Den bästa medieboxen just nu?

TizzBirdF13iTV_litenTizzBird F13 heter den senaste modellen av företagets medieboxar som begåvats med det mesta av det bästa. Från lilla Stick N1 kommer den senaste versionen av programvaran och Android 4. Till skillnad från stickan har dock F13 fått en snabbare processor, mer minne och begåvats med en ny grafikaccelerator som gör att F13 klarar de tuffaste högupplösta filmerna och att onlineinnehållet blir ännu mer tillgängligt.

TizzBird F13 – nu med bättre grafikprocessor och Android 4.
TizzBird F13 – nu med bättre grafikprocessor och Android 4.

TizzBird F13 saknar plats för egen intern hårddisk. Den förlitar sig istället på sin nätverkskontakt, microSD-kortläsaren och dess usb-portar där man enkelt kan ansluta lagringsenheter.

Det finns både trådlöst nätverk (802.11n) som tillbehör och en 10/100 Mbit/s Ethernet-anslutning som gör det enkelt att mata F13 med underhållning via nätverk. F13 är dessutom en mediebox som fungerar mycket bra tillsammans med en NAS.

Men du kan inte bläddra bland underhållningen och spela upp den direkt, utan måste först skapa genvägar till de nätverksenheter som innehåller underhållningen. Det finns plats för fyra sådana, och därefter växlar du enkelt mellan dem med en snabbknapp på fjärrkontrollen.

Med egen underhållning

TizzBird F13 har en mängd olika sätt att presentera filmutbudet på.
TizzBird F13 har en mängd olika sätt att presentera filmutbudet på.

TizzBird F13 spelar glatt upp allt vi matar den med från den nätverksanslutna NAS:en. Men när det kommer till de tyngsta filmfilerna – skivavbilder av Blu-ray-filmer – ISO-filer – är det som om det fasta nätverket inte riktigt mäktar med den tunga filmen. Åtminstone så länge vi använder det långsammare nätverksprotokollet Samba.

Med Blu-ray-avbilden på ett direktanslutet usb-minne spelas filmen upp hackfritt och efter att vi optimerat nätverksinställningarna går det även att spela upp Blu-ray-ISO-filen störningsfritt via nätverket. Även trådlöst!

Tipset är alltså att använda nätverksprotokollet NFS istället för Samba för att kunna strömma de allra tyngsta mediefilerna. Men testa gärna med Samba först, vårt testex är trots allt en förhandsversion som inte optimerats färdigt.

Undertexter och 3D

Ser vi till hantering av 3D-material och undertexter löser F13 detta galant med sina fina möjligheter att välja typsnitt, storlek och placering av textningen direkt i filmen via en snabbknapp på fjärrkontrollen. Och när det gäller 3D-film av typen sida-vid-sida eller under/över klarar F13 även att anpassa textning och menyer rätt i dessa 3D-lägen.

Play-tv och internettjänster

Med TizzBird F13 får du tillgång till alla appar som finns för Android 4. Och webbläsare.
Med TizzBird F13 får du tillgång till alla appar som finns för Android 4. Och webbläsare.

När det kommer till internetbaserade tjänster som Spotify, Wimp, appar och Play-TV är denna Android-baserade mediespelare överlägsen det mesta vi testat tidigare. Och det är något som kommer att gälla ett bra tag framöver också.

Saknar du en tjänst? Hämta en app för tjänsten. Funkar inte appen? Använd webbläsaren. Räcker webbläsaren inte till? Hämta en annan webbläsare. Det är sådant som det gemensamma operativsystemet Android för smarta mobiler och surfplattor löser utan att TizzBird behöver ta fram några speciella uppdateringar eller anpassningar.

Detta har tidigare varit det största problemet för alla tidigare tillverkare av smarta medieboxar. Så fort de slutat underhålla boxarna upphör de så sakteliga att fungera i takt med att tjänster förändras och nya format kommer till.

Ett problem med Android-baserade prylar till teven har dock varit att det främst är anpassat för mindre bildskärmar och manövrerats med pekskärmar.

Bättre anpassad för teve

Tack vare Android 4:s anpassning av innehåll efter skärmstorlek och bättre stöd för musstyrning och tangentbord klarar TizzBird F13 det mesta utan problem på större och mer högupplösta skärmar som en teve eller en projektor. Men fjärrkontrollen är ändå F13:s akilleshäl.

Standardfjärr till TizzBird F13 som behöver kompletteras.
Standardfjärr till TizzBird F13 som behöver kompletteras.

Trots smarta färgade snabbknappar som gör det möjligt att växla mellan nätverksenheter, byta undertexter på filmer och styra 3D-visningen är fjärrkontrollen ett hinder så fort du lämnar mediespelardelen och kör appar eller använder en webbläsare.

Visst finns Androids skärmtangentbord, snart troligen även på svenska i F13, och en mobilapp som gör mobilen till en fjärrkontroll med pekfunktion. Men det är fortfarande ett ganska knöligt sätt att knappa in en webbadress, ange ett sökbegrepp eller bara klicka och dra i något i en app.

Du behöver en mus

TizzRemote är TizzBirds mobilapp som gör det möjligt att styra medieboxen med en smartphone (finns för Android och Iphone).
TizzRemote är TizzBirds mobilapp som gör det möjligt att styra medieboxen med en smartphone (finns för Android och Iphone).

Anslut en trådlös mus eller ännu hellre ett trådlöst minitangentbord med styrplatta via en av F13:s usb-kontakter så gör du en mycket kompetent mediebox riktigt användbar även som surfplatta med teven som bildskärm. Och det innebär även att du kan kolla mail, facebooka, se på play-tv och söka med webbläsare utan att lämna tevesoffans sköna kuddar.

Detta är ett utdrag ur en större jämförande artikel i tidningen Hemmabio där Qnap TS-269L TurboNAS med HD Station testas mot den fristående medieboxen TizzBird F13 i kombination med en NAS från Synology. Hur bra TS-269L står sig i den jämförelsen kan du läsa mer om i Hemmabio nummer 3, 2013 som kommer ut i slutet av februari.

Här hittar du mer om: play-tv
Här hittar du mer om: streaming

Tillägg om ljudstödet

Tizzbird F13 har stöd för Dolby Digital 5.1, Dolby Digital Plus upp till 7.1, DTS Surround, DTS-HD Master Audio, Downmix och Pass-throu. Det pågår förhandlingar om licensavgift för Dolby True HD. Här visas ljudformatet i filmen Green Hornet på Blu-ray genom ett tryck på fjärrens röda knapp.
Tizzbird F13 har stöd för Dolby Digital 5.1, Dolby Digital Plus upp till 7.1, DTS Surround, DTS-HD Master Audio, Downmix och Pass-throu. Det pågår förhandlingar om licensavgift för Dolby True HD. Här visas ljudformatet i filmen Green Hornet på Blu-ray genom ett tryck på fjärrens röda knapp.

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

4 reaktioner till “Den bästa medieboxen just nu?”

  1. Verkar trevlig, men hur klarar den HD ljud?? Sen tyckte jag F11an var riktigt buggig, för mig iaf. Mkv filmer kunde frysa så man var tvungen att dra ur strömkabeln för att starta om den. Undra hur denna är? Netflix hur funkar det, kan man se filmerna i HD?

    1. Tizzbird F13 har i dagsläget stöd för Dolby Digital 5.1, Dolby Digital Plus upp till 7.1, DTS Surround, DTS-HD Master Audio, Downmix och Pass-throu. Enligt Digilive pågår förhandlingar om licensavgift för Dolby True HD. I praktiken innebär detta att det är mycket upp till filmen vilket ljud som kan återges. Om du trycker på fjärrens röda knapp inne i filmen får du upp vilka ljudformat som är tillgängliga. Om/när ytterligare ljudstöd tillkommer får du dessa via uppdateringar, och det gäller även F11. Har uppdaterat artikeln med en bild på hur ljudstödet väljs och visas med den röda knappen i en film med DTS-HD Master Audio-ljud.
      Stick N1 var buggig när vi testade den. F13 har gått utan problem.
      Netflix har vi inte testat, men som Android-app ska knappast F13 ha några problem med den oavsett om det är SD eller HD-filmer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.