Sladdar hit och sladdar dit som måste ändras? Det finns en smart lösning på alla inkopplingsproblem som dessutom löser en hel del annat. På senare tid har den även fått smarta funktioner inbyggda och blivit en riktig multimediekonstnär. Men det är ändå bisaker. Huvudskälet är att det är så här det ska låta.
Egentligen är det konstigt att det inte säljs fler av dessa underverk. Ta en riktigt bra flerkanalsförstärkare, bygg in allt ljudstöd som kan tänkas, komplettera med alla analoga och digitala in- och utgångar som finns och styr hela härligheten med en fjärrkontroll. Då kan du koppla in allt i ljud och bildväg en gång för alla och styra det hela från soffan.
Krydda sedan anrättningen med nätverk, styrprogram och verktyg för ljudkalibrering så har du en verklig spindel i nätet som klarar all typ av hemunderhållning i högsta kvalitet. Och som i många fall även kan styras med en app.
Med smarta funktioner inbyggda från början blir det verkligen en mångsidig underhållningsmaskin som även kan spela upp din musik där det låter som bäst. Och det är ju betydligt mycket smartare att bygga in det smarta i en hemmabiocentral än i en återvändsgränd som en teve. Så vad är haken, varför finns det inte redan en sådan superapparat i alla svenska hem?
För komplicerad?
Kanske är det bara ren okunskap om att det ens existerar något som heter receivrar? Kanske är en receiver lite för komplicerad att förstå och använda?
[AdsWithin]Eller är det möjligen utseendet som skrämmer – en box stor som en dubbeldäckad dvd-spelare och med en baksida som mest liknar Google Maps satellitkarta över ett större oljeraffinaderi?
Kanske är det bara så enkelt som att få vill ha ytterligare en fjärrkontroll på soffbordet? Men då är det ett misstag, för det är antagligen den nyttigaste och mest flitigt använda fjärren som väljs bort – fjärren till helheten.
Fem skäl att använda en receiver
-
Spindeln i hemmabionätet
-
Växel för flera olika ljud och bildkällor
-
Multiuppspelning på fler än en tv
-
Bättre ljud för tv och film, och möjlighet till strömmande uppspelning i hemmabion
-
Möjlighet att växa med mer avancerat ljud, fler högtalare och fler inkopplade enheter
Tre skäl att avstå?
-
Ytterligare en enhet att köpa och härbärgera
-
Avancerad inkoppling med många kablar
-
Inlärningströskel för att bemästra och använda fullt ut
Se till helheten
Hör du till dem som kopplade tjock-tv:n till stereon för att få bättre tv-ljud? Då har du antagligen redan en hemmabio-receiver. Annars är det verkligen hög tid för den ljud- och bildintresserade att upptäcka receiverns möjligheter.
Har du fler ljud och bildkällor än vad tv:n kan ansluta samtidigt? Visst går det att flytta kablar, använda en växel eller seriekoppla enheter. Men en receiver med tillräckligt många ingångar löser detta åt dig och gör att du kan växla mellan källorna med fjärrkontrollen.
För många är det detta som är den främsta anledningen – att få ordning på alla olika enheter som ska anslutas. Så ett hett tips är att inte snåla på ingångarna.
Numera är det nästan bara hdmi som gäller, men vill du kunna ansluta analogt ljud hittar du som regel bra möjligheter till detta också i de allra flesta receivrar.
[AdsWithin]Har du både tv och projektor som du växlar mellan? En möjlig lösning är att skaffa en hdmi-splitter som klarar att dela signalen till fler enheter, men om du skaffar en receiver med dubbla hdmi-utgångar får du detta inbyggt och kan mata tv:n och projektorn parallellt.
Tycker du att tv-ljudet behöver förbättras? Att koppla tv:n till en stereo eller ett par externa datorhögtalare kan göra underverk med tv-ljudet. Vill du ha bra filmljud kan en ljudlimpa vara ett ännu bättre alternativ. Men det är bara med en riktig hemmabioreceiver som du får äkta surroundljud för tv, film och musik i en och samma enhet.
Hjärtat i hemmabion
En hemmabioreceiver löser i princip alla de praktiska problem man har när man ska koppla ihop mediespelare, digitalbox, dvd- och Blu-ray-spelare med en tv eller en projektor. Bara det kan vara skäl nog att skaffa en receiver. Men det finns fler fördelar.
Nyare och bättre hemmabioreceivrar kan även spela upp musik och film strömmande från mobilen, datorn och andra enheter. Det innebär att du även kan lyssna på musik, poddar eller sommarpratare direkt i hemmabioanläggningen.
Högtalarna då?
I grundutförandet är hemmabioreceivern lite som en stereoanläggning utan högtalare. Du måste alltså komplettera den med högtalare för att det ska låta om den. Men du kan börja i liten skala och växa successivt.
Ett par stereohögtalare kan vara en god början. Komplettera med ett par enkla datorhögtalare för någon hundralapp så får du äkta surroundljud.
Ytterligare en fördel med en mångkanalig hemmabioreceiver är att du kan välja hur många kanaler du vill använda – från två och uppåt. Det spelar alltså ingen roll om du har en 9.2-kanals receiver med ytterligare kanaler för flera zoner. Det är du som väljer hur många kanaler som ska användas, och till vad.
Det innebär att du kan börja med ett par befintliga stereohögtalare och komplettera med fler efterhand om du vill. Eller ännu hellre, köp ett paket med hyfsade högtalare från början. Bra högtalare kan kosta mindre än du tror.
Hur många kanaler behövs?
För tv och stereo räcker det egentligen långt med två bra fronthögtalare. Ställda på varsin sida om tv:n eller bioduken får du en ljudbild som vida överstiger allt vad tv och de flesta ljudlimpor kan återge. Men det kan bli ganska mycket bättre ändå.
Nästan alla filmer och en hel del tv-program sänds numera med flerkanalsljud.
5.1-kanaler är det vanligaste och därför är det som regel en rätt bra startuppställning som senare kan kompletteras med ytterligare högtalare för ett ännu mer mångsidigt ljud.
5.1-ljud innebär att man har fem högtalare – två fronthögtalare (som en stereo), två bakhögtalare som kan komplettera med ljud bakifrån och ge surround-ljud samt en femte centerhögtalare. .1:an står för en extra bashögtalare.
Därför ska du ha en centerhögtalare
Det är inget krav att ha en centerhögtalare. Fronthögtalarna kan också återge det som centern är avsedd för, men med en separat centerhögtalare placerad rakt under tv:n får man en bättre återgivning av dialogen i filmen. Den separata centerhögtalaren ökar dessutom möjligheten att själv påverka volymen på det talade som annars lätt försvinner i allt för mycket bakgrundsljud.
Basen fyller filmljudet med liv
Den extra bashögtalaren är inte heller något som krävs, men bidrar framförallt i film med djupare och mer verklighetstrogna ljudeffekter som normala högtalare kan ha svårt att återge. Men även i musik kan en extra bashögtalare hjälpa till att öka dynamiken i ljudbilden.
En riktigt bra bashögtalare kan kosta ganska mycket, men klarar då att återge de riktigt låga tonerna med bibehållen skärpa och stringens. Många bättre fronthögtalare klarar själva att ombesörja åtminstone de övre bastonerna, men man kan ju också se det som att en separat bas avlastar och minskar behovet av basåtergivningen i dyrare fronthögtalare.
Fler zoner och andra kanalalternativ
Med 5.1 högtalare och 7.2-kanaler i receivern är 2+1 kanaler fortfarande lediga och oanvända. .2:an innebär möjlighet att ansluta dubbla bashögtalare, så den lediga .2:an kan inte användas till så mycket annat. Men de två andra lediga kanalerna kan å andra sidan användas till så mycket mer.
[AdsWithin]7.1-kanalsljud innebär att man kompletterar front och bakhögtalare med ytterligare ett par sidohögtalare för ännu bättre surroundåtergivning. Värt att nämna i detta sammanhang är att dessa bara används i de fall materialet, alltså filmen, har 7.1-kanalers ljud. Med 5.1-ljud är de tysta.
Det senaste i dessa sammanhang är en ny teknik som kallas för Dolby Atmos där man takmonterar (eller låter ljudet studsa med) två högtalare för att ge ny höjd i surroundljudet.
Satsa på frontarna
Det är fronthögtalarna som står för merparten av filmljudet och det är i fronhögtalarna du spelar upp musik och tv med stereoljud, så om det är några högtalare du ska satsa lite extra på så är det dessa.
I de allra flesta fall har receivrar inbyggd intelligens för att skapa (simulera) flerkanaligt surroundljud även när innehållet bara är i stereo. Och det kan ibland låta riktigt bra från sweetspot i ett välkalibrerat system. Men det kan också låta riktigt illa om musiken kommer från många olika högtalare utan att nå fram till dina öron samtidigt. Bättre då att spela upp musik och ljud som avsett.
Det gör du enklast genom att välja ljudläget Direct eller Pure Direct. Då spelas stereoljud i fronthögtalarna och 5.1-ljud i 5 kanaler med separat bas. Så satsa på bra fronthögtalare.
Bi-ampa högtalare
En del lite större och mer avancerade (front-) högtalare har flera anslutningar för högtalardrivning än det normala. Tanken med detta är att man ska kunna separera drivningen av bas, mellanregister och diskant för att få renare signal.
Från hemmabioförstärkarens sida innebär detta att man kan använda en ledig kanal för att driva en högtalare via två separata kanaler. Det kräver förstås att receivern har stöd för att driva högtalare på detta sätt, men det finns i de flesta moderna receivrar och kallas alltså för Bi-amp.
Driva högtalare i fler rum
En annan praktisk möjlighet att använda lediga kanaler är att driva ett par högtalare i ett annat rum. Om receivern har en funktion för att hantera olika zoner finns det nämligen möjlighet att spela upp självständigt ljud (och i vissa fall även bild) i en annan zon samtidigt som det tittas och lyssnas på annat i hemmabion.
Det är alltså fullt möjligt att se på film i ett rum och lyssna på radio eller musik i ett annat – samtidigt. Om receivern har flera hdmi-utgångar kan det även vara möjligt att driva en andra tv med bild och ljud i en annan zon och exempelvis se på tv i zon två samtidigt som film visas i zon ett.
Kan kalibrera ljudet själv
Ju fler högtalare desto viktigare blir det att ljudet kalibreras. Med fler än två högtalare blir ljudbilden tredimensionell och då spelar högtalarnas avstånd stor roll. Dessutom inverkar rummet en hel del där stående vågor påverkar ljudbilden samtidigt som olika högtalare återger olika volym inom olika frekvensområden…
Att kalibrera ljudbilden själv är en hel vetenskap som kräver god kunskap i ämnet. Men med en bättre hemmabioreceiver finns det inbyggda verktyg för detta.
Som regel följer en extra mikrofon som du placerar där du vill ha sweet spot, alltså den ideala lyssningsplatsen. När du sedan ansluter mikrofonen till receivern gör den ett eget självtest genom att skicka ut olika ljud i varje högtalare som uppfattas av mikrofonen och som sedan analyseras så att receivern kan anpassa ljudåtergivningen efter rummet, högtalarnas placering och deras respektive återgivningsegenskaper.
Dessa egenskaper ska du titta efter om du vill:
Se på tv och projektor, eller har två tv på olika ställen
Dubbla hdmi-utgångar är a och o för att kunna visa bild på två ställen samtidigt eller oberoende av varandra. Visst går det att åtgärda parallell bildvisning med en extern hdmi-splitter, men om du har dubbla utgångar i receivern kan du även spela upp olika saker samtidigt oberoende av varandra. Det är dessutom enklare och mer praktiskt att ha allt inbyggt direkt.
Få bästa och senaste ljudstödet för film
Många kanaler är nyckeln till att spela upp många av de mer högupplösta ljudformaten där Dolby Atmos är det senaste och kanske hetaste just nu.
Förutom att bi-ampa och använda parallella uppspelningszoner kan ytterligare kanaler vara bra att ha för de mer avancerade ljudformaten. Så snåla inte på antalet kanaler även om du inte behöver mer än två eller fem just nu.
Men det räcker inte enbart med många lediga kanaler. Receivern måste även ha stöd för ljudformat som Dolby Atmos för att det ska fungera. Så ur den aspekten är det ingen bra idé att köpa en gammal receiver bara för att den har många kanaler.
Strömma underhållning från datorn
En receiver med nätverksanslutning har som regel även möjlighet att ta del av strömmande innehåll direkt utan hjälp av en dator.
[AdsWithin]Tänk dock på att de receivrar som har Airplay-stöd bara klarar ljud, inte bild och film. Så om du vill kunna ansluta en dator och spela upp valfri underhållning på stor bild och med bra ljud istället för datorns lilla skärm och inbyggda högtalare är det klokt att se till att receivern har en eller ett par extra hdmi-ingångar lediga.
Med en extra hdmi-ingång för datorn blir det enkelt att koppla in datorn till receivern och visa film direkt från datorn på tv med fullt surroundljud.
Lyssna på musik och poddar trådlöst i hemmabion
Med nätverk inbyggt i receivern – trådat och/eller trådlöst – och stöd för tekniker som Airplay och DLNA, kan du strömma underhållning från din mobil, surfplatta eller dator direkt via nätverket.
Med Airplay-mottagare i receivern kan du spela upp allt i ljudväg från dina i-prylar och Apple-datorer, men film och bild klaras som regel inte utan en Apple-TV.
DLNA-stödet är då bredare och klarar såväl ljud som stillbild och film i hög upplösning. Men då krävs å andra sidan en DLNA-kapabel sändare av underhållningen som en dator, nätdisk eller Android-telefon.
Med Bluetooth-stöd i receivern blir det ännu enklare att spela upp musik direkt från en mobiltelefon. Och du behöver knappast ha några tveksamheter om ljudkvaliteten.
Det Bluetooth-stöd som finns inbyggt i en receiver använder dess högkvalitativa D/A-omvandlare och ljudkvaliteten är därför väsensskild från vad externa Bluetooth-mottagare med inbyggda D/A-omvandlare kan prestera.
”Framtidssäkra” med MHL
En annan teknik värd att titta efter i dessa sammanhang är MHL (Mobile High-Definition Link), som är ett standardiserat gränssnitt för ljud och bild för anslutning mellan telefoner och andra mobila enheter till en tv. Flera nyare receivrar har inbyggt stöd för MHL och kan även ansluta mobila enheter den vägen.
Allt som krävs är en liten adapter som du sätter i mobiltelefonens microUSB-anslutning, alltså där du laddar en Android-telefon. Andra änden på kontakten är en hdmi-kontakt och när den ansluts till en MHL-kompatibel enhet kan man spela upp allt innehåll från mobilen och styra det med fjärrkontrollen till en MHL-kompatibel enhet.
MHL-standarden klarar sedan tidigare 1080p-upplösning samtidigt som den laddar enheten. Dagens MHL 3.0 klarar också 4K-upplösning och är i princip jämförbar med HDMI 2.0. Men redan på CES 2015 visades en kommande Super MHL-version upp som klarade 8K-upplösning och 120 bilder per sekund.
Slutsatser
En receiver är faktiskt lösningen på det mesta i en hemmabio. Så har du klarat dig utan en så här långt har du mycket att vinna på att få en riktig central för ljud och bild som spindeln i nätet. Nyare receiverar bjuder dessutom på en mängd smarta möjligheter, och det är ju där de hör hemma, inte i en tv, för att göra hemmabion till ett helt underhållningscenter för både film, bild, talat ljud och musik.
Vår exempelreceiver VSX-1130 uppfyller våra grundkrav
Detta är en generell artikel om receivrar i allmänhet. Alla bilder kommer dock från Pioneers receiver VSX-1130 som även fått tjäna som exempel då den uppfyller alla de kriterier vi beskriver här.
Nämnas bör dock att det finns många andra receivrar som också uppfyller dessa och ytterligare andra kriterier.
Fakta
Pioneer VSX-1130 – hemmabioreceiver med det mesta av det bästa
Hdmi: 7 ingångar, 2 utgångar
Videostöd: 3D, Deep Colour (36-bitar), HDCP2.2, Ultra HD/4K-stöd med uppskalning till 4K/60p
Nätverksanslutningar: Ethernet, Wifi dual band 2,4/5 GHz , Bluetooth
Nätverksstöd: AirPlay (ljud), DLNA, HTC Connect, Spotify, Internet radio
Antal ljudkanaler: 7.2
Uteffekt: 150/105 watt/kanal med 6/8 ohms högtalare
Audio DAC: 192 kHz/24-bit SABRE (ES9006S) för 7.2-kanaler
HD-ljudstöd: Dolby Atmos/Dolby TrueHD/Dolby Digital Plus/Dolby Surround, DTS-HD Master Audio/DTS-ES/DTS Neo:6, direktuppspelning via hdmi och nätverk
Musikstöd: AIFF, Apple, Lossless, WAV, FLAC, MP3, WMA, AAC, DSD och SACD samt multikanalljud med WAV*2, FLAC*3
Övrigt: FM/AM-tuner, MCACC PRO-kalibrering, MHL 2.0
Mått: 435 x 168 x 362,5 mm
Vikt: 10,2 kg
Pris: från 4 990 kronor (Prisjakt januari 2016)
Mer info: Pioneer
Fotnot: Detta är en del av en artikel som kommer att publiceras i ett framtida nummer av Hemmabiotidningen.