Här hittar du 4K och Ultra-HD-film

Nu kommer det allt fler tv som klarar Ultra-HD och på projektorsidan sker snart samma sak. Men var är Ultra-HD-materialet?

4K-film om Norge på Youtube. Klicka för att zooma in i bilden.
4K-film om Norge på Youtube.

Se 4K-filmen som stillbild i Ultra-HD-upplösningen 3 840 x 2 160

För dig som redan skaffat en Ultra-HD-tv finns nu några möjligheter att se riktigt högupplöst material i 4K-/Ultra-hd-bild. Den som har en riktigt högupplöst datorskärm kan också ha möjlighet att ta del av visst material direkt i datorn redan idag.

Även om utbudet är litet finns det trots allt ett antal källor med högupplöst material man kan ta emot och titta på. Men de kan vara svåra att nå och ännu svårare att visa. För det är inte alldeles enkelt att överföra och spela upp så högupplöst film.

Premiär för Ultra-HD via satellit

Bild 1 - ASTRA 4ATorsdagen den 5 februari 2015 lanserade satellitbolaget SES ASTRA en ULTRA-HD-kanal som alltså sänds via satellit och är speciellt riktad till Skandinavien.

Vi ska dock inte räkna med allt för mycket underhållning – satellitkanalen är främst tänkt för demonstrationer, presentation i tv-butiker och för de tv-tittare som är intresserade av hög bildkvalitet.

Å andra sidan sänds Astras Ultra-HD-kanal okrypterad, så det behövs vare sig abonnemang eller programkort för att ta emot den.

Till en början sänds en video-slinga som kompletteras efter hand. SES har tidigare genomfört testsändningar i Ultra-HD med exempelvis en konsert med Linkin Park från O2 Arena i Berlin i november 2014.

[AdsWithin] SES demokanal sänds med upplösningen 3 840 x 2 160 pixlar, 50 Hz bildfrekvens progressivt och med 10 bitars färgdjup. Detta innebär att Ultra-HD kanalen kräver mycket hög datahastighet och effektivare komprimeringsteknik än den som används till dagens hd-kanaler.

Den högupplösta satellitkanalen kommer därför att använda komprimeringstekniken H.265/HECV (High Efficiency Video Coding) och sändas med datahastigheten 25 Mbit/s.

Har du en nyare Ultra-HD-tv med inbyggd satellitmottagare (DVB-S2) och HEVC-dekoder kan du ansluta den till en vanlig parabolantenn och rikta den mot SES-5 på 5 grader öst. Att gå via en extern satellitmottagare eller digitalbox är svårare för då måste HEVC-stödet finnas inbyggt i boxen.

Här kan du läsa mer om Astras skandinaviska Ultra-HD-kanal

Netflix strömmar 4K i H.265/HEVC

Via Netflix kan du redan nu titta på tv-serier och film i 4K-upplösning.
Via Netflix kan du redan nu titta på tv-serier och film i 4K-upplösning.

Du som har Netflix-stöd i din Ultra-HD-tv kan redan nu se på House of Cards säsong 2, Breaking Bad och The Blacklist med mera i Ultra-HD.

Netflix strömmar innehållet via bredband med H.265-komprimering och du behöver ha en bredbandskapacitet på 15 Mbit/s eller mer för att kunna ta emot 4K-innehåll från Netflix.

Din tv måste även vara av senare snitt och ha stöd för H.265/HEVC för att klara uppspelningen.

H.265-stödet som krävs är också anledningen till att det åtminstone i dagsläget endast är de senaste tv-apparaterna som kan ta emot Ultra-HD-tv strömmande.

Om Netflix hade valt att strömma även 4K-innehåll med samma teknik som hd-innehållet hade det krävts en kapacitet på bredbandet på närmare 50 Mbit/s.

Nedladdningsbart och uppspelningsbart

Sony, Samsung och ett antal ytterligare tv-tillverkare är redan igång med egna online-butiker och tjänster för att tillhandahålla 4K-material anpassat för deras Ultra-HD-tv och 4K-projektorer.

Sony FMP-X10 lagrar och spelar upp

Sony FMP-X10 klarar både att lagra och spela upp 4K- och Ultra-HD-material.
Sony FMP-X10 klarar både att lagra och spela upp 4K- och Ultra-HD-material.

I Sonys fall, som är den som verkar ha kommit längst, handlar det om ett 200-tal filmer och tv-serier som kan hyras eller köpas via Sonys mediespelare FMP-X10. Mediespelaren är en hårddiskbaserad enhet där man kan ladda ner filmer och tv-serier från Sonys butik och spela upp dem på Sonys egna Ultra-HD-tv och 4K-projektorer. FMP-X10 säljs för närvarande inte i Europa, men i USA säljs den för 700 US dollar.

Här hittar du mer om Sonys 4K Ultra-HD-mediespelare FMP-X10

Xtreamer Prodigy 4K har allt som krävs

Xtreamer Prodigy 4K ser ut att ha vad som krävs för att hantera och spela upp Ultra-HD-material.
Xtreamer Prodigy 4K ser ut att ha vad som krävs för att hantera och spela upp Ultra-HD-material.

Xtreamer Prodigy 4K är en annan liknande mediespelare för högupplöst material som i skrivande stund kan förbeställas hos tillverkaren för 149 Euro. Det är ännu ganska oklart vad den egentligen kommer att klara även om hårdvaran ser ut att räcka till det mesta.

Vi får dock snart veta mer, förväntad lanseringsdag är den 16 februari 2015 och Nytestat har förbeställt en enhet som vi kommer att recensera så fort den dyker upp.

Här hittar du mer om Xtreamer Prodigy 4K

Ultra-HD och 4K-material på Youtube

Jodå, redan idag kan du titta på Ultra-HD-material och filmer inspelade i 4K-upplösning på Youtube, och Youtube har också stöd för 4K-uppspelning.

Du kan till och med titta på innehållet i vilken dator eller smart tv med Youtube-stöd som helst, men då anpassas upplösningen till tv:n eller datorn och då försvinner ju vitsen med den högre upplösningen. Men på en högupplöst skärm framträder detaljerna på ett helt annat sätt och där kan det se riktigt bra ut.

När man laddar upp en 4K- eller för den delen även en vanlig hd-film till Youtube skalas den om i en mängd olika upplösningar så att den ska kunna spelas upp på olika skärmar. Därför måste man som regel själv välja att en 4K-film verkligen ska spelas upp som en 4K-film när det är möjligt.

Se 4K-filmen om Norge. Ändra Youtubes uppspelningsinställningar för att se filmen i högre upplösning.

Tyvärr komprimerar Youtube om filmerna ganska rejält med H.264/AVC-kodning vilket gör att detaljrikedomen som finns i ett högupplöst material bara visas när bilden är stilla. I rörelser försvinner ofta detaljerna på grund av Youtubes hårda komprimering. Men å andra sidan är det trots allt möjligt att spela upp även 4K-film från Youtube även med dagens utrustning utan stöd för H.265/HEVC.

4K Blu-ray på skiva

En 4K-standard för Blu-ray väntas bli klar före sommaren 2015.
En 4K-standard för Blu-ray väntas bli klar före sommaren 2015.

Långfilmer i 4K-upplösning kommer att finnas på blålaserskiva så småningom, men det kräver en del före det blir möjligt. Dels måste en standard spikas, och det kommer att ske under andra kvartalet 2015, dels måste nya spelare fram som använder videoformatet H.265/HEVC.

Det är nämligen en förutsättning för att rymma en långfilm på Blu-ray-skivor som rymmer 25 Gbyte per lager. Med den befintliga H.264/AVC-videokodningen skulle det bara rymmas en fjärdedels 4K-film på en flerlagers Blu-ray-skiva om kvaliteten skulle hållas intakt. Hårdare komprimering än så med H.264 gör att man tappar mycket av fördelarna med 4K/Ultra-HD.

[AdsWithin] Förutom den fyra gånger högre upplösningen vill man även ha stöd för högre bildfrekvenser än dagens 24 bilder per sekund för Blu-ray-film. Standarden ser nu ut att landa på 50 och 60 bilder sekund för 4K-material.

En annan önskvärd möjlighet är ett 10- eller ännu hellre 12-bitars stöd för att kunna återge vidare färgrymder som DCI på ett bättre sätt, och detta ökar naturligtvis kraven på lagringskapacitet och uppspelningshastigheter ytterligare.

Det är detta den kommande standarden handlar om. En standard som sedan kan byggas in i nya Blu-ray-spelare. Men de kommer även att behöva bättre hårdvara för att klara H.265-avkodning och betydligt mycket högre kapacitet på uppspelningen till en tv eller projektor.

Det betyder alltså stöd för hdmi 2.0 eller MHL 3.0 som har vad som krävs för att klara 4K-upplösning i 60 bilder per sekund. Dagens hdmi 1.4 klarar förvisso 4K-upplösningar upp till 4 096 x 2 160, men bara i upp till 30 bilder per sekund.

MHL 3.0 är ännu så länge ett alternativ till hdmi 2.0 som troligen kommer att vara vanligare i 4K-kompatibla mobiltelefoner än i 4K-Blu-ray-spelare, men båda har den nödvändiga kapaciteten för att klara Ultra-HD-innehåll.

Bra 4K och Ultra-HD värd att vänta på

Vitsen med riktigt högupplöst material är framförallt skarpare bild, högre detaljrikedom, bättre färgåtergivning – kort sagt högre bildkvalitet.

Redan nu står det klart att det är av stor betydelse hur mycket av kvaliteten som kompromissas bort i hård komprimering och stödet för 10-bitars färger och högre bildfrekvenser kommer också att vara väsentligt för riktigt bra bild.

Olika medier ger olika bra bild

[AdsWithin] Exempelvis visas Netflix och Youtubes Ultra-HD och 4K-material idag med synbart lägre kvalitet än det du kan se via satellit och nedladdat – på grund av hårdare komprimering. Och det visar sig ju även i siffrorna för kraven på bandbredd – 15 Mbit/s för Netflix och 25 Mbit/s för satellitsändningar.

När 4K-film blir tillgänglig på Blu-ray-skiva kommer skillnaderna i bildkvalitet att vara ännu större och det är ju egentligen inte så konstigt med tanke på att blålaserskivan har högre lagringskapacitet och tillåter en bandbredd på 50 Mbit/s eller mer.

Läs mer:

4K-film och Ultra HD-material på CES 2015

8K – tv för framtiden eller bara gimmick?

Allt om Ultra HD och 4K

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

En kommentar till “Här hittar du 4K och Ultra-HD-film”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.