CES 2015: Smarta tv allt smartare

Samsung inför nu Tizen OS för att göra sina smarta tv ännu smartare med bland annat multitasking, det vill säga möjlighet att köra och växla mellan flera olika tjänster utan att behöva backa ur och sedan starta nästa.
Samsung inför nu Tizen OS för att göra sina smarta tv ännu smartare med bland annat multitasking, det vill säga möjlighet att köra och växla mellan flera olika tjänster utan att behöva backa ur och sedan starta nästa.

Tv-tillverkarna gör vad de kan för att göra sina tv-apparater smartare med fler möjligheter att ta del av strömmande innehåll och internetbaserade tjänster. Men det har också nått en punkt där det är svårt att klara alla möjligheter utan ett operativsystem för detta. Frågan är dock om den nya smarta tv:n riskerar att bli lite för smart för sitt eget bästa?

Samsungs fjärrkontroller har inte precis varit de mest enkla att använda, men det blir ändring på det nu. Samsung har undersökt vilka knappar som verkligen används flitigast och tagit fram en fjärrkontroll med enbart dessa knappar. Resten nås med gester i ett flerdimensionellt menysystem i tv:n.
Samsungs fjärrkontroller har inte precis varit de mest enkla att använda, men det blir ändring på det nu. Samsung har undersökt vilka knappar som verkligen används flitigast och tagit fram en fjärrkontroll med enbart dessa knappar. Resten nås med gester i ett flerdimensionellt menysystem i tv:n. Ett menysystem som baseras på Tizen.

Med ett operativsystem i tv:n får man även möjlighet att göra fler saker samtidigt som att titta på Netflix-film och samtidigt visa vädret eller att pausa och växla mellan olika tjänster utan att behöva stänga av och sedan starta nästa.

Detta är en väg som Philips inledde med Android i sina bättre tv-apparater och som nu alla större tv-tillverkare följer. Men de använder lite olika alternativ.

Samsung med Tizen

Till och med Samsung som antagligen haft det bästa egna utbudet, lämnar nu det egna och använder sig av det Linux-baserade systemet Tizen för sina smart-tv-tjänster.

LG med WebOS

LG går samma väg, men har ett eget operativsystem kallat WebOS vilket ursprungligen utvecklades av handdatortillverkaren Palm, men som sålde det till HP som i sin tur sålde det vidare till LG.

Panasonic med Firefox OS

Panasonic använder Firefox OS som utvecklats av Mozilla som även gör webbläsaren Firefox och därför delar många egenskaper och möjligheter.

Fler Android-baserade alternativ

Sharp och Sony har valt att använda Googles tv-anpassade alternativ baserat på Android och kommer därmed att få tillgång till Android-appar i Google Play, men utbudet kommer att begränsas till tv-optimerade appar.

I praktiken kan man alltså säga att tv-apparaterna blir smartare, men också mer olika och med fler men allt mer skilda möjligheter beroende på operativsystem och stöd.

Svårare med SVT Play?

Bastjänster som Youtube, Netflix och andra vanliga tv-tjänster kommer nog alla att klara, men när det gäller SVT Play eller andra strömmande tjänster som körs via webbläsare kan det skilja mer vad olika tv-tillverkare kommer att klara.

Mer från CES 2015:

8K – tv för framtiden eller bara gimmick?

Laser tv – den nya projektorn på CES 2015

4K-film och Ultra HD-material på CES 2015

Nyheterna på CES 2015

Nyheterna på IFA 2014

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

En kommentar till “CES 2015: Smarta tv allt smartare”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.