Veolo by A.C.Ryan

AC Ryan Veolo – en Android som imponerar.
AC Ryan Veolo – en Android som imponerar.

Ibland syns det direkt när någon tänkt till. I vissa fall går känslan snabbt över, som när det bara är en ovanlig yta på något utan finess. Men när nytänkande och design går hand i hand – är det inte då vill ha-känslan infinner sig?

Den är snygg, den är liten och platsar väl till platt-teven. Redan namnet tilltalar och formspråket associerar till något riktigt sportigt och snabbt, kanske som den legendariska sportbilen AC Cobra som Caroll Shelby gjorde berömd?

Fjärr som laserpekare…
Fjärr som laserpekare…

Även fjärrkontrollen är designad i samma stuk om än inte lika påtagligt. Men fjärren är egentligen det som skiljer mest. På ovansidan finns bara ett fåtal knappar och de två viktigaste har ganska obegripliga symboler. Ett tryck på den första visar funktionen direkt – muspekaren kallas fram. Så hur styr man då muspekaren? Med pilknapparna?

Peka med fjärren

Nej, du bara pekar. Med hela fjärrkontrollen. Du behöver inte hålla in någon knapp eller svänga med armen, det är snarare som att peka med en laserpekare. Och det fungerar verkligen. Fördröjningen är obefintlig och exaktheten stor, även när det är hinder i vägen, tack vare radio istället för IR.

Nästa svårtydda knapp är lika enkel – det är en musknapp som väljer eller startar det du pekar på. Egentligen klarar man sig ganska långt med dessa två knappar, tills man ska skriva in text. Men någon har tänkt på det med.

Skriv med undersidan

Vänd på tangentbordet så finns det ett qwerty-tangentbord på undersidan. Svenska å, ä och ö saknas visserligen, men det räcker ändå långt till webbadresser och meddelanden. Och menysystemet är helt på svenska.

… eller komplett tangentbord.
… eller komplett tangentbord.

Veolo har både trådlöst och trådbundet nätverk inbyggt av senaste snitt, det vill säga WiFi av typen 802.11b/g/n och 1 Gbit/s Ethernet. Mot nätverket har mediespelaren Samba- och NFS-stöd vilket innebär att den både kan nå och själv dela ut sina enheter i ett nätverk med datorer och nätdiskar. Men DLNA-stöd saknas.

Utmärkt för spel?

Husets tonåringar får plötsligt korn på att det pågår något utöver det vanliga framför teven. De inser direkt hur det ska gå till och sedan går det snabbt att komma på hur man kan installera och köra spel som finns att hämta på Android Market.

Det enda som tonåringarna saknar är multitouch, alltså möjligheten att zooma in och ut i spel och andra appar genom att knipa och dra isär med två fingrar/knappar samtidigt. Men det verkar inte hindra dem från att spela.

Med Android 2.2 (Froyo) i mediespelaren går det fint att spela såväl mediefiler som spel på teven.
Med Android 2.2 (Froyo) i mediespelaren går det fint att spela såväl mediefiler som spel på teven.

Flera timmar senare får undertecknad åter hålla i fjärren och kan konstatera att AC Ryan inte bara är en hyfsad tevespelkonsol utan även en riktigt juste mediespelare. Musik, stillbilder och filmer betas av en efter en och vid bildvisningen har man även nytta av den speciella fjärren. Dubbelklick zoomar in i stillbilden och sedan är det lätt att panorera med pekfunktionen. Även en diger lista över musik och filmtitlar rullas enkelt genom att dra till med pekfunktionen i listan, precis som i en smartphone.

När det gäller film beror förstås mycket av uppspelningen på vilket program du använder. Det ursprungliga filmuppspelningsprogrammet fixar det mesta, även våra hemgjorda full hd-filmer i olika format. Det märks dock att uppspelningen tar all kraft för rörelser med fjärren/pekaren fördröjs och får ljudet att hacka i de tyngsta filmklippen. Men efter att ha hämtat Android-appen MX Video Player med dess hårdvaru-codec för ARM 7 spelas även full hd-filmerna hackfritt.

Slutsatser

AC Ryan har lyckats väl och fått till en Android-baserad mediebox och framförallt en fjärr som både är kul att använda och så mångsidig att medieboxen kan användas som såväl spelkonsol som smart mediespelare till teven.

Den inbyggda medieprocessorn gör sitt jobb, men en sån här multimaskin borde även ha kapacitet att köra nya, kommande spel och klara ännu tyngre filmformat. Och där finns en risk att Veolo inte riktigt kommer att räcka till.

Denna artikel är publicerad i Hemmabio nr 3, 2012.

AC Cobra by A.C. Ryan?
AC Cobra by A.C. Ryan?

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.