Det är riktigt läckert när det är aktiverat. Med Miracast igång spelar Android-telefonen upp ljud och bild på teven, eller i hemmabioförstärkaren. Film funkar lika bra och det är suveränt när du ska spela upp play-tjänster från mobilen på en teve.
Miracast – en frisk fläkt
I jämförelse med Apples Airplay och Intels WiDi är Miracast en frisk fläkt som bygger på öppna standarder och ska vara utan inlåsningar. Bakom Miracast finns intresseorganisationen WiFi Alliance och tekniken kommer att finnas inbyggt i många nya teveapparater inom kort.
Som sändare av underhållningen kan du redan i dag använda en Android-pryl med Android 4.2 eller senare. Drivrutiner och program till Windows och OS X som ger datorer möjlighet att sända kommer också liksom möjligheten att ta emot en skärmuppspelning från en bärbar pryl med datorn.
Men Miracast är ännu en mycket ung teknik jämfört med Intels och Apples. Så hur fungerar Miracast, och vad kan den användas till i dag?
Så här fungerar det med Miracast
För att spegla skärmen från en Miracast-pryl på en teve måste båda förberedas med att starta eller aktivera rätt tjänster. Teven med Miracast-stödet måste ha funktionen Spegling igång (som det kallas i Panasonics 50VT60). Därefter ska Miracast startas i sändaren som i vårt test är LG:s nya Optimus G (LG-E975) med Android 4.2.2.
När Miracast startats i telefonen görs en sökning där Miracast-teven hittas. Uppkopplingen sker dock först efter att teven valts i telefonen och telefonen godkänts på teven. Sedan flyter det på fint och allt som visas på telefonens skärm speglas nu på teven med någon sekunds fördröjning.
Håller du telefonen stående visas telefonens skärmbild stående på teven och om du vrider telefonen till liggande ändras även tv-bilden till liggande. Spelar telefonen upp film eller musik förs ljudet över till teven medan film och bilder visas dubblerat på teve och telefon.
I Optimus G har LG kompletterat Miracast-stödet med en egen Airplay-liknande funktion som gör att just filmuppspelning bara sker på teven medan alla kontrollerna finns kvar i telefonen. Det är smart, för då kan man även använda telefonen till annat under tiden uppspelning av en film pågår.
Utrustningen
Miracast bygger på att tekniken ska finnas inbyggd i teveapparater, mobiltelefoner och surfplattor från början så att det inte ska krävas någon extra utrustning alls. Systemet är dessutom öppet att använda för alla som vill så vi kan kallt räkna med att det kommer externa Miracast-mottagare till äldre teveapparater.
För att bli en sändare krävs egentligen bara ett program i en enhet med WiFi eller Ethernet-anslutning. Men tekniken ställer ganska höga prestandakrav på den sändande enheten som får göra jobbet att både koda av, spela upp och tolka om innehållet till något som låter sig överföras och enkelt visas på mottagarsidan.
Några Android-prylar med inbyggt Miracast-stöd:
- LG Optimus G
- LG Google Nexus 4
- Samsung Galaxy S III
- Samsung Galaxy Note II
- Sony Xperia Z, ZL, T och V
Miracast-tekniken klarar 1080p med 5.1-kanalsljud och DRM-skyddat material, men det är upp till sändaren att avgöra vilken upplösning som ska användas.
Kan man blanda Miracast med Airplay eller WiDi?
Nej, Airplay pratar inte med Miracast eller WiDi och Miracast känner inte igen en Airplay-enhet. WiDi och Miracast har viss kompatibilitet, men i vårt test föll det på anslutningsförfarandet. Alldeles hopplöst är det dock inte.
Med tanke på att det tagits fram lösningar som kan ge Android- och Windows-datorer möjlighet att fungera som Airplay-sändare, som till exempel AirParrot, ZappoTV, double Twist Player och iMediaShare, kommer dessa och andra säkerligen att få Miracast-stöd inom kort.
[AdsWithin] Gemensamt för dessa program är nämligen att de har tagits fram utan Apples goda minne genom re-engineering, det vill säga att genom försök och tester lista ut hur tekniken fungerar och anpassa sig efter det. Så varför skulle de då inte hoppa på ett öppet och fritt system som har framtiden för sig?
Detta är ett utdrag ur en större jämförande artikel i ett kommande nummer av Hemmabiotidningen där Miracast, Airplay och WiDi jämförs.
4 reaktioner till “Så här fungerar Miracast”