Bitcoin håller på att bli ett etablerat betalningsmedel. Trots att denna nätvaluta haft en extremt knagglig resa under sina första fem år syns nu en rad tecken på en mer allmän acceptans. På CES 2015 ställde flera företag ut i en gemensam monter.
Idag kan du betala med bitcoin för varor inhandlade även i svenska butiker som till exempel Webhallen. Framväxten av betalningsförmedlare som Bitpay gör det möjligt för fler och fler butiker att acceptera betalning i bitcoin.
På CES 2015 bevisade Circle att de elektroniska plånböcker som behövs för att hantera denna valuta blir enklare att använda. Även om de än så länge inte är många till antalet, cirka 300 världen över, finns det automater som möjliggör såväl växling av bitcoin till lokala valutor som insättningar.
Visst låter det där bra, men varför ska man egentligen omfamna bitcoin när det redan finns paypal, kronor, euro och dollar?
Till fördelarna med bitcoin hör att betalningar kan göras anonymt. När valutan var ny lockade den folk i samhällets utkanter. Drogköp och penningtvätt bidrog till en rätt njugg inställning från officiellt håll. Valutan kallades under en period för knarkmyntfot.
Bitcoin finns bara på nätet och det betyder låga transaktionskostnader. Det går snabbt att överföra pengar mellan privatpersoner och/eller företag över hela världen. Till skillnad från exempelvis kortbetalning är det inte möjligt att ångra en transaktion.
Grundprincipen att bitcoin står fri från banker och myndigheter tilltalar många. Självklart är det också en nackdel att det inte finns någon centralbank i bakgrunden som garant. Valutan kan därmed fluktuera kraftigt i kurs, vilket den också gör.
Ja, vad en bitcoin egentligen är värd?
[AdsWithin] Tillgång och efterfrågan styr. Idag ligger kursen för en bitcoin på motsvarande cirka 1 500 kronor. Det är en rejäl tillbakagång sedan i slutet av år 2013 då kursen stod i över 9 000 kronor.
Rusningen till den toppnivån tog ett år. I slutet av 2012 kostade en bitcoin bara runt hundralappen. Denna valuta är alltså knappast något för den med svaga nerver.
Kursfallet sägs bero på att flera länder, bland annat Kina och Ryssland, har intagit en allt mer restriktiv roll gentemot bitcoin. Att den inledande mediahajpen dämpats påverkar säkert också.
Var hittar jag valutakurserna?
Bästa nyhets- och valutakurssajten för dig som vill följa med i realtid är Coindesk.
Bitcoin förkortades förr BTC, men på senare tid har den av ISO föreslagna valutakoden XBT blivit vanligare. Båda valutakoderna förekommer parallellt.
Hur gör jag egentligen för att skaffa mig bitcoin?
Enklast är att växla från kronor, euro eller dollar. Det gör man via växlingskontor som till exempel Circle, Kraken, Safello och Coinbase. En elektronisk plånbok behövs för att förvara sina kryptopengar.
Alternativet är att vara med och skapa nya bitcoins. Det sker genom att bidra med beräkningskraft till bitcoinnätverket och kallas mining (grävning).
Förr räckte det med en vanlig pc, men i och med att algoritmens svårighetsgrad successivt ökar krävs det numera dedikerade maskiner från företag som Cointerra och KNC Mining. Fast frågan är om det längre är lönsamt ens med specialkonstruerade bitcoingrävare som är igång dygnet runt.
Går det att bli rik på bitcoin?
De som var tidig med att ”gräva” denna virtuella nätvaluta kan säkert ha tjänat en hel del pengar. I alla fall om de sålt sina innehav vid rätt tidpunkt. Idag är förtjänsten vid grävning obetydligt högre än kostnaden för maskiner och energi.
Många chansar därför istället på att gräva någon av de många alternativa nätvalutorna. Det finns fler än du anar: fastcoin, earthcoin, feathercoin, terracoin… Kanske kommer någon av dessa valutor att framöver kunna ge bitcoin en match, det är i alla fall vad grävarna hoppas.
Kan jag vara säker på att mina ärligen intjänade coins är säkra?
Nej, tyvärr. Säkerheten har under åren varit en akilleshäl.
[AdsWithin] Många har förlorat stora belopp i spåren av de cyberbrott som förekommit i denna nya och hittills helt oreglerade bransch.
Innan plånböckerna blev så utvecklade som de är idag var det vanligt att användare deponerade sina bitcoins hos växlingsföretagen. I början av 2014 lyckades japanska MtGox slarva bort egna och andras valutatillgångar för miljardbelopp.
Det går knappast en vecka utan rapporter om ny nätvalutarelaterad brottslighet. Nu senast var det Bitstamp som råkade illa ut. Rådet till dig som innehavare/sparare/spekulant i bitcoin är att vara extremt noggrann med var du placerar dina tillgångar. Och det viktigaste av allt – glöm inte att säkerhetskopiera den egna plånboken!