4K-film och Ultra HD-material på CES 2015

John Tagle på Dish visar företagets nya 4K-mottagare Joey.
John Tagle på Dish visar företagets nya 4K-mottagare Joey.

Det visades gott om kameror som kan spela in 4K-film, både actionkameror, stillbildskameror och rena videokameror från amatör till proffsnivå på CES 2015.

Innehållsmässigt är 4K-material knappast ett problem. Även gamla filmer som spelats in analogt skalas ner till full hd när de digitaliseras, så det går bra att återskapa även dessa filmer i 4K-upplösning om man vill.

Men hur lagras 4K-film, och hur ska den distribueras? Här är en möjlig lösning.

Allt fler tillverkare erbjuder nu 4K-kameror och hos Syno finns nu allt från proffskameror och 4K-filmande systemkameror till enklare handhållna videokameror och actionkameror med möjlighet till UHD/4K-filminspelning.
Allt fler tillverkare erbjuder nu 4K-kameror och hos Sony finns nu allt från proffskameror och 4K-filmande systemkameror till enklare handhållna videokameror och actionkameror med möjlighet till UHD/4K-filminspelning.

4K- och Ultra HD-film är omfångsrik och måste antingen lagras på rymliga lagringsutrymmen eller komprimeras betydligt hårdare än vad som tidigare gjorts.

H.265 eller HEVC (High Efficiency Video Coding) som det också kallas, ses som lösningen på detta, men kräver då kraftfull hårdvara som klarar att koda och avkoda riktigt stora informationsmängder snabbt.

Strömmande, direktsänt eller på skiva?

Enligt ryktet skulle den första 4K Blu-ray-spelaren med HEVC-stöd visas på CES 2015, och vi har letat utan att hitta någon. Faktum är att många vi pratat med är tveksamma till om det överhuvudtaget kommer någon sådan spelare. För hur många vill egentligen tillbaka till de fysiska plastskivorna?

Japp, visst finns vi – ett mindre antal entusiaster och bildnördar som inser vitsen med att inte komprimera sönder innehållet. Och det är naturligtvis ännu viktigare för högupplöst material i allt bättre kvalitet.

Men för den stora massan är det kanske viktigare att få 4K-material strömmande än att kvaliteten hålls intakt. Och då blir inte ett nytt rymligare Blu-ray-format särskilt högprioriterat. Tyvärr.

Satellitmottagare med 4K-stöd och HEVC

Dish 4K-satellitmottagare Joey.
Dish 4K-satellitmottagare Joey.

Hos satellitoperatören Dish hittade vi så en 4K-mottagare gjort för satellitsändningar och anpassad för den amerikanska marknaden – Joey 4K – med inbyggd H.265/HEVC-avkodning. Det är dock inte satellitoperatören själv som tagit fram och tillverkar boxen, utan man tar här hjälp av företaget EchoStar vilket även innebär att fler satellitbaserade operatörer som exempelvis Canal Digital och Viasat också skulle kunna dra igång 4K-sändningar relativt snabbt.

Enligt John Tagle på Dish kommer de inte att starta 4K-sändningarna förrän framåt sommaren. Men med Joey-boxen redo är det numera fullt möjligt att titta på direktsänd 4K-tv via satellit och spela upp dessa på en valfri Ultra HD-tv. Åtminstone om man är kund till Dish.

Mer från CES 2015:

8K – tv för framtiden eller bara gimmick?

Laser tv – den nya projektorn på CES 2015

CES 2015: Smarta tv allt smartare

Nyheterna på CES 2015

Nyheterna på IFA 2014

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.