När Intel lanserade sin dator på en pinne – Intel Compute Stick – som pluggas in direkt i en tv:s hdmi-anslutning, fick det inte särskilt mycket eko över världen. Sedan april i år har den gått att förhands-beställa med Windows eller Linux och nu börjar allt fler tillverkares varianter dyka upp.
Vi har testat Meles alternativ – PCG01, som skiljer sig från Intels egen version genom en extern, utfällbar antenn för bättre wifi-trafik.
En svaghet med den här typen av tv-anslutna datorer är nämligen dess möjligheter att kommunicera med omvärlden och då kan en lite bättre extern antenn göra stor skillnad.
Nej, det är ett riktigt Windows i pinnen
Den som tror att den lilla datorpinnen har en mängd inbyggda begränsningar som dator tar dock fel. I Windows-utförande rör det sig om en fullständig version av Windows 8.1 Home Edition och även om processorn är av det enklare slaget motsvarar hårdvaran den som återfinns i många bärbara budgetdatorer, fast helt utan kylfläkt.
Intel har helt enkelt lyckats integrera processor, chipset och minnen så väl att de alla ryms i något som mest påminner om en minnespinne, fast med en utstickande hdmi-kontakt istället för usb-anslutning.
Anpassad för molnlagring
Som dator betraktad gör den mycket väl ifrån sig och även om den knappast är lämpad för tyngre uppgifter som videoredigering fungerar den över förväntan för såväl underhållning som datorarbete.
[AdsWithin] Det inbyggda arbetsminnet på 2 Gbyte sätter dock stopp för allt för avancerade eller många samtidiga program.
Lagringsutrymmet på 32 Gbyte gör dessutom att man åtminstone får tänka sig för vad som ska lagras på pinnen.
Men med dagens goda möjligheter att lagra i molnet och på externa nätdiskar är det begränsade lagringsutrymmet inget stort problem.
Då är det viktigare att kommunikationen är tillräckligt bra för att strömma innehåll från andra enheter utan hack och störningar.
Hd-ljud och hd-bild via hdmi
Intels integrerade ljud (HD Audio) och grafik (HD Graphics) klarar såväl flerkanalsljud som full hd-film via hdmi utan problem. Och det går alldeles utmärkt att spela musik den vägen också – direkt till hemmabioreceivern.
Suverän som enkel och billig mediespelare
Som mediespelare betraktad är konceptet verkligen suveränt.
Plugga in pinnen via hdmi, anslut ett trådlöst tangentbord och en mus till pinnen (via usb eller Bluetooth) så är du igång.
[AdsWithin] Vid första igångkörningen utgår Windows från en engelsk version, men efter att du uppdaterat, hämtat och installerat det svenska språkpaketet får du även ett svenskspråkigt Windows.
Installera sedan favoritwebbläsare och synka dina bokmärken så har du tillgång till allt från mobil eller dator även i din teve eller hemmabio. Tack vare att pinnen är en riktig dator med ett komplett Windows klarar den precis samma saker, webbplatser och tillägg som vilken kontorsdator som helst.
Vi installerade Chrome, VLC Media Player och Kodi, sedan var vi redo att köra igenom våra testmediefiler.
3D och 4K/Ultra HD då?
Tack vare medieuppspelnings-programmen klarar Meles Compute Stick att spela upp precis alla våra testfiler. Kodi visar sig snabbt vara betydligt vassare än VLC när det kommer till flerkanalsljud, 3D-innehåll och högupplöst material medan Windows inbyggda mediespelare passar bra till musikuppspelning.
När det gäller våra testfiler med Ultra HD-material gick även dessa att spela upp med hjälp av Kodi, men då grafiken bara klarar upp till full hd (1 920 x 1 080, 60p) skalades innehållet ner.
Netflix fungerar precis som i en dator – det spelas ju upp i en dator – där man inte har någon egentlig kontroll över upplösning mer än valet högsta kvalitet. Men egentligen spelar det kanske inte så stor roll – även om 4K-innehåll kan spelas upp visas det ju som full hd.
Värre är det då med HEVC/H.265-material. Med hjälp av VLC och Kodi är det inga problem att tolka och avkoda framtidens filmformat, men redan med full hd-material står det klart att processorkraften inte räcker till.
Funkar fint med Windows 10
Under testets gång fick vi även möjlighet att uppdatera pinnens operativsystem till Windows 10, och det ville vi förstås testa. Det tog ett tag att hämta och installera, men efter några omstarter var allt klart och alla program och inställningar visade sig ha följt med till Windows 10.
Av det 32 Gbyte stora lagringsutrymmet fanns det 23 Gbyte tillgängligt eftersom återställningsfiler tar en del. Efter att Windows 10 lagts in är det dock bara 10 Gbyte ledigt utrymme kvar.
Efter installationerna tog vi bort tangentbordet och nöjde oss med musen. Windows inbyggda skärmtangentbord fungerar ypperligt med musen så länge man inte ska skriva några längre romaner.
Slutsatser
Det är en frisk fläkt att hitta Windows-baserade mediespelare som är små, enkla och billiga, men ändå kunnigare än många Android-baserade spelare.
Nackdelarna är att hårdvaran inte riktigt räcker till för det senaste och mest högupplösta materialet. Likaså är datorpinnen beroende av en snabb wifi-anslutning för att fungera bra med strömmande material.
En annan lite irriterande sak är den strömbrytare som sitter på datorpinnen och som gör att man måste gå fram och trycka på själva pinnen för att starta datorn när den är avstängd. Men det är förstås lätt åtgärdat genom att använda Windows viloläge istället. Då startas enheten med musen och är dessutom igång på ett ögonblick.
Fakta Mele PCG01 miniPC
Processor: Intel Quad Core Atom Z3735F 1,33 GHz med burst mode upp till 1,83 GHz
Grafik: Intel HD Graphics via hdmi
Ljud: Intel HD Audio med stöd för flerkanalsljud via hdmi
Operativsystem: Windows 8.1 (32-bitars) med fri uppgradering till Windows 10
Arbetsminne: 2 Gbyte DDR3, 1,33 GHz
Lagringsutrymme: 32 Gbyte eMMC Flash-minne, plats för Micro SDXC-minneskort
Fasta anslutningar: 1x hdmi 1.4a, 1x usb 2.0, 2x micro usb varav en är för strömförsörjning
Trådlösa anslutningar: Wifi 802.11bgn, Bluetooth 4.0
Mått: 102 x 49 x 11,5 mm
Strömförbrukning: 12/0,1 watt (aktiv/vila)
Mer info: Mele.nu
Pris: 1 395 kronor
Tips! Mele PCG03 är en extrautrustad Compute Stick XL på burk
För den som vill ha bättre anslutningsmöjligheter som fast Ethernet-anslutning, fler usb-uttag och analog ljudutgång har Mele även tagit fram en lite större version av sin datorpinne. Hårdvara, funktion och prislapp är kvar på Compute Stick-nivå, annars påminner den mer om Intels NUC.