Canal Digitals nya hd-inspelare

 

Canal Digitals nya inspelbara hd-box klarar så gott som allt som föregångaren klarar och bjuder dessutom på några alldeles egna nyheter.

Ta ett riktigt rikt utbud av tevekanaler. Sänd dem i högsta kvalitet med hög bandbredd. Kombinera med en box som kan spela in teveserier, pausa i direktsändningar och hantera flera kanaler och program samtidigt. Det, parat med on demand-tjänster, är satellitsänd teve när den är som bäst.

Vi snackar alltså hundratals tevekanaler, många även i hd. Och när teveutsändningar i 3D kommer är det knappast i marknätet du hittar dem först. Baksidan med satellitteve är istället ganska dryga månadskostnader, installation med wookpanna på väggen och begränsade möjligheter att se på tevekanalerna på fler ställen samtidigt.

Boxen är ändå nyckeln till det mesta och i Canal Digitals fall har man precis lanserat en ny, inspelbar hd-box som ersätter den gamla trotjänaren från Sagem som både hyllats och hånats under de fyra år den funnits på marknaden.

Känns fjärrkontrollen igen? Jo, det är samma som till den tidigare Sagem-boxen. Har du redan en sådan kan du använda båda.

För dig som redan har eller är bekant med Canal Digitals gamla inspelbara hd-box kan vi berätta att den nya erbjuder en hel del spännande nyheter, men också saknar något av vad gamlingen klarar. För dig som inte känner till den gamla Sagem-boxen HD PVR 101-ST kan vi berätta att det handlar om en riktigt avancerad hd-inspelare som ger sina ägare full frihet att spela in och titta på Canal Digitals utbud när de passat dem.

Sagem-boxen har dock haft sina sidor och uppgraderats ett antal gånger med förbättringar och nya funktioner, men det har också funnits problem med stabilitet och hängningar, ofta i samband med parallella programinspelningar och samtidig tittning.

ADB HD PVR-5720SX

HD PVR-5720SX, som den nya boxen heter, tillverkas av schweiziska ADB och har framförallt blivit mer användarvänlig med ett enklare gränssnitt. Man kan den med snyggare menyer, snabbare kanalbyten och en bättre programguide samtidigt som den 500 Gbyte stora hårddisken ger möjlighet att spela in upp till 78 timmar hdtv-program, 236 timmar sd-teve eller upp till 666 timmar satellitsänd radio.

Bland nyheterna hittar vi även en möjlighet att fjärrstyra boxen från en internetansluten dator eller mobiltelefon. ADB-boxen är dessutom förberedd för att även kunna visa menyer i 3D och för trådlös internetanslutning.

Grunden till förbättringarna ligger framförallt i en ny, snabbare processor och det är definitivt en välkommen nyhet. Vi som upplevt den gamla boxens utveckling med nya och förbättrade funktioner via ett antal uppdateringar har också fått känna på hur en från början ganska snabb box blivit allt långsammare och segare. Så hur fungerar då den nya ADB-boxen i praktiken?

Spelar in allt

Installationen tar lite tid med kanalsökning och parningsförfarande där programkortet knyts till boxen (pairing), men sedan går det desto snabbare. Från standbyläge startar ADB-boxen på 5 röda och kanalbyten går på under 3 sekunder, även mellan kodade kanaler. Vi anar dock ett visst fusk med standby-läget för ADB-boxen drar nästan lika mycket ström i standby (25 watt) som när den är igång (30 watt). Från strömlös, det sitter en strömbrytare på strömsladden, tar det en knapp minut att komma till standby-läge.

Via uppgraderingar kan du få nya möjligheter och förbättringar.
Nu med stöd för 1080p.

Boxen startar med den tevekanal du tittade på senast och spelar in allt du ser på hårddisken hela tiden. Vitsen med detta? Timeshift med möjlighet att backa i handlingen. Ett tryck på fjärrkontrollens pausknapp fryser uppspelningen och låter dig backa tillbaka eller titta vidare därifrån när det passar dig. Möjligheten att hoppa tillbaka och se om saker sträcker sig upp till 3 timmar bakåt i handlingen. Stänger du av boxen eller byter kanal raderas dock timeshift-bufferten.

Sidvisningen i TV Guide är mycket snygg och lättanvänd. Den gamla typen av EPG finns också kvar när du vill ha större översikt.

Via programguiden kan du se och förprogrammera inspelningar av kommande program och där hittar vi även nästa nyhet. Den tidigare översikten med listade kanaler och program finns förvisso kvar, men nya TV Guide med sidvisning är betydligt mycket läckrare med informationspaneler som rullas i sidled likt skärmsidorna i nyare smartphones.

Du kan även spela in ett program och titta på en annan kanal samtidigt med timeshift. Precis som föregångaren har ADB-boxen dubbla satellitmottagare och kan därför visa en kanal och spela in en annan samtidigt. Men när du försöker

Räcker inte utbudet kan du även hyra film direkt i boxen och betala via månadsfakturan.

dig på att förprogrammera två samtidiga inspelningar, eller att manuellt spela in ett program samtidigt som en förprogrammerad inspelning pågår, tvingas du välja vilken inspelning som ska göras.

Inspelade program visas översiktligt med innehållsinfo och förhandsvisning.

Detta är faktiskt något som den gamla Sagem-boxen klarar bättre, men då går det å andra sidan inte att titta på något annat satellitsänt under tiden, bara tidigare gjorda inspelningar eller fria marksända program. Jo, den gamla Sagem-boxen har faktiskt en tredje DVB-T-mottagare inbyggd, något som ADB-boxen saknar.

Canal Digital har även lagt in en minihandbok i boxen där man kan läsa mer om hur olika funktioner fungerar och är tänkta att användas.
Med denna usb-sticka innehållandes en DVB-T-mottagare kan ADB-boxen även ta emot och spela in fria kanaler från marknätet.

Canal Digital löser dock detta genom att skicka med en usb-ansluten tevemottagare för marknätet så att man ska kunna se på de fria, marksända teve-kanalerna även i ADB-boxen med inspelningsmöjlighet. De fria hd-kanalerna som sänds via DVB-T2 nås dock inte, men dessa ser du å andra sidan med bättre bandbredd via boxens satellitmottagare.

Bild och ljud

Bildkvaliteten är förstås beroende av det som sänds, men det märks en kvalitetsskillnad när man jämför samma hd-kanaler sända via marknätet och via satellit. Och det är inte till marknätets fördel.

Fördelarna med satellitsändningarnas högre bandbredd visar sig framförallt i mjukare och mer detaljerade rörelser. Hd-kanalerna behöver helt enkelt inte komprimeras lika hårt när de sänds via satellit som via marknät.

På ljudsidan skiljer det mindre, men i Canal Digitals fall är utbudet så mycket större med filmer och teveprogram som verkligen är inspelade i och sänds med flerkanalsljud. Och även om du ställt in mottagaren på dolby digital är det enkelt att växla till stereoljud medan du tittar på ett program som inte sänds med fler ljudkanaler än två.

En annan fördel med ADB-boxen, och något som Sagem-boxen inte klarar, är möjligheten att hantera och spela upp film och teveprogram i 1080p. Även om det inte sänds något 1080p-material via satellit eller marknät idag kan 1080p vara bra att ha till on demand och hyrfilmer som hämtas via bredband, och för kommande 3D-sändningar.

Fjärrinspelningar, on demand

Har du också åkt hemifrån och kommit på att du glömt förprogrammera en inspelning av en film eller ett teveprogram du gärna vill se? Med funktionen fjärrinspelningar igång i ADB-boxen går det numera fint att logga in på en personlig sida hos Canal Digital via internet med en smartphone eller dator och utföra förprogrammeringen på distans.

Om du inte hittar något att se bland de över 200 tevekanalerna och inte har några egna tidigare inspelningar erbjuder Canal Digital även filmer och program on demand via din bredbandsförbindelse. Med en internetanslutning i boxen kan du ta del av ett betydande utbud av underhållning, men detta ingår inte i månadsavgiften.

Bland tevekanalerna hittar du extra kanaler med direktsända ligamatcher och sportevenemang som du kan beställa på din sida hos Canal Digital och betala ”pay-per-view”. En svensk pay-per-view-match ur elitserien kostar 159 kr medan en film on demand kostar mellan 15 och 49 kr. Båda kommer på ordinarie månadsfaktura och filmerna du hyr har du tillgång till i 24 timmar.

Det kostar att ligga på topp

Även om du köper Canal Digitals inspelbara hd-box kontant har du inte mycket glädje av dess möjligheter utan ett av Canal Digitals programkort i boxen. Och det kostar från 229 kr/mån. Till detta tillkommer kortavgiften på 59 kr/mån och om du inte betalar med autogiro tillkommer även en faktureringsavgift på 35 kr/mån. Canal +-kanalerna kostar från 219 kr/mån ytterligare.

Till detta kommer engångskostnader för inköp av hd-box, parabolantenn, mikrovågshuvud med två eller fyra (dual- eller quad-LNB) utgångar så att du kan använda den inspelbara hd-boxens dubbla satellitmottagare. Och så en startavgift på 695 kr.

Du behöver en parabolantenn och ett mikrovågshuvud med dubbla anslutningar för att kunna spela in ett program och titta på ett annat samtidigt. Med fyra utgångar går det att ansluta flera satellitmottagare.

Du kan även hyra hd-box för 89 kr/mån om du inte vill betala 5 199 kr som är ordinarie pris för ADB HD PVR-5720SX, men då rör det sig om en betydligt mycket enklare box utan inspelningsmöjligheter.

Det går dock att komma billigare undan genom att köpa paket, binda sig för 24 månader och använda den webbrabatt på 500 kr som erbjuds just nu. Men billigt blir det knappast. Å andra sidan har Canal Digital en ganska hög servicegrad. När åskan tog min nätadapter till Sagem-boxen skickade kundservice en ny till dagen därpå. Gratis. Och det kan ju också vara värt en del.


Canal Digital förklarar pairing
Vad är pairing? Pairing är i grund och botten en säkerhetsfunktion där boxen och kortet länkas samman. Syftet med pairing är att begränsa möjligheterna att piratkopiera korten. För flexibilitetens skull kan en kund hos Canal Digital flytta sina programkort fritt mellan de boxar som finns registrerade på kunden.
Varför inför Canal Digital pairing nu? Pairing-funktionen har funnits i några av de andra boxarna under en tid – den första redan sedan 2005. Men enligt teknikerna på Canal Digital finns det olika nivåer av pairing och denna box från ADB är den tredje boxen som fått så kallad krävande pairing vilket innebär att en korrekt koppling (pairing) mellan box och kort måste finnas för att man skall kunna få bild.

Ett billigare alternativ?
Föregångaren, Sagem HD PVR 101-ST, kom hösten 2007 och var den första inspelbara hd-boxen utrustad med 250 Gbyte hårddisk, dubbla satellitmottagare, markmottagare, usb- och nätverksanslutning. Men långt ifrån allt fungerade från början.
Det dröjde ett knappt halvår innan det kom en uppdatering som fick markmottagaren att fungera. Sedan tog det ett par år innan nätverkskontakten blev användbar till att hämta on demand-innehåll via internet.
Jodå, Sagem HD PVR 101-ST finns ännu i skrivande stund att beställa hos Canal Digital och den kostar 1 000 kr mindre än den nya inspelbara hd-boxen. Vårt råd är dock att satsa på den nya och inte köpa en fyra år gammal hd-box.

Denna artikel är publicerad i Hemmabio nr 11, 2011.

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

3 reaktioner till “Canal Digitals nya hd-inspelare”

  1. Vart köper jag ny fjärrkontroll till denna Box. Min fungerar inte. Den känns glapp. Får trycka och trycka och jag orkar inte med detta. Kan ni ge mig tips på detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.