Så här pressas en vinylskiva

Film: Vic-tone records vinylpresseri och Calle Victor i Urshult

Detta videoklipp är en del av ett kommande reportage i tidningen Hifi & Musik som handlar om Vic-tone records vinylpresseri och Calle Victor i Urshult.

Calle berättar:
Man häller i det här granulatet. Från den här behållaren så fraktas vinylen upp i en transportskruv som värms upp i tre olika steg så att massan blir flytande. I den här behållaren formas massan till något som ser ut som en flytande ishockeypuck. När pucken hamnar inne i centrum av skivpressen, verktyget här som vi dragit ut för att vi ska se lite bättre, så ligger det en etikett under och en etikett ovanpå pucken. Det här pressas sedan samman med ungefär 200 bars tryck och värme. I pressögonblicket ligger den här ringen som du ser här och fraktar ut skivan som pressas igenom ringen medan ringen åker in för att göra nästa skiva. Samtidigt renskärs skivan av den här kniven som sitter här så det kallade skägget skärs bort från skivan. Sedan fraktas skivan via sugproppar och släpps ner här.”

Ljudeffekter: http://www.freesfx.co.uk
Musik: Sweeter Vermouth by Kevin MacLeod (CC BY 3.0)

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

En kommentar till “Så här pressas en vinylskiva”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.