Laser tv – den nya projektorn på CES 2015

Haiers kortdistans-projektor
Haiers kortdistans-projektor

Förutom några mikro-projektorer för portabelt bruk var projektorer så som vi känner dem ganska sällsynta på CES 2015. 

Framtiden ser i stället ut att vara laser-projektorer för korthålls-projicering och det oavsett om de kallas laser-tv eller laserbio!

Epson PowerLite Home Cinema 600

Epson PowerLite Home Cinema 600

Epson PowerLite Home Cinema 600 är en av de få undantagen och dess främsta argument är lågt pris och hög ljusstyrka. Faktum är att både ljusstyrkan och prislappen landar på 3 000 oavsett om man menar lumen eller det amerikanska priset omräknat till svenska kronor.

Epson PowerLite Home Cinema 600 är dock en enklare ljuskanon som kanske gör sig bäst i ett tänt vardagsrum. Upplösningen är på låga 800 x 600 så det där med Home Cinema kanske ändå är lite överdrivet då det snarare kan röra sig om en altan-tv.

Sony VPL-VW350ES

Intressantare då är nog Sonys nya 4K-projektor VPL-VW350ES som dock enbart visades avstängd i företagets monter på CES. Det handlar alltså om en äkta 4K-projektor med Sonys LCOS-teknik 4K SXRD, 2,06x motordriven zoomlins avsedd för de riktigt exklusiva och mörka biogrottorna.

På prislappen i USA står det 8 000 US dollar. Upplösningen är verkligen 4K, det vill säga 4 096 x 2 160, alltså lite bredare än Ultra HD-tv:s 16:9-format 3 840 x 2 160. Ljusstyrkan ligger på 1 500 lumen.

Sony VPL- VW350ES
Sony VPL- VW350ES

VW350ES är 3D-kapabel, men 3D-glas följer inte med i priset. Den inbyggda 3D-sändaren fungerar dock ihop med de flesta kompatibla 3D-glas så har du redan ett par 3D-glas från exempelvis Samsung går de också att använda.

Det finns även en iris som kan öka kontrasten. VPL-VW350ES är snarlik den VPL-VW300ES som Sony lanserade på IFA i höstas, så 350-modellen kan även vara en amerikamodell av samma projektor.

I övrigt var det faktiskt riktigt tomt på projektorer för hemmabiobruk om man inte ser till de laserdrivna korthållsprojektorerna förstås – de som många väljer att kalla för laser-tv.

Laser-tv är den nya projektorn!

Åtskilliga kinesiska tillverkare visade olika varianter på laserdrivna projektorer för riktigt kort håll där 100-tumsbild fås på under 50 cm avstånd. Vilken teknik som används inuti är ganska okänt, det varierar antagligen med olika tillverkare. Likaså varierar bilden.

Changhong Laser Projective TV

Changhong Laser Projective TV

Här är Changhongs Laser Projective TV som visades i ett svagt belyst rum. Det rör sig om en full hd-projektor med inbyggda smart-tv-funktioner och ljudsystem så att den kan användas självständigt.

Hisense Laser Cinema Vidaa Max

Hisense Laser Cinema Vidaa Max
Hisense Laser Cinema Vidaa Max

Hisense kallar sitt alternativ för Laser Cinema Vidaa Max som också är en laserbaserad projektor med full hd-upplösning.

Hisense kompletterar dock projektorn med en tv-liknande duk som har fått speciella optiska egenskaper så att projektorns ljus ska reflekteras mot tittaren medan infallande ljus ska reflekteras bort. Pris: 6 000 US dollar.

Panasonics 4K laserprojektorprototyp

Panasonics prototyp till 4K laserprojektor visades mot en inte helt slät vit vägg vilket inte gav den bästa bilden.  Katie Samuelson på Panasonic berättade dock att de ville visa hur portabel och smidig den designade laserprojektorn är att ta med för att visa bild överallt.
Panasonics prototyp till 4K laserprojektor visades mot en inte helt slät vit vägg vilket inte gav den bästa bilden. Katie Samuelson på Panasonic berättade dock att de ville visa hur portabel och smidig den designade laserprojektorn är att ta med för att visa bild överallt.

Även Panasonic visade en prototyp av en designad laserprojektor med 4K-upplösning som lätt kunde fällas ihop och bäras med. Om bilden kan vi dock inte säga mycket för den projicerades på en målad vägg.

Sony VPL-GTZ1 imponerade allra mest

Mest imponerande projektorbild alla kategorier hittade vi dock återigen hos Sony där man ställt två 4K laserprojektorer jämte varandra och visade en cirka 4 meter bred, 2x 4K-bild som liknade en tv-bild trots att det inte var mörklagt.

Sony VPL-GTZ

VPL-GTZ1 är modellbeteckningen på Sonys short throw 4K-projektor vars blå laser och fosfor-teknik levererar en ljusstyrka på 2 000 lumen och kontrasten 25 000:1 native. Det finns även en iris som kan öka kontrasten ytterligare och bildmotorn inuti är samma 4K SXRD som sitter i Sonys ”vanliga” 4K-projektor VPL-VW350ES.

Upplösningen är därmed även här äkta 4K – 4 096 x 2 160 upp till 60p. Prislappen är dock också i paritet med bildåtergivningen – 50 000 US dollar. Per projektor.

Sony VPL-GTZ

Mer från CES 2015:

8K – tv för framtiden eller bara gimmick?

4K-film och Ultra HD-material på CES 2015

CES 2015: Smarta tv allt smartare

Nyheterna på CES 2015

Nyheterna på IFA 2014

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.