Smartare teve i fickformat

TizzBird Stick N1 - en komplett mediebox av senaste snitt, stor som ett usb-minne!
TizzBird Stick N1 – en komplett mediebox av senaste snitt, stor som ett usb-minne!

Å ena sidan är det ganska fantastiskt. En komplett mediebox av senaste snitt baserad på Android 4 inopererad i ett usb-minne som inte är större än en normalstor tumme. Å andra sidan – det är väl så här det borde vara med tanke på vad som ryms i en smart telefon?

Med denna smarta mediespelare kopplad till din teve kan du se på film, lyssna på musik och visa stillbilder på teven via nätverk och även ta del av en mängd internettjänster. Allt som Android medger faktiskt.

Sett till rena funktioner och möjligheter är det egentligen ingenting som fattas TizzBird Stick N1. Det finns hdmi för ljud och bild av högsta kvalitet och det som inte hämtas via nätverk kan anslutas via usb. Eller dess micro-SD-kortläsare.

Snyggt mediespelargränssnitt där Android med appar och webbläsare blir till egna bakomliggande flikar.
Snyggt mediespelargränssnitt där Android med appar och webbläsare blir till egna bakomliggande flikar.

 3D-stöd och texter

3D-stödet hör till en av TizzBirds främsta grenar. Den anpassar både visning, menyer och undertexter efter 3D-typen så att det visas rätt på en 3D-teve. När texten inte ligger inbränd i filmen utan är en separat undertextfil kan du göra ganska mycket mer med den. Förutom att välja textfil (språk) kan du även välja teckenkodning, position, font och storlek, samt justera synkningen med bilden i plus minus 60 sekunder i steg om en halv sekund.

Android 4 är inte så olikt sina tidigare versioner och nås via en flik inifrån TizzBirds egna gränssnitt eller direkt beroende på din startinställning. I Android går navigeringen så där med fjärrkontrollen, men om du kopplar in ett trådlöst datortangentbord med pekplatta via N1:ans ena usb-port öppnar sig en ny värld.

Fixar även play-tjänster

Förutom Youtube och en hel del andra videotjänster med egna Android-appar fixar TizzBird N1 våra svenska play-tjänster med den äran. Vid ett tillfälle vill inte SVT Play medge uppspelning av ett program från mobila enheter och surfplattor av rättighetsskäl. Då startade vi webbläsaren och såg på SVT Play den vägen istället. Webbläsaren klarar såväl flash som HTML5. Och det är en baggis att använda den med ett riktigt tangentbord i knäet.

TizzBirds Android eller Iphone-app TizzRemote
Den som hämtar TizzBirds Android eller Iphone-app TizzRemote kan styra hela medieboxen från mobilens pekskärm, via det trådlösa nätverket. Lägg till en DLNA-app som till exempel Imediashare i din telefon så kan du även spela underhållningen trådlöst direkt från din mobil.

Lilla TizzBird N1 är ytterst försiktig med strömförbrukningen och har inte ens en egen nätadapter. N1 strömförsörjs istället med en usb-adapter. Det öppnar även för nya möjligheter som att driva den direkt från en av tevens usb-portar.

Det finns dock en hake. Den och hela testet av denna imponerande mediespelare kan du läsa mer om i nästa nummer av Hemmabio.

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

3 reaktioner till “Smartare teve i fickformat”

  1. Intressant test av spännande produkt. Bara en sak som jag inte riktigt förstår när det gäller strömförsörjningen… krävs det en extra usb-kontakt för ström utöver den som N1 redan sitter i?? //Per

  2. Nej, N1 levererar bild till teven via hdmi, så det räcker med att använda en usb-kontakt för strömförsörjningen. Vill du koppla till mer som exempelvis en hårddisk eller ett usb-minne har N1 fler usb-kontakter via en medföljande kabel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.