Med LED-laser istället för lampa

Tummen upp för LED-laser i hemmabion!

Acer 750K är en ovanligt grön projektor med många fördelar som den tiofaldiga livslängden, den fina färgåtergivningen, ljusstyrkan och den höga kontrasten.

Så här fungerar LED-laser
Enkelt uttryckt är LED-laser tre färgade ljuskällor som belyser dlp-chippet. De tre ljuskällorna består av två LED-lysen (rött och blått) och en laser (grönt). Acer K750 använder blå laser som speglas i ett fosforskikt för att generera grönt, ofarligt ljus.

 

Anledningen till att man använder laser för att åstadkomma just det gröna ljuset är att det krävs mer grönt än rött och blått för att återge det vi uppfattar som vitt.

Receptet på vitt ljus
Med en färgtemperatur på 6 500 Kelvin (D65) är blandningen för att få det som våra ögon uppfattar som grått eller vitt ljus 71,52 procent grönt, 21,26 procent rött och 7,22 procent blått.

Genom att kombinera två ljussvagare ljuskällor med en ljusstarkare går det i princip att återge samma typ av ljus som med en kvicksilverlampa, fast med LED- och laserteknik. Och separationen av ljuset i färger ger även andra fördelar.

Genom att låta ljuskällorna lysa en åt gången eliminerar man behovet av ett färghjul! Även om färgerna fortfarande återges en åt gången medger tekniken en snabbare bildväxling vilket minimerar risken för regnbågseffekter.

Hemmabiotidningen publicerar testet av Acer 750K i nummer 11, 2012 som kommer ut den 8 november. Följ Hemmabio på Facebook:

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.