, 22-24 timmar under gynnsamma förhållanden. Laddströmmen från solcellerna är alltså så liten att en mobil som används ofta förbrukar mer ström än vad solcellerna ger. Du kan därför inte gå ut och ringa i solen så fort mobilens och PowerBanks batterier är tömda, men om du ger dem en halvtimmes solsken först kan du ringa och prata i åtminstone en kvart.

Plus

  • Återuppladdbar portabel mobilladdning
  • Solcellsladdning
  • Usb-laddning
  • Fickvänligt format

Minus

 =

  • Sommarens nyttigaste pryl!

Fakta Sandberg Solar PowerBank 2000 mAh

Mått: 111 x 53 x 12 mm
Vikt: 80 gram
Kapacitet: 2 000 mAh
Laddspänning: 5 volt
Laddström in/ut: 500/1 000 mA
Anslutningar: micro-usb hona, usb A hona
Solcellspanel: 5,5 volt, 100 mA
Laddningstider: 4-5 timmar via usb/22-24 timmar via solceller
Pris: 379 kronor
Mer info: Sandberg

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.