8K – tv för framtiden eller bara gimmick?

8Kskylt

8K är nästa steg som ökar upplösningen ytterligare. Jämfört med 4K handlar det om 4 gånger så många pixlar. Jämfört med full HD är det 16 gånger så många.

Gnistrande skarp bild är bara förnamnet på de möjligheter det ger.

Gör man jämförelsen med de fotografier som bättre systemkameror levererar är det till och med så att en 8K-tv många gånger överglänser vad kamerorna klarar att leverera.

För att fylla ut en 8K-tv-bild krävs nämligen en 33-megapixelbild. Så hur driver man egentligen en 8K-tv med 8K-innehåll, och vad finns det att visa?

Intresset för 8K var mycket stort på CES 2015. I Panasonics monter ringlade sig kön lång för att få komma in och se Panasonics 8K-prototyp på 55 tum som klarade hela 120 bilder per sekund och hade en färgåtergivning som klarar mer än 100 procent av biofärgrymden DCI och AdobeRGB som alltså är betydligt större än dagens REC-709 som används för hd-material idag.

8K blir 7 680 x 4 320 i tv:n

Panasonic har valt att behålla 16:9-formatet och därmed ”beskära” 8K-upplösningen till 7 680 x 4 320, och det är nog den upplösning vi kommer att få se i de flesta kommande 8K-tv då det blir enklare att skala upp 4K och full HD-material när bildförhållandet (bredd/höjd) är det samma.

LG:s 98-tums 8K-tv, nu även med Color Prime, det vill säga en större färgrymd jämfört med dagens hdtv.
LG:s 98-tums 8K-tv, nu även med Color Prime, det vill säga en större färgrymd jämfört med dagens hdtv.

Flera tillverkare av rang visade förstås upp egna 8K tv i storlekar uppåt 100 tum, men efter ett tag börjar man känna igen demomaterialet som visades. För det finns förstås inte så mycket inspelat i 8K som låter sig visas i full prakt. Det är dessutom ganska svårt att spela upp 8K-innehåll.

– Det strular lite just nu, berättade Torin Sixx från organisationen MHL och förklarade att det krävs fyra snabba datorer för att leverera 8K-bild till tv:n via superMHL-kablar. Datorerna hade hamnat i osynk och det var därför organisationens egen 8K-tv från Samsung för tillfället var svart.

Torin Sixx på MHL visade även hur smidigt och enkelt det är att spela upp bilden från en mobiltelefon till en högupplöst tv via en MHL-adapter. Jodå, fixar bara telefonen 4K går det också att mata Ultra HD-tv:n med 4K-innehåll.
Torin Sixx på MHL visade även hur smidigt och enkelt det är att spela upp bilden från en mobiltelefon till en högupplöst tv via en MHL-adapter. Jodå, fixar bara telefonen 4K går det också att mata Ultra HD-tv:n med 4K-innehåll.

HDMI 2.0 och MHL till 4K 60p

På MHL jobbar man med standarder för snabba överföringar. Du har kanske hört om MHL-gränssnittet som används för att plocka ut hdmi-signal från en mobiltelefons mikro-usb-kontakt?

Det fungerar redan och stöds nu i de flesta smarta Android-telefoner. Själva MHL-adaptern som krävs för att få en hdmi-utgång på telefonen kostar bara några tior. Men MHL klarar mer än bara telefonens bild till tv:n. Dagens MHL 3.0 klarar också 4K-upplösning och är i princip jämförbar med HDMI 2.0 sett till vad den klarar. Men det kommer mer.

Super MHL klarar 8K och 120p

På MHL jobbar man nu även med 8K-överföringar via super MHL och säger sig ha världens första kabelspecifikation som klarar 8K-upplösning och 120 bilder per sekund. I detta ryms även 48 bitars färgdjup och stöd för den nya Dolby Atmos-tekniken.

MHL visar världens första superMHL-matade 8K-tv.
MHL visar världens första superMHL-matade 8K-tv.

Deras egen kabel klarar detta i längder på upp till 3 meter utan problem. För 8K är inget som stöds i dagens hdmi-standard och knappast i nästa heller som har fullt sjå med att klara 4K.

Varför, och för vem?

Frågan är dock vem som ska kunna njuta av den fantastiskt detaljrika bilden?

forstoringsglastilltv

En Asiatisk utställare visade ofrivilligt problemet med allt för högupplösta bilder med ett påmonterat förstoringsglas framför en av sina tv-apparater så att man skulle kunna se detaljerna i deras 4K-tv…

32 miljoner pixlar kräver större ytor för att ses

Den kompletta 8K-upplösningen är på 8 192 x 4 320 pixlar medan den i tv-sammanhang sannolikt kommer att hålla sig till 7 680 x 4 320. Men med 8 000 pixlar på bredden krävs det en 8 meter bred tv för att varje pixel ska nå upp till 1 mm storlek.

På vilket avstånd kan du urskilja en 1 mm liten detalj? Dubbla det så får du ditt optimala tittavstånd till en 8 meter bred 8K-tv. Dela avståndet med 4 så får du det optimala tittavståndet till en 100-tums 8K-tv.

Storleken har betydelse

Med normalsyn hamnar du med andra ord ganska nära för att du ska kunna njuta till fullo av den höga upplösningen och problemet med storlek och tittavstånd gäller egentligen redan 4K och Ultra HD. Redan när full HD var nytt hade många svårt att se skillnad på hd-material och vanlig tv – de hade helt enkelt en för liten hdtv och satt för långt ifrån för att se skillnaden.

Redan på lite håll ser en Ultra-HD-bild skarpare ut, men det är först när man kommer tillräckligt nära som det klart framgår att den innehåller så mycket mer information. Klicka för att se bilden i Ultra-hd-storlek - 3 840 x 2 160. 8K innebär en fyra gånger större bild.
Redan på lite håll ser en Ultra-HD-bild skarpare ut, men det är först när man kommer tillräckligt nära som det klart framgår att den innehåller så mycket mer information. Klicka för att se bilden i Ultra-hd-storlek – 3 840 x 2 160 och zooma in i den för att se detaljerna. 8K innebär en fyra gånger större bild.

Se mer om 8K, Ultra HD och 4K här

Mer från CES 2015:

Laser tv – den nya projektorn på CES 2015

4K-film och Ultra HD-material på CES 2015

CES 2015: Smarta tv allt smartare

Nyheterna på CES 2015

Nyheterna på IFA 2014

 

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.